Leuke gezelschapsspellen voor meer dan 4 spelers

Leuke gezelschapsspellen voor meer dan 4 spelers Een gezellig avondje met vrienden kan nog gezelliger worden door een spel te spelen. Veel bord- en gezelschapsspellen zijn echter slechts voor 4 personen. Grotere groepen hebben veel minder keus. Toch zijn er ook voor groepen vanaf 5 spelers veel leuke en originele spellen, maar vaak zijn die wat minder bekend. Welke spellen kun je in huis halen om bij de volgende vriendenavond je vriendengroep te verrassen?

Gezelschapsspellen tot tien spelers

Als je met een relatief kleine groep bent, maar iets anders wilt doen dan de meeste vierpersoonsspellen, zijn er nog genoeg opties. Veel spellen zijn met 5 of 6 personen te spelen. Sommige vierpersoonsspellen hebben zelfs de mogelijkheid om met een uitbreidingsset toch met meer personen te spelen. Er zijn veel bekende spellen die tot 6 personen ondersteunen. De bekendste spellen zijn:
  • Kolonisten van Catan (6 personen): hier is wel een uitbreidingsset voor nodig.
  • Risk (5 personen)
  • Carcassonne (5 personen, 6 met uitbreiding)
  • Machiavelli
  • Ticket to Ride
  • Saboteur

Over deze spellen is gemakkelijk elders meer informatie te vinden. Er zijn echter ook een hoop minder bekende spellen voor meer dan 4 spelers beschikbaar.

Codenames - 8 spelers

Ondanks dat de fabrikant dit spel tot 8 spelers opgeeft, is het eigenlijk leuker met 4 tot 6 personen. Er wordt in twee teams gespeeld. Elk team heeft een hoofdspion; de rest is een rang lager. Er ligt een vierkant van 5x5 kaarten op tafel. Op elke kaart staat één woord, zoals 'Kanon', 'Parijs', 'Doel', 'Berg', 'Bal', etc. Elk van deze woorden stelt de codenaam van een geheim agent voor. De twee concurrerende hoofdspionnen proberen de gewone spionnen aan de juiste geheime agenten te koppelen. De hoofdspionnen hebben een geheime kaart voor zich liggen waaraan ze kunnen zien welk woord bij welk team hoort. Vervolgens proberen ze de juiste woorden aan hun team te communiceren. Dat gebeurt als volgt: de hoofdspion zegt één woord dat zoveel mogelijk van de woorden van dat team omschrijft. Bij de voorbeeldwoorden zou dat bijvoorbeeld 'Keeper' kunnen zijn. Daarna zegt hij hoeveel woorden hij omschreven heeft, in dit geval twee. De spionnen moeten met elkaar overleggen welke woorden bij die omschrijving horen en de juiste woorden aanwijzen. Bij een fout of bij het raden van beide woorden is het andere team aan de beurt. De spelers moeten wel oppassen … er zit namelijk ook een verboden woord in, waardoor je in één keer af bent. Daarnaast kun je ook per ongeluk woorden van de tegenstander aanwijzen, als de omschrijving van de hoofdspion niet specifiek genoeg is. Daarmee is je tegenstander weer een stukje dichterbij de overwinning.

Bron: Samueles, PixabayBron: Samueles, Pixabay
Valse Motten - 5 spelers
Een ander zeer origineel spel is Valse Motten. Dit spel onderscheidt zich van andere spellen doordat het niet de bedoeling is dat je eerlijk speelt. Sterker nog, je wordt aangemoedigd om kaarten uit je hand zo snel mogelijk te doen verdwijnen door ze in je mouwen te stoppen, ze onder de tafel te gooien, of onder het bakje snoep te verhullen. Het spel werkt als volgt. Iedere speler krijgt een tiental kaarten in zijn hand. Alle kaarten hebben de nummers 1 t/m 5. De spelers leggen om de beurt een kaart op de stapel. De kaart die je oplegt moet 1 cijfer hoger of lager zijn dan de kaart die er al ligt. Op een 3 mogen een 2 en een 4; op een 4 mag een 3 of een 5, en op een 5 mag een 4 en een 1, etc. Op die manier kun je je kaarten kwijtraken. Er zijn echter kaarten met speciale functies. Zo is er een mug; wanneer die wordt opgelegd moeten alle spelers de stapel slaan; de laatste speler krijgt strafkaarten. Daarnaast zijn er Valse Motten. Deze kaart mág je niet op de stapel leggen. De enige manier om deze kaart kwijt te raken, is door hem stiekem te verstoppen.

