Donald Duck - Info - Geschiedenis, Stem etc
Die goede oude snater bestaat nu al 60 jaar in Nederland. In die tussentijd is er veel gebeurd. Hoe is hij als jong eendje ooit zo hoog geklommen, dat zijn voetstap nu op de Walk of Fame staat?
Donald Duck
Donald Duck is een stripfiguur. In de strip is hij zoon van Woerd Snater Duck en Hortensia Duck. Getekend is hij geboren op 9 Juni 1934 omdat hij toen allereerst te zien was in een Disney filmpje ‘The Wise Little Hen’ in de serie ‘Silly Symphonies’, waarin hij een belangrijke rol speelde. Door de woede en kwaadheid in het filmpje maakte hij een grote indruk op alle mensen. Toen Walt Disney het filmpje zag twijfelde hijgeen moment, hij wilde hem meteen aannemen. Donald Duck heeft het aangenomen en Donald mocht in veel films spelen met Mickey Mouse die op dat moment reuzepopulair was. Mickey Mouse speelt nu ook in het weekblad van Donald Duck.
Stem
De spreker van Donald Duck in films was Clarence Nash. Vroeger woonde Clarence Nash op een boerderij. Daarna werd hij melkbezorger. Hij heeft van 1933 tot 1985 Donald Duck’s stem ingesproken. In 1985 is hij dood gegaan. Hij vermaakte zich met zijn werk om met kinderen dieren geluiden in te spreken.
Tekenaar
Carl Barks is misschien wel een van de beroemdste strip tekenaars van de wereld. Hij is in 1901 geboren en in 2000 overleden. Hij was toen 99 jaar oud. Hij heeft die populariteit natuurlijk niet voor niets gekregen. Hij heeft misschien niet Donald Duck bedacht maar heel veel andere Duckstad bewoners wel. Zo heeft hij Dagobert Duck, Guus Geluk, de Zware Jongens, Willie Wortel, Zwarte Magica en ga zo maar, bedacht.
Carl Barks heeft aan het begin van zijn carrière voor Walt Disney gewerkt. Hij heeft daar echter ontslag genomen, omdat hij alleen nog maar oorlogspropoganda mocht maken. Daarna ging hij naar Western Publishing, en maakte daar vele verhalen.
Toen hij met pensioen ging is hij niet gestopt met tekenen. Hij bleef verhalen verzinnen voor de Jonge Woudlopers.
Superdonald
Donald mag dan misschien wel pech hebben in het dagelijks leven, in de nacht is hij een held. In Italië er een superheld bedacht genaamd Superdonald. Superdonald wilt anoniem blijven, en niemand weet dat het eigenlijk die slome Donald is. In de verhalen neemt Donald het op tegen schurken in Duckstand, zoals de Zware Jongens. Deze avonturen zijn niet te lezen in het weekblad maar wel in de zoganaamd 'pockets'. Deze zijn los te koop.
In 1996 is er in Italië een nieuwe versie van Superdonald bedacht. Het speelt zich af in 2020 waarin de vijanden van andere planeten komen. In deze verhalen is een pratende competer 'Één' het hulpje van Donald. In Nederland is dat nog niet heel populair.
Karakter
Donald ging zijn eerste filmpjes spelen met Mickey Mouse. Daarin kon je goed zien dat Donald een driftig opschepperige lawaaiig knorrig onredelijk onverstandig en soms een beetje gemeen is. Het klinkt nu allemaal heel negatief maar diep in zijn hard is die brombeer toch een goeie.
Uiterlijk
In de loop van de jaren is hij wel veranderd omdat hij ouder werd en de echte wereld veranderde. Hij staat bekend om zijn blauwe matrozenpak met rode strik en zijn blauwe petje. Het grappige is dat hij nooit een broek noch een onderbroek draagt. Wanneer Donald gaat zwemmen, heeft hij wel zin om een broek te dragen. In Finland is de strip daarom verboden geweest.
In de krant
Net als Mickey kreeg Donald ook een eigen strip in de krant. Iedere dag stond er een grap van vier plaatjes in. Het is de vergelijken met ‘Fokke en Sokke’ in de ‘NRC Handelsblad’. De eerste verscheen op 7 februari 1938, 4 jaar na zijn tv-debuut. In datzelfde jaar maakten de lezers kennis met Kwik, Kwek en Kwak, de neefjes van Donald. Zij mochten in de tekenfilm van Donald komen spelen.
Vriendin
Mickey Mouse heeft een vriendin genaamd Minnie Mouse. Mickey was voordat Donald verscheen razend populair. Om Donald populairder te maken moest hij dus ook een vriendin hebben. Die vriendin heet Katrien Duck. Eerder heette ze Donna Duck, in 1940 ging ze Katrien Duck heten.
Er kwamen later ook nog andere vrienden bij die ook in het weekblad spelen, bijvoorbeeld: Gijs Gans, Oma Duck, Guus Geluk, Willie Wortel en Oom Dagobert.
Tweede Wereldoorlog
Zelfs in de Tweede Wereldoorlog ging Walt Disney gewoon door met filmpjes maken over Donald Duck. Bij de Amerikanen was de eend zo geliefd, dat de tekenaars zijn handen vol hadden met het maken van Donald Duck vignetten. Die werden gebruikt om vliegtuigen en geweren te versieren.
Eigen Films
Na een aantal films met Mickey, kreeg Donald Duck ook een eigen film. Die kreeg Donald in 1937, die heette Don Donald. In die film ontmoette hij Katrien. In 1938 kwamen Kwik, Kwek en Kwak in de films van Donald Duck. Later zijn er nog veel meer films gemaakt. Een voorbeeld daarvan is de Disney versie van ‘De drie musketiers’.
Weekblad
Het Donald Duck Weekblad is ook gekomen. Na de normale familie van Donald zijn er ook extra personages bij gekomen zoals: Pinokkio, Sneeuwwitje en nog veel meer. Na verhaaltjes zijn er ook nog andere dingen om te lezen, zoals de ‘Moppentrommel’ en de ‘Duckstad Krant’.
En zijn na de weekbladen ook nog boeken uitgekomen. Er zijn ongeveer 200 ‘Pockets’ uitgebracht. En er bestaan ook ‘Super Pockets’, daar zijn er een paar van.
Ook is er nog een maandelijkse ‘Donald Duck Extra’ en een 'Katrien'.
De website
Bij een groot Weekblad hoort ook een website. Sinds 2004 heeft Donald een eigen Nederlandse website. Via
deze website vindt je nog meer informatie over Donald Duck. Als je die wilt zien moet je naar www.donaldduck.nl. surfen.