Wie is de Mol: Test en executie

Wie is de Mol: Test en executie Een waar WIDM spel is natuurlijk nooit compleet zonder een spannende ontknoping. Hiervoor zijn de tests en executies van het grootste belang! Echter, het vinden van goede test en executie programma's is niet makkelijk. Op internet fora is hier dan ook een grote vraag naar. Maar gelukkig zijn er mogelijkheden!

Wie is de Mol, Meilof Veeningen

In 2004 heeft Meilof een compleet WIDM programma gepubliceerd. Aan dit programma komen is echter niet makkelijk en het draaiende krijgen nog minder! Het kan zijn dat er bestanden op de computer (of in de download file) missen en dat deze handmatig moeten worden toegevoegd. Als je het eenmaal aan de praat hebt dan is het het meest complete programma dat er beschikbaar is!

Het programma geeft je namelijk de mogelijkheid om zowel tests als executies uit te voeren. Bovendien kan dit programma zelf een willekeurige mol aanwijzen! Zelfs de spelleider weet dan niet wie de mol is (net zoals in de echter serie, Pieter Jan weet het ook niet) en dit is zeer bevorderlijk voor de spanning. Het wordt dan wel lastig, de Mol moet namelijk wel van tevoren de opdrachten kennen om goed te kunnen mollen. Dus hoe gaat de spelleider deze bij de mol krijgen als hij niet weet wie dit is?

Andere programma's

Jaren geleden heb ik ook enkele andere programma's getiteld MoleQuiz en MoleExecution gevonden. Echter, deze lijken nu ook op internet onvindbaar. Heb je de kans om deze programma's wel te downloaden, dan is vooral MoleQuiz een aanrader. Je kan zo op overzichtelijke manier tests uitvoeren. MoleExecution kan dan handig zijn voor de executie, echter soms is het handig om meerdere mensen tegelijk af te laten vallen (voor als je slechts 1 WIDM avond hebt, in plaats van een serie van 10 afleveringen) en dat is niet mogelijk.

Alternatieven

Je kan het natuurlijk altijd ook wat algemener aanpakken. Een quiz kan je ook online maken en afnemen. Bijvoorbeeld met de website http://www.proprofs.com/ of www.mijnquiz.nl kan je gratis quizzen maken en afnemen. Alleen jammer natuurlijk dat dat leuke WIDM thema er dan niet vanaf straalt.
Het kan natuurlijk ook ouderwets, zonder computer. Print een vragenlijst uit van ongeveer 20 vragen en stuur om de beurt de deelnemers een andere kamer in om de lijst te beantwoorden. Hou wel bij hoe lang de deelnemers er over doen! Bij gelijk aantal goede vragen is de tijd namelijk doorslaggevend!
Zeker voor de executie is een papieren versie een goed alternatief. Zelf heb ik dit als leuker ervaren dan de digitale versie omdat je makkelijker spanning op kan bouwen en de uitslag kan rekken. Maak voor elke deelnemer een envelop met zijn naam er op. Je wacht de uitslag van je test af en voor elke afvaller doe je een rode kaart in de envelop en voor iedereen die doorgaat stop je een groene kaart in de envelop. Dan komt de executie en je vraagt één voor één je deelnemers om een envelop op te komen halen. Hou vooral lange tussenpozen als je aan het praten bent en als je mensen vraagt naar voren te komen, dit bouwt de spanning mooi op!

YouTube

Iets wat ik zelf nog niet geprobeerd heb, maar wat wel mogelijk is als je een langer lopend programma maakt is een executie opnemen en over YouTube afspelen. Zo heb je zelf alle controle over de beelden en de manipulatie er van (voor voorbeelden zoek naar 'executie wie is de mol' op YouTube, er zijn er genoeg!). Het nadeel is alleen ook meteen duidelijk, je executie moet je voorbereiden en is dus niet gelijk klaar. Het past niet aan het eind van je WIDM avond, maar moet voor de mensen achteraf gekeken worden. Niet de gezelligheid en de spanning van samen een executie doormaken, dus!

Extra sfeer

Bij een executie hoort natuurlijk spanning en wat is er beter om spanning op te bouwen dan muziek? Gelukkig is ook alle muziek voor op de achtergrond op youtube te vinden! Wat dacht je van dit nummer voor de sfeer tijdens de executie en natuurlijk deze klassieker voor als er iemand is afgevallen. Vooral deze laatste kan, mits goed getimed, voor een echte ontlading zorgen aan het eind van je executie.