Eén van de spelers is de Bewakingskever. De Bewakingskever mag niet valsspelen, maar moet er juist op toezien dat de andere spelers geen kaarten wegmoffelen. Dat andere spelers het wel zien, maakt niet uit. Door bijvoorbeeld de mug op te leggen, zijn alle spelers bezig om snel de stapel te slaan: als de Bewakingskever niet oplet, kun je snel een kaart verstoppen. Maar word je betrapt, dan moet je al je verstopte kaarten terugpakken (wees eerlijk!) en ben jij voor de rest van de ronde de Bewakingskever. De spelers die als eerste zijn kaarten kwijt is, wint. Er zijn wel een paar regels:
  • Je mag maar 1 kaart tegelijk wegmoffelen;
  • Je hand met kaarten moet altijd boven de tafel blijven;
  • Je mag je laatste kaart niet wegmoffelen;
  • Je mag geen kaarten wegmoffelen op het moment dat de Bewakingskever iemand beschuldigt van valsspelen.

...maar voor de rest mag alles. Door de soms hilarische verstopacties, die soms finaal mis gaan, is dit ook een spel dat je niet snel zult vergeten. Ondanks de aanwijzingen op de verpakking kan Valse Motten ook met 6 personen gespeeld worden. Meer dan dat is echter niet leuk.

Bron: Onice, UnsplashBron: Onice, Unsplash
Port Royal - 5 spelers
In dit spel moet je de juiste afweging maken tussen risico nemen en op safe spelen. De speler die aan de beurt is mag vanaf de stapel één voor één kaarten omdraaien. Op deze kaarten staan bijvoorbeeld schepen, die geld waard zijn, of personen, die een speciale eigenschap hebben en punten waard zijn. Om die personen en overwinningspunten te verkrijgen, moet je ze kopen met de munten die je van de schepen krijgt. Je mag (in het begin) echter maar één kaart van de opengedraaide kaarten pakken. Je kunt echter niet onbeperkt opendraaien: als er twee schepen van dezelfde kleur komen te liggen, dan ben je af en mag de volgende speler. Je moet dus beslissen of je nog een kaart opendraait en hoopt op veel geld of een sterk personage, of dat je genoegen neemt met minder, maar wel zeker weet dat je wat krijgt. Hierbij moet je ook nog eens de afweging maken dat de andere spelers na jou de mogelijkheid hebben om de kaarten te pakken of te kopen die jij hebt opengedraaid maar niet hebt gepakt (omdat je maar één kaart mocht pakken). Je moet de balans zoeken tussen zelf punten scoren en je tegenstanders boycotten. Dit spel vol tactiek (en een flinke dosis geluk) is in de basis heel simpel en dus voor veel mensen speelbaar. Het spel is met een beetje goede wil ook met 6 personen te spelen.

Dixit - 6 spelers (12 met uitbreiding)

