Het spel: eten met hindernissen

Het spel: eten met hindernissen We denken tegenwoordig wel eens dat je voor het spelen van een spel een beeldscherm nodig hebt. Dan vergeten we dat er voor de opkomst van mobiele telefoons, computers en spelcomputers óók al werd gespeeld. Gewoon met spullen uit je omgeving en een heleboel fantasie kun je tot leuke, grappige en onderhoudende spelletjes komen. Bijvoorbeeld: eten met hindernissen.

Verjaardagsfeestje

Tegenwoordig verplaatsen veel kinderen zich voor een verjaardagsfeestje naar pretparken, bowlingbanen, films of andere vormen van georganiseerd vermaak. Hoewel dat allemaal natuurlijk erg leuk kan zijn, is het voor sommige kinderen een hele opgave. Ze houden niet zo van die vaste vormen, van al die drukte en het lawaai. Ze zouden liever een ouderwets kinderfeestje beleven, compleet met limonade, cake en spelletjes. Een van die spelletjes is eten met hindernissen. Het is een leuk spelletje, dat je met een groepje kinderen kunt spelen. En leuke spelletjes, die kun je natuurlijk ook spelen als er niemand jarig is of een feestje geeft.

Aantal deelnemers voor het spelletje 'Eten met hindernissen'

Je speelt eten met hindernissen met een niet al te groot groepje kinderen. Ongeveer vier of vijf kinderen is het mooiste aantal, met drie is het wellicht nog te spelen, met een grotere groep dan vijf wordt het al snel minder overzichtelijk. Een en ander hangt natuurlijk ook af van de combinatie van spelers. En vanzelfsprekend mogen ook volwassenen meespelen.

Wat heb je nodig

Een muts doet het altijd goed in dit spel / Bron: Pezibear, PixabayEen muts doet het altijd goed in dit spel / Bron: Pezibear, Pixabay
Voor eten met hindernissen heb je een aantal zaken nodig. Hieronder zie je een lijstje. Soms is niet alles nodig, maar maak je een keuze uit hetgeen je tussen haakjes ziet staan.
  • Dobbelsteen
  • Iets te eten (Kies uit: boterham, peperkoek, cake)
  • Bord (Bij voorkeur een plastic bord, dat is minder kwetsbaar)
  • Bestek (Kies uit: mes en vork, lepel)
  • Muts (Kies uit: pet, muts, hoed)
  • Kledingstuk (Kies uit: trui, groot overhemd, jasje)
  • Wanten (Kies uit: handschoenen, wanten)
  • Sjaaltje (Kies uit: Sjaaltje, das)
Heb je niet alles? Dat is geen probleem. Er kan altijd gevarieerd worden in het aantal of de aard van de te gebruiken kledingstukken. Meer spullen mag, minder mag ook.

Start van het spel

De spelers zitten in een kring, bijvoorbeeld aan tafel. De dobbelsteen ligt tussen hen in. Op de grond liggen de kledingstukken, het bord met eten erop en het bestek. Er wordt afgesproken wie er mag beginnen met de dobbelsteen werpen. Er wordt op volgorde gegooid, in de richting van de klok. De dobbelsteen wordt dus steeds doorgegeven aan de speler die links van je zit.

Het spel

Dobbelstenen. Je hebt er in dit spel maar ééntje nodig / Bron: OpenClipart Vectors, PixabayDobbelstenen. Je hebt er in dit spel maar ééntje nodig / Bron: OpenClipart Vectors, Pixabay
Een speler werpt de dobbelsteen. Als er 1, 2, 3, 4 of 5 wordt gegooid, neemt de volgende speler de dobbelsteen. Deze werpt ook. Dit gaat zo door, tot één van de spelers 6 heeft gegooid. En dan begint het:
  • Op dat moment verlaat de betreffende speler de tafel
  • Hij trekt de trui (of overhemd, jasje) aan.
  • Hij doet de sjaal (of das) om.
  • Hij zet de muts (of hoed of pet) op.
  • Hij trekt de wanten (of handschoenen) aan.
  • Hij neemt mes en vork (of lepel) in de handen.
  • Hij begint te eten.

Ondertussen gaan de beurten met de dobbelstenen gewoon door. Op het moment dat een van de volgende spelers 6 heeft gegooid, zal de eerste speler ophouden met eten, moet deze alle kleding snel weer afdoen en weer op zijn eigen plaats in de kring gaan zitten. Als deze speler aan de beurt is om te gooien en hij is nog bezig zich van de overtollige attributen te ontdoen, dan moet er met het dobbelsteen-gooien even worden gewacht. De nieuwe zes-gooier trekt de kledingstukken in de juiste volgorde weer aan, en gaat eten.

Wat gebeurt er?

Je zult zien dat het regelmatig voorkomt dat een speler zich met moeite in de kleding heeft gehesen, net een stukje van de peperkoek heeft afgesneden en net niet heeft kunnen eten als er weer 6 is gegooid. Jammer maar helaas! Om toch aan het eten toe te komen, zullen de spelers de kleding steeds sneller proberen aan te trekken, wat meestal tot grappige momenten leidt.

Het einde van het spel

Als de cake of peperkoek is opgegeten, dan is het spel vanzelfsprekend afgelopen. Er kan natuurlijk altijd een volgend plakje worden neergelegd voor de volgende ronde. Ben je klaar met het spel? Er zullen spelers zijn die nog geen hap van het heerlijke plakje cake of peperkoek hebben kunnen eten. En wie er wel heeft kunnen eten, zal in de haast de smaak niet volledig tot zijn recht hebben laten komen. Als beloning krijgen alle spelers daarom, als ze nog willen, een plakje cake of peperkoek als beloning. Misschien wel mét een lekker glas limonade!
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kroko Loko, wie heeft de langste krokodil?Kroko Loko, wie heeft de langste krokodil?Kinderen zullen genieten van het spel Kroko Loko. Het is grappig, educatief en staat garant voor eindeloos speelplezier.…
Eetspelletjes en leuke hapjes voor kinderenEetspelletjes en leuke hapjes voor kinderenVeel jonge kinderen hebben een periode dat ze slecht eten. Dat is op zich geen probleem. Hoe drukker je je maakt als vad…
Een goedkoop kinderfeestje organiserenEen goedkoop kinderfeestje organiserenKinderfeestje hoeven niet altijd duur te zijn. U kunt een goedkoop kinderfeest organiseren en het toch erg leuk maken vo…
Kinderfeestje - pakjes uitpakken met een spelKinderfeestje - pakjes uitpakken met een spelIedere keer bij een kinderfeestje is het