Dit artikel is onderdeel van een verzameling artikelen over Wie is de Mol. In deze verzameling (special) vindt je ook tips voor spellen, jokers en alles wat je nodig hebt voor je eigen Wie is de Mol spel!
© 2011 - 2024 Steven2389, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie is de Mol spel makenWie is de Mol spel makenWie is de Mol is één van de meest vermakelijke programma’s op de Nederlandse televisie. Vandaar ook dat Wie Is De Mol (W…
Jokers en jokerspellen, in een WIDM spelJokers en jokerspellen, in een WIDM spelEen Wie Is De Mol (WIDM) spel is natuurlijk niet compleet zonder de bekende jokers. Jokers geven het spel extra diepgang…
Wie is de mol spellen 1Wie is de mol spellen 1Een wie is de mol spel met vrienden spelen is één van de leukste bezigheden die je kan doen met een groep vrienden. Je h…
Wie is de Mol 2019: deelnemers, locatie & overige informatieWie is de Mol 2019: deelnemers, locatie & overige informatieHet jaarlijkse televisieprogramma 'Wie is de Mol?' (vaak afgekort tot WIDM) staat ook in 2019 weer op het programma. Dez…

Korte spelletjesKorte spelletjesWie kent het niet? Het gevoel van 'help, wat moet ik nu weer doen'? Ouders, leraren, clubleiders, de oppas, opa's en oma…
Het Jozias van Aartsen-Spel: Hilariteit AlomHet is vrijdagavond maar het regent te hard om uit te gaan. Ook is er geen voetbal op TV, laat staan een film die het be…
Reacties

Rosa, 22-03-2013
Wat super dat je deze tips en informatie deelt, heel erg bedankt!
Over een tijdje ben ik jarig en ik ben van plan ter gelegenheid daarvan een wie is de mol-spel te organiseren. Graag wil ik overdag het spel spelen en dan als afsluiting met zijn allen gaan eten (en daar ook de winnaar en de mol bekend maken). Er is alleen 1 ding waar ik niet zo goed uit kom: wat te doen met de afvallers? Ik kan ze natuurlijk echt naar huis sturen en bij het diner pas weer terug zien, maar aangezien er mensen zijn die samen zullen komen is dat nogal onhandig. Maar de hele middag afwachten is ook niet echt leuk, al helemaal niet voor degenen die als eerste afvallen. Ik ben dus heel erg benieuwd hoe andere mensen die het spel al eens georganiseerd hebben dit gedaan hebben. Reactie infoteur, 15-04-2013
Bij onze spellen veranderde de afvallers steeds in 'toeschouwers' en natuurlijk mochten die gewoon voor de gezelligheid blijven, maar ze deden niet meer mee aan de spellen.

Soms is het ook handig om opdrachten met meerdere mensen te leiden. Als je afvallers veranderen in hulp-spelleiders wordt het makkelijker om bijvoorbeeld de groep op te splitsen en op verschillende locaties verschillende instructies te geven. Kan leuk zijn als je de groep tegen elkaar uit wil spelen.

Dylan, 11-03-2013
Ikzelf heb ook een alternatief gemaakt voor een executie. Gewoon via Microsoft Powerpoint! Je maakt drie dia's, de eerste is het groene scherm. Deze kun je maken door via Google afbeeldingen het groene logo van wie is de mol te zoeken. Zoiets als de kaarten in dit artikel genoemd. Die groene kaart plak je in je eerste dia en je maakt de achtergrond van de dia dezelfde groene kleur. De tweede dia is het scherm dat je ziet als er nog geen rood of groen scherm te zien is. Deze dia kun je zelf invullen met bijvoorbeeld het wie is de mol logo. De laatste dia is het rode scherm, deze maak je op dezelfde manier als het groene scherm, alleen dan rood natuurlijk. De executie gaat dan als volgt:
Je start de diavoorstelling met het tweede scherm. Je noemt de kandidaat die zijn/haar scherm te zien krijgt. Als je op het toetsenbord op het pijltje naar links indrukt verschijnt het groene scherm en met pijltje naar rechts het rode. (Ja voor dit alternatief moet de presentator dus zelf al weten wat de uitslag is). Het handigst zou zijn als het toetsenbord draadloos is, dan hoeft de presentator niet voor het scherm te zitten en kunnen de kandidaten het makkelijk zien. Een leuk alternatief als je bijvoorbeeld het Meilof programma niet kunt downloaden! Reactie infoteur, 15-04-2013
Ik moet zeggen. Geniaal! Hier had ik nog niet aan gedacht, maar dit lijkt me inderdaad de makkelijkste en meest sfeervolle manier van executeren! Daarbij kan je ook bijvoorbeeld gebruik maken van een presenter (zo'n klikkertje om door je slides te scrollen) om echt een laptop richting de kandidaten gedraaid te kunnen zetten. Net echt! Super idee!

Steven2389 (36 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.