Dixit is een gezelschapsspel dat bijna altijd ook in de smaak valt bij mensen die normaal geen spellen spelen. Het is dan ook totaal iets anders dan gebruikelijk. Alle spelers krijgen zes kaarten met daarop zeer gedetailleerde prenten van uiteenlopende objecten en fantasierijke omgevingen. De speler die aan de beurt is moet zijn kaart omschrijven met een woord of zinsnede en legt zijn kaart vervolgens gedekt op tafel. Bij een plaatje van een jungle kun je bijvoorbeeld 'Tarzan' zeggen. De overige spelers bekijken hun eigen hand en zoeken een kaart uit die in hun beleving goed bij de omschrijving van speler 1 past. Dit kan bijvoorbeeld een kaart zijn met een gorilla, een oermens met een lendendoekje, of een nette Britse dame, maar ook van een eiland, een pijl en boog, of wat dan ook. Wat je neer kunt leggen is uiteraard afhankelijk van de kaarten die je hebt en de associatie die jij bij de omschrijving maakt. De gekozen kaart leggen de spelers gedekt bij de eerste kaart. Als iedereen een kaart heeft uitgezocht worden ze geschud en open neergelegd. Alle spelers, behalve speler 1, moeten nu raden welke kaart daadwerkelijk van speler 1 was. Doordat iedereen een (in zijn ogen) bijpassende kaart heeft neergelegd, is dat moeilijker dan het lijkt. Speler 1 moet zijn omschrijving goed kiezen, want hij krijgt géén punten als iedereen zijn kaart raadt (zijn omschrijving is dan dus te makkelijk), en ook niet als niemand zijn kaart raadt (de omschrijving is dan te moeilijk). De overige spelers kunnen punten verdienen door de juiste kaart - de kaart van speler 1 - te kiezen, maar ook als de andere spelers op hun kaart stemmen (en dus fout stemmen - niet op de kaart van speler 1). De vreemde associaties die sommige mensen soms maken, maken het spel de moeite waard, net als de gedetailleerde kaarten.

Bron: Raychsy, UnsplashBron: Raychsy, Unsplash
Bang! Het kaartspel - 7 spelers (8 met uitbreiding)
Dit spel is minder bekend dan de twee bovenstaande spellen, maar het leidt tot net zoveel hilariteit. Net als bij Weerwolven krijgt iedere speler een geheime functie; sheriff, hulp-sheriff, bandiet, of een overloper. Alleen de sheriff maakt zijn identiteit bekend. De sheriff moet de bandieten en overloper uitschakelen, de bandieten moeten de sheriff uitschakelen, en de overloper moet zorgen dat hij als laatste overblijft door iedereen te doden. Iedere speler heeft een aantal levens en een aantal kaarten in zijn hand. Met die kaarten kunnen kogels afgevuurd worden, maar alleen naar de spelers die naast je zitten. Tenzij één van je kaarten een geweer is: dan mag je die kaart voor je neerleggen en de afstand schieten die op die kaart aangegeven staat. De speler die beschoten wordt krijgt de kans om een 'gemist' kaart te spelen om de kogel te ontwijken. Zo zijn er meerdere kaarten met speciale acties. De bandieten moeten het spel slim spelen om niet zelf direct onder schot genomen te worden. Ze kunnen zich voordoen als de hulp-sheriff en op het moment suprême toch de sheriff onder schot nemen. De hulp-sheriff moet de sheriff juist zien te overtuigen dat hij aan zijn kant staat … maar wel zonder direct aan de bandieten te laten weten dat hij één van de good guys is. De overloper moet proberen iedereen te verzwakken, om op het einde toe te slaan. De gemengde belangen zorgen uiteraard voor chaos en verwarring … Dit spel is het leukst met 6 of 7 personen. In kleinere groepen is de verwarring kleiner.

Gezelsschapsspellen voor tien personen of meer

Sommige spellen zijn met nog grotere groepen te spelen. Deze spellen kunnen echter ook met een kleinere groep leuk zijn. Groter is zeker niet altijd beter: sommige spellen worden daar erg langdradig van. Over het algemeen zijn deze spellen met 10 tot 20 man nog steeds de moeite waard.

Bron: Annca, PixabayBron: Annca, Pixabay
30 Seconds - 4 tot +- 20 spelers
Het concept van 30 Seconds is simpel: één speler pakt een kaartje met daarop vijf termen, zoals bekende personen, gebeurtenissen of voorwerpen, en probeert er zoveel mogelijk in 30 seconden aan zijn team te omschrijven - zonder het woord voor te zeggen. Door de hoge snelheid van het spel gebeurt er altijd wat en ben je snel weer aan de beurt. Er wordt met maximaal 4 teams gespeeld, die in grootte kunnen variëren van minimaal 2 tot maximaal ongeveer 5 personen. Dit spel kan dus al door 4 personen gespeeld worden, maar ook door 20. Door de tijdsdruk worden er geregeld begrippen verkeerd uitgelegd of verkeerd geïnterpreteerd, tot hilariteit van de gehele groep. Omdat de begrippen over van alles gaan, kan iedereen meedoen. Mocht de algemene kennis van de spelersgroep toch te laag zijn, dan is "30 Seconds: Everyday Life" een goede optie: hierop staan geen bekende acteurs, ministers, en films meer, maar voornamelijk gebruiksvoorwerpen die in het dagelijks leven gebruikt worden.

