Sinterklaas spel voor kinderen

Sinterklaas spel voor kinderen Dit sinterklaasspel is een leuke oefening om met jonge kinderen te doen. In deze tijd van het jaar natuurlijk zeer geschikt, bovendien zijn de kinderen spelenderwijs aan het toneel spelen.

Benodigdheden en duur van het spel

Voor dit spel heb je in principe geen materiaal nodig. Je kunt er wel voor kiezen om het spel aan te kleden door zelf een sinterklaaspak aan te trekken en de leerlingen zelf verkleed te laten komen als piet. Je kunt het ook simpel houden, door alleen gebruik te maken van de mijter en pietermutsen. Maar zonder kan ook prima. Het spel duurt minstens 10 minuten, maar je kunt het zeker langer spelen.

Geschikt voor welke leeftijd

Deze opdracht kan goed worden gespeeld vanaf groep 3. Bij de hele kleine kinderen: probeer het spel niet te lang te laten duren, en blijf checken of het de aandacht van de kinderen vasthoudt. De kinderen zijn namelijk niet de hele tijd aan het spelen, maar aan het kijken.

Verkleden als sint? Tip:

Wanneer je er voor kiest om als docent een sinterklaaspak te gebruiken, kleed je dan zichtbaar om voor de kinderen. Zo kan je bij de jongste kinderen geen verwarring zaaien, en snappen de leerlingen dat je een spel aan het spelen bent waarin je doet alsof!

Verloop van het sinterklaasspel

Je kunt er voor kiezen om eerst uit te leggen wat je gaat doen, maar je kan het ook al spelenderwijs doen terwijl je langzaam transformeert naar sinterklaas. In dit spel ben jij als docent/groepsleider de sinterklaas, en sinterklaas is op zoek naar een twee nieuwe pieten: Regelpiet en grapjaspiet. Je vorige grapjaspiet heeft de regelpiet zo hard aan het lachen gemaakt dat de regelpiet niet meer bij kwam van het lachen, en daarom heb je ze alle twee ontslagen. Nu zijn de kinderen allemaal nieuwe pieten. Ze zijn klaar met de pietenschool en willen heel graag voor sinterklaas werken. Dus ze komen vandaag aan sinterklaas laten zien hoe goed ze zijn. Je vraagt de eerste twee pieten om links en rechts van je te komen staan en je zegt dat je gaat kijken hoe goed ze zijn. Elke opdracht die jij van ze vraagt moeten ze proberen zonder te lachen uit te voeren en zo serieus mogelijk te zijn. Als jij als sinterklaas niet kijkt, mag jij als piet proberen de andere piet aan het lachen te maken. Als sint niet kijkt, mogen ze zo gek doen als ze zelf willen. Wanneer ze niet goed luisteren, wanneer ze in de lach schieten of je ziet dat ze gek doen, ontsla jij als sint de piet, en vraag je de volgende om er bij te komen.


Hoe hou je het spel leuk

Zo hou je dus steeds twee pieten. Vertel ook dat je aan de beste serieuze regelpiet zal vragen, wie hij/zij de grappigste grapjaspiet vond. Zorg tijdens het spelen er dus steeds voor dat je je steeds goed omdraait om met de ene piet te praten, zodat je de andere piet de kans geeft om even gek te doen. Bedenk van te voren ook wat voor opdrachten je de pieten kunt geven: Piet, wil jij even die pepernoot uit mijn oor halen? Piet, welke kinderen moeten we dit jaar in de zak doen? Beste piet, ik heb wel zin in een potje pepernotenthee, ga die eens even maken voor mij?

Maak het jezelf en de kinderen ook af en toe "lastig": val bijvoorbeeld eens in slaap, of zeg dat je denkt dat een van de pieten een scheetje heeft gelaten. Misschien krijgt de sint ineens wel ontzettend heimwee naar Spanje of vraag een kind "zeg wat vind jij van die Sanneke (naam van het kind zelf), moeten we haar dit jaar overslaan of niet?". En zo zijn er nog een heleboel leuke dingen te bedenken.


Einde van het spel

Zorg dat iedereen ongeveer even lang aan de beurt is, en hoe een goede vaart in het spel om de aandacht van de kinderen aan de kant er bij te houden. Aan het eind kies jij de piet die het meest serieus was. Met deze piet bespreek je (nog steeds in de rol van piet en sint) wie jullie het grappigst vonden als grapjaspiet.
© 2009 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas huren  Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Sinterklaas surprises zat? Doe het grote Sinterklaas spel!Sinterklaas surprises zat? Doe het grote Sinterklaas spel!Sinterklaas. Voor de één een feest, voor de ander een hel. Ben je niet zo creatief of ben je het zat om elk jaar een sur…
Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas wie kent hem niet? De vieringen van het Sinterklaas feest zijn per land verschillend. Zelfs tussen België en…
Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Hoe komt het toch dat de Sinterklaas er altijd hetzelfde uitziet? Waarom heeft hij elke dag dezelfde kleren aan en hoeve…

Dramaspel: improviseren op één voorwerpDramaspel: improviseren op één voorwerpEen leuk dramaspel waarbij je spelers stimuleert om hun creativiteit te gebruiken: improviseren op één voorwerp. Deze im…
Kinderfeestje: spellencircuit met prijzenWat is er leuker dan jarig zijn? Voor een kind vrij weinig. Want maar op een dag sta je als kind als enige in het middel…
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.