De Bezeten Fles: wie haalt de gevreesde Duivelsslag?

In dit subtiele kaartspel proberen de spelers zoveel mogelijk punten binnen te halen door slagen te winnen. Als je een slag wint krijg je de Bezeten Fles. Maar: wie aan het eind van een ronde deze fles in bezit heeft is minder blij! Tijdens het spel daalt de prijs van de fles. Iedere beurt is de kans groter dat je met die vervloekte fles blijft zitten. Wie is de pineut? Gebaseerd op het korte verhaal van R.L. Stevenson.
  • Aantal spelers: 2 – 4
  • Leeftijd: vanaf 10 jaar
  • Speelduur: afhankelijk van hoeveel punten / rondes je afspreekt

Hoe werkt het spel?

Met het halen van slagen, verzamel je kaarten. Op de kaart staat een aantal muntjes: dat is het aantal punten dat de kaart oplevert. Als een speler met een gele kaart uitkomt, moeten de medespelers kleur bekennen. Heb je de kleur niet, dan mag je een andere kaart spelen. Bij een slag met kaarten die allemaal boven de 19 zijn, wint de speler met de hoogste kaart. Als een speler een kaart speelt onder de 19, wint die speler de slag en koopt hij de Bezeten Fles. Als er meer kaarten onder de 19 worden gespeeld, wint de speler met het getal dat het dichtst bij de 19 ligt. De prijs van de fles wordt dan verlaagd naar de waarde van de kaart waarmee de slag net is gewonnen.

De fles zal regelmatig een nieuwe eigenaar krijgen., totdat er geen kaarten meer in het spel zijn met een waarde die lager is dan de prijs van de fles. De fles die aan het eind van de ronde de fles nog heeft, is de grote verliezer. Deze krijgt de ‘duivelsslag’ en het bijbehorende aantal minpunten. De rest van de spelers krijgt de punten van de kaarten die ze in die ronde hebben gewonnen.

Spelmateriaal

  • 36 speelkaarten (met de getallen 1 tot 38, 12 kaarten per kleur: rood, blauw en geel)
  • 1 startkaart met het getal 19
  • 3 overzichtskaarten
  • 1 bezeten fles

Voorbereiding

Leg pen en papier klaar om de score bij te houden. De startkaart met nummer19 komt op tafel, met de fles er boven op. Elke speler krijgt een overzichtskaart. De 36 kaarten worden onder de spelers verdeeld.

Spelverloop

  • Iedere speler legt één van zijn kaarten gedekt onder de fles. De munten op deze kaarten tellen als minpunten voor de speler die aan het eind van een ronde de Bezeten Fles in bezit heeft; het is de Duivelsslag.
  • Daarna geeft iedereen een kaart aan de rechter- en linkerbuurman. Probeer te onthouden welke kaart je gaf!
  • De startspeler speelt een kaart uit. De andere spelers moeten de kleur van deze kaart volgen. Als een speler dat niet kan, mag hij een willekeurige andere kaart spelen.
  • Als alle spelers een kaart hebben gespeeld die hoger is dan de huidige prijs van de fles, is de slag voor de speler met de hoogste kaart. Het maakt niet uit of hij wel of niet de kleur volgde.
  • Als een speler een kaart speelt met een getal dat lager is dan de huidige prijs van de fles, wint deze speler de slag, en wordt hij de nieuwe eigenaar van de fles. Als er meer spelers zijn met een kaart met een waarde die lager is dan de fles, wint de speler met het getal dat het dichtst bij (maar nog steeds onder) de prijs van de fles is.
  • De kaart waarmee de fles is gewonnen, komt onder de fles. Dit is de nieuwe prijs.
  • Als alle kaarten zijn gespeeld telt iedereen zijn punten. De pechvogel die dan nog de fles bezit, levert zijn slagen in en telt slechts de punten van de Duivelsslag: zijn minpunten. De punten worden op een scoreblok opgeteld en afgetrokken.

Einde van het spel

Van tevoren spreek je een aantal punten af. Bijvoorbeeld 300. Diegene die het eerst dat aantal punten haalt, is winnaar. Een andere optie is een aantal rondes vooraf te bepalen.

Ten slotte

Het spelregelboekje is nogal dik. Maar schrik niet: de meeste bladzijden zijn gevuld met het verhaal ‘De Bezeten Fles’ van R.L. Stevenson. In het verhaal worden de wensen van de eigenaar van de fles allemaal vervuld. Maar als je sterft met de fles in bezit, dan beland je in de hel. Je moet de fles dus op tijd kwijt raken. Maar… je kunt de fles alleen verkopen als je er minder geld voor ontvangt dan je ervoor hebt betaald. Ziehier het verloop van het spel.

Het is niet zomaar een kaartspelletje waarbij je slagen haalt. In het begin van een ronde is slagen halen een makkie. Maar naar mate het spel vordert wordt het risico steeds groter dat je met de Verboden Fles lijft zitten. Tot welk moment durf je de slag te nemen? Wie blijft er met de fles zitten?

Er zit wat strategie in, en ook wat geluk. Probeer te onthouden welke getallen zijn gespeeld, en welke je hebt weggegeven. Op het overzichtskaartje kun je zien hoe je strategisch met de verschillende kleuren kunt omgaan. Als je veel lage kaarten in handen krijgt, heb je wel pech. Gelukkig bestaat een spel uit een aantal rondes, dus meestal overkomt dat iedereen wel een keer.

Het spel is een echte aanrader als je het speelt met 3 of 4 spelers. De versies voor 2 spelers zijn een stuk minder spannend.
© 2010 - 2024 Snoodaard, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmis spelletjesHeb je zin om de periode rond Kerstmis op een originele manier door te brengen? Ben je op zoek naar leuke spelletjes, ma…
Wijn recepten om nu te makenWijn recepten om nu te makenEr zijn wijn recepten die je niet het hele jaar door kunt maken, maar er zijn ook wijn recepten die je wel het hele jaar…
Natuurkundeproefjes met lucht voor kinderenNatuurkundeproefjes met lucht voor kinderenLucht is letterlijk en figuurlijk vaak een ongrijpbaar iets voor kinderen. Kinderen weten dat lucht bestaat, kinderen we…
Bezetenheid, bezeten door demonen, duivel of geestBezetenheid, bezeten door demonen, duivel of geestBezetenheid is een toestand waarbij iemands lichaam in bezit is genomen door een demon, de duivel, een kwaadaardige gees…

De kathedraal: zet je bouwmeesters tactisch in!Ambitieuze bouwmeesters bouwen samen aan een Engelse kathedraal. Zij nemen ambachtslieden in dienst, terwijl de ingehuur…
Ticket to Ride Europe: een zeer geslaagd familiespelDe spelers proberen zoveel mogelijk steden met hun eigen kleur treintjes te verbinden. En zo snel mogelijk; voordat een…
Snoodaard (44 artikelen)
Laatste update: 10-05-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.