Bron: Mohamed Hassan, PixabayBron: Mohamed Hassan, Pixabay
Weerwolven van Wakkerdam - 8 tot 28 spelers
Weerwolven is inmiddels een klassieker onder de groepsspellen. Er zijn vele variaties op het basisspel, en dusdanig veel uitbreidingsmogelijkheden dat dit spel met meer dan 50 personen gespeeld kan worden. De aan te raden groepsgrootte is echter 8 tot ongeveer 20, aangezien de discussie met meer dan 20 man erg lang kan worden. Voor het spel begint krijgen alle spelers in het geheim een rol toebedeeld. Die rollen zijn grofweg in te delen in twee groepen: de burgers en de weerwolven. Het doel van de burgers is om alle weerwolven te ontmaskeren. Het doel van de weerwolven is om alle burgers op te eten. Het spel bestaat uit twee fases, een dag en een nacht. In de nacht doen alle spelers hun ogen dicht. Iedere nacht worden de weerwolven wakker en kiezen ze in het geheim, in stilte dus, een slachtoffer uit dat die nacht wordt opgepeuzeld. Vervolgens wordt iedereen weer wakker, en vertelt de spelleider wie er die nacht is vermoord. Die speler ligt uit het spel, en de andere spelers moeten bediscussiëren wie de schuldigen zijn. De weerwolven doen echter net alsof ze onschuldig zijn en beschuldigen naar hartenlust alle andere spelers. Aan het eind van de dag besluiten alle burgers door middel van een stemming wie er geëxecuteerd wordt. De speler met de meeste stemmen laat zijn rol zien, en ligt uit het spel. De burgers hopen uiteraard dat dit een weerwolf is, en dat ze de juiste beslissing hebben genomen … maar het kan net zo goed een onschuldige burger zijn. Doordat er nog een hoop andere rollen in het spel zitten, is er veel tactiek, inzicht, bluf en bedrog nodig om te winnen. Zo zijn er burgers met speciale krachten die 's nachts de rol van een andere speler mogen zien, of die 's nachts eenmalig een vermoorde speler in leven mogen houden. Deze krachten moeten slim ingezet worden om de burgers van dienst te zijn. Ieder spelletje is anders, zeker als er andere spelers meedoen. Daarnaast zijn er veel variaties mogelijk qua rollen die ingezet worden, waardoor dit spel nooit verveelt.

Overige groepsspellen

Er zijn natuurlijk nog meer spellen voor grote groepen. Bekende voorbeelden zijn:
  • Party & Co
  • Hints
© 2018 - 2024 Link, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke spellen om op oudjaarsavond te spelenLeuke spellen om op oudjaarsavond te spelenJe kunt op oudejaarsavond televisie kijken, maar is dat wel echt een leuke activiteit voor de jaarwisseling? Wanneer je…
Dixit: met recht een gezelschapsspel!Dixit: met recht een gezelschapsspel!Dixit is een gezelschapsspel uit 2008 dat is bedacht door Jean-Louis Roubira en wordt uitgegeven door Asmodee. Het spel…
Weerwolven van Wakkerdam online spelWeerwolven van Wakkerdam online spelWeerwolven van Wakkerdam is een populair en leuk kaartspel. Je kunt het óók online spelen, wat minstens net zo leuk is,…
Leuke spellen voor OudejaarsavondLeuke spellen voor OudejaarsavondOudejaarsavond zit er weer aan te komen. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar hoe en waar ga je deze avond doorbrengen?…

Travian: Path to PandoraTravian: Path to PandoraZoals elk jaar in september is ook in 2018 een nieuwe speciale server gestart voor het browser based spel Travian. Deze…
'Never Have I Ever': het spel, spelregels en vragen'Never Have I Ever': het spel, spelregels en vragen'Never have I ever' is een drankspel dat zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten. Omdat het een drankspel is wordt h…
Bronnen en referenties
Link (11 artikelen)
Gepubliceerd: 07-09-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.