Sinterklaasspel: Pepernoten-veilingspel

Sinterklaasspel: Pepernoten-veilingspel Op 5 december is het elk jaar weer feest: pakjesavond! Het is alleen steeds moeilijker om cadeautjes te kopen naar mate de kinderen ouder worden. De oplossing is dan om het Pepernoten-veilingspel te doen, waarbij iedereen cadeautjes moet kopen en deze door middel van veilingen met pepernoten en gooien met de dobbelsteen worden verdeeld.

Voorbereiding

Als je dit spel wilt gaan spelen is het belangrijk om alle spelers ruim van te voren te informeren. Laat iedereen de spelregels lezen.
Hierna krijgt iedereen tot 5 december de tijd om drie cadeautjes te kopen, uit elke categorie één cadeau:
  • Categorie 1: 1,- of iets minder
  • Categorie 2: 1,- tot 2,-
  • Categorie 3: 2,- tot 3,-

De bijbehorende prijzen kunnen natuurlijk worden aangepast in overleg met de andere spelers. Iedereen pakt zijn cadeaus in en zet op het inpakpapier bij welke categorie het cadeau hoort.

Kort speloverzicht

Iedereen heeft een zakje met pepernoten. Het spel bestaat uit negen rondes. Dit zijn rondes waarin cadeautjes worden geveild en rondes waarin met de dobbelsteen wordt gegooid. Door deze combinatie komt er tactiek en geluk bij het spel kijken.

Spelregels

Alle cadeaus worden gesorteerd in drie stapels, voor elke categorie een stapel. Op tafel wordt een pot met pepernoten gezet en iedereen krijgt een zakje met daarin tien pepernoten.

Ronde 1

Kies iemand uit die mag beginnen. Deze ronde gooit iedereen met de dobbelsteen. Het aantal ogen dat je gooit betekent:
 1. Geef 1 van je pepernoten aan iemand anders.
 2. Pak een cadeau uit dat nog geveild moet worden, verder doe je er niks mee. (De veilingmeesters kunnen later kiezen om dit cadeau te veilen i.p.v. een nog ingepakt cadeau)
 3. Pak 3 pepernoten uit de pot en verdeel ze. Je mag er geen aan jezelf geven.
 4. Laat 2 mensen hun zakje met pepernoten ruilen. Je mag niet jezelf kiezen.
 5. Pak 2 pepernoten uit de pot, deze mag je zelf houden.
 6. Pak een pepernoot af van één van je buurmannen/vrouwen.

Als iedereen heeft gegooid en zijn opdracht heeft uitgevoerd begint de volgende ronde.

Ronde 2

Als iedereen heeft gegooid begint ronde 2. Hierin gaan cadeautjes worden geveild. De jongste persoon mag beginnen met veilen, hierna de op één na jongste enzovoort. De veilingmeester gooit met de dobbelsteen. De dobbelsteen bepaalt uit welke categorie de veilingmeester een cadeau mag veilen.
 • 1 of 2 gooien = cadeau uit categorie 1 veilen
 • 3 of 4 gooien = cadeau uit categorie 2 veilen
 • 5 of 6 gooien = cadeau uit categorie 3 veilen

Als de veilingmeester een cadeau moet pakken uit een categorie die al leeg is, mag hij opnieuw gooien. De veilingmeester pakt zijn gekozen cadeautje uit, laat het zien en vertelt erbij wat het is. De veilingmeester mag ook een cadeau veilen dat al is uitgepakt tijdens de vorige ronde. Daarna begint de veiling. Iedereen die het cadeau graag wil hebben, gaat bieden met zijn pepernoten. Houd wel in de gaten dat je niet met meer pepernoten biedt dan die je hebt. De hoogste bieder wint. Hij geeft het aantal pepernoten aan de veilingmeester, die het bij zijn pepernoten mag bewaren, en de winnaar krijgt het cadeautje. Zo gaat het door, totdat iedereen een cadeautje heeft geveild. Als niemand biedt op een cadeautje, mag de veilingmeester het gratis hebben. Het is na deze ronde mogelijk dat sommige mensen meerdere cadeautjes hebben en sommige nog geen cadeautje hebben.

