Het spel Gwent, The Witcher 3: Wild Hunt

Het spel Gwent, The Witcher 3: Wild Hunt Een minigame in een van de meest verkochte spellen van 2015, The Witcher 3: Wild Hunt, is stukken beter uitgepakt dan werd verwacht. Gwent is een gemakkelijk te begrijpen en zeer vermakelijk kaartspel dat CD Project in 2018 na veel positieve reacties ook buiten The Witcher 3 als los spel heeft uitgebracht voor Microsoft Windows, Xbox One, en PS4. Het strategisch samenstellen van je deck en het verzamelen van nieuwe kaarten geven het spel diepte en vele uren speelplezier voor iedereen.

Inhoud


The Witcher 3: Wild Hunt

Deze gameserie is gebaseerd op de boeken van Poolse schrijver Andrzej Sapkowski. De eerdere Witcher 1 en 2, uitgegeven in 2007 en 2012 bevatten het kaartspel Gwent niet. The Witcher 3 is ontwikkeld door het Poolse CD Projekt RED, een dochteronderneming van CD Projekt. In deze single-player game speel je het personage Gerart of Rivia, een witcher. Het spel is een open wereld waarin je grotendeels zelf kunt beslissen wat je doet. The Witcher 3 werd binnen de eerste twee maanden van verkoop al zes miljoen keer verkocht, wat het een enorm succes maakte. The Witcher 3 is beschikbaar voor Ps4, PC en Xbox One en er zijn meerdere los te kopen uitbreidingen op het spel.

Het kaartspel Gwent

Gwent is een strategisch gevecht tussen twee legers. Er zijn drie rondes, waarvan er twee gewonnen moeten worden. Beide spelers krijgen tien kaarten, en plaatsen er om de beurt een op het bord. De meeste kaarten hebben een bepaalde hoeveelheid aanvalspunten. De speler die aan het einde van de ronde de meeste aanvalspunten op het bord heeft liggen, wint de ronde. Doordat er ook kaarten zijn met andere vaardigheden die invloed hebben op de aanvalspunten, zoals kaarten die het weer beïnvloeden, is het een echte strategische uitdaging.

Gwent begon als een minigame in The Witcher 3, maar werd al snel zo populair, dat CD Projekt besloot het kaartspel meer aandacht te geven. Eind 2017 werd de bètaversie van Gwent uitgegeven, en begin 2018 werd de volledige versie voor iedereen beschikbaar gemaakt. Er zijn verschillende manieren waarop je het spel kunt spelen.

Verschillende versies van Gwent:

 • In The Witcher 3 als minigame
 • Met fysieke kaarten
 • Op pc, Xbox One, of PS4 als losstaand spel

CD Projekt heeft voor het losstaande spel van Gwent een aantal verbeteringen en uitbreidingen ten opzichte van de minigame uit The Witcher 3 toegepast. Zo zijn er meer kaarten en heeft het spel een geheel vernieuwde stijl. Op PlayGwent kun je gemakkelijk alles over het spel leren en gratis een account aanmaken om mee te spelen. Met één account kun je op je pc, Xbox One én PS4 inloggen. Wanneer je dan een kaart toevoegt op je pc, kun je die ook gebruiken op je Xbox One. Gwent kan zowel online als offline gespeeld worden.

Voordat de nieuwe versie van het spel aangekondigd werd, hadden enkele fans zelf al besloten een online versie te creëren. Ze hadden een volledig werkende online versie van Gwent gemaakt, maar mochten die om copyrightredenen niet openbaar maken. Kort daarna werd de aankondiging door CD Projekt gedaan. Tenslotte zijn er voor de echte fans ook fysieke Gwent-kaarten en The Witcher-bordspellen te koop.

De kaarten

Het spel Gwent bevat in The Witcher 3, inclusief alle uitbreidingen tot begin 2018, meer dan honderdvijftig verschillende kaarten. Er zijn vijf verschillende decks; het Noordelijke rijk, Monsters, Scoia'tael, het Nilfgaardische rijk en Skellige. Ieder deck heeft een eigen specialiteit en verschillende unieke kenmerken. Daarnaast hebben de individuele kaarten ook een unieke waarde, en zijn sommige meer waardevolle kaarten moeilijker te verkrijgen dan andere. De spelers die het tegen elkaar opnemen zijn de 'aanvoerders' van hun leger.

Enkele verschillende kenmerken van de decks zijn:
 • Het Noordelijke rijk: Krijgt een extra kaart na het winnen van een ronde.
 • Monsters: Houdt een willekeurige unit kaart op het bord na elke ronde.
 • Scoia'tael: Bepaalt wie er begint.
 • Het Nilfgaardische rijk: Wint ieder gelijkspel.
 • Skellige: Twee willekeurige al eerder gebruikte kaarten worden op het bord geplaatst aan het begin van de derde ronde.

In The Witcher 3 kun je kaarten winnen, maar ook op andere manieren verzamelen. Sommige opdrachten hebben bijvoorbeeld een zeldzame kaart als beloning, en vaak kun je van handelaren ook enkele kaarten kopen. Op die manier kun je je deck uitbreiden en de steeds moeilijkere games winnen. Omdat The Witcher 3 een offline game is, kun je de in dit spel verzamelde kaarten niet gebruiken in de andere versies, zoals de bèta.

Tips om te winnen

 • Onthoud de kenmerken van alle decks, niet alleen van degene die jij gebruikt.
 • Speel niet direct je beste kaarten, de eerste ronde is het minst belangrijk.
 • Soms kun je beter een ronde opgeven om de volgende te winnen.
 • Zorg ervoor dat je niet teveel kaarten van dezelfde soort in je deck houdt. Afwisseling is nodig om te winnen.
 • Houd niet onnodig teveel kaarten in je deck. Meer kaarten betekent een kleinere kans dat je de beste trekt.
 • Pas je deck regelmatig aan.
© 2016 - 2024 Muhren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een leuk kaartspel: OorlogjeEen leuk kaartspel: OorlogjeOorlogje is een kaartspel waarbij je geluk nodig hebt. Het is een kansspel dat over de hele wereld gespeeld wordt. Het k…
Het kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet merendeel van de Nederlanders heeft wel eens een potje 'pesten' gespeeld. En nee, we hebben het hier niet over treit…
De Tarot (het Rider Waite kaartspel)Al eeuwenlang spreekt het kaartspel met de Tarotkaarten tot de verbeelding. De verschillende kaartensets (dit artikel he…
Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Wanneer je een game-console wilt kopen voor je kind, dan is het belangrijk om zorgvuldig na te gaan welke game-console b…

Kort gezelschapsspel gezellig aan tafelKort gezelschapsspel gezellig aan tafelEen klein spelletje spelen met mekaar aan tafel zonder computer of spelbord. Gewoon even gezellig een uurtje samen een s…
Machiavelli: een kaartspel met een middeleeuws tintjeMachiavelli: een kaartspel met een middeleeuws tintjeGezelschapsspellen lijken in populariteit toe te nemen. Families en vrienden beleven plezier aan het spelen van bord- en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: BagoGames, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Witcher
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Witcher_3:_Wild_Hunt
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Witcher_3:_Wild_Hunt
 • http://thewitcher.com/en/witcher3
 • http://witcher.wikia.com/wiki/Gwent
 • https://www.videogamer.com/guides/the-witcher-3-guide-gwent-beginners-tips-and-tricks
 • https://www.playgwent.com/en/
 • http://forums.cdprojektred.com/forum/en/gwent/tech-support-ac/6870420-cant-not-play-gwent
Muhren (24 artikelen)
Laatste update: 09-03-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.