Ronde 3 en ronde 4

In deze rondes mag iedereen weer met de dobbelsteen gooien. Hier gelden exact dezelfde regels als in ronde 1.

Ronde 5

Dit is een ronde waarin cadeaus geveild gaan worden. De speler wiens eerste letter van zijn voornaam als eerste voorkomt in het alfabet mag beginnen met veilen. De volgorde wordt zo verder bepaald door het alfabet. Verder zijn de regels hetzelfde als in ronde 2.

Ronde 6

In deze ronde mag iedereen weer met de dobbelsteen gooien, maar de regels zijn iets veranderd.
 1. Geef 2 van je pepernoten aan iemand anders.
 2. Pak een cadeautje uit dat nog geveild moet worden, verder doe je er niks mee. (De veilingmeesters kunnen later dus ook kiezen om dit cadeautje te gaan veilen i.p.v. een nog ingepakt cadeautje)
 3. Pak 3 pepernoten uit de pot en verdeel ze. Je mag er geen aan jezelf geven.
 4. Geef degene met de minste cadeaus een cadeautje van degene met de meeste cadeaus. Zijn er meerdere mensen die het minste of meeste aantal cadeaus hebben, mag je kiezen.
 5. Pak 2 pepernoten uit de pot, deze mag je zelf houden.
 6. Pak een pepernoot af van een van je buurmannen/vrouwen.

Ronde 7

Dit is de laatste ronde waarin cadeaus worden geveild. Na deze ronde zijn alle cadeaus geveild. De volgorde van veilen wordt bepaald door leeftijd, waarbij de oudste begint, daarna de op één na oudste enzovoort.

Ronde 8 en ronde 9

Dit zijn de laatste rondes van het spel. Iedereen mag nog twee keer met de dobbelsteen gooien.
 1. Stel 1 van je cadeaus veilig, deze mag je sowieso houden.
 2. Je moet 1 van je cadeaus ruilen met een willekeurig persoon.
 3. Heb je meer dan 3 cadeaus? Geef er dan 1 aan iemand anders.
 4. Steel een cadeau van iemand anders.
 5. Ruil 1 van je cadeaus met een cadeau van 1 van je buurmannen/vrouwen.
 6. Je mag een cadeau van een willekeurig persoon aan een ander willekeurig persoon geven (niet jezelf).

Na deze rondes is het spel afgelopen. Iedereen mag zijn gewonnen cadeaus houden!

Gedurende het hele spel kun je als een cadeau van jou wordt gepakt of als er met je wordt geruild, maar je wilt dat helemaal niet, het afkopen. Leg dan 4 pepernoten in de pot en dan gebeurt er niks en houdt iedereen zijn cadeaus. Het spel wordt spannender als iedereen geheim houdt hoeveel pepernoten hij nog heeft. Bewaar daarom de pepernoten niet in doorzichtbare zakjes.
© 2016 - 2024 Vlasje24, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas, meest populaire snoepgoedIeder jaar rond 5 december is er weer een stormloop op het snoepgoed van de Sint. Deze seizoensgebonden lekkernijen zijn…
Het verschil tussen de pepernoot en de kruidnootBij Sinterklaas horen pepernoten en kruidnoten. Veel mensen denken echter dat pepernoten en kruidnoten hetzelfde zijn. D…
Sinterklaas spel voor kinderenSinterklaas spel voor kinderenDit sinterklaasspel is een leuke oefening om met jonge kinderen te doen. In deze tijd van het jaar natuurlijk zeer gesch…
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…

Go: geschiedenis en spelregelsGo: geschiedenis en spelregelsGo, officieel Kanji genoemd, is een bordspel voor twee spelers. Het wordt met name in Azië gespeeld. Vooral in China, Ja…
Spel met Rummikub-stenen: JokerenSpel met Rummikub-stenen: JokerenRummikub is een gezelschapsspel dat in Nederland veel wordt gespeeld. Met de stenen van Rummikub zijn ook vele andere sp…
Vlasje24 (7 artikelen)
Laatste update: 07-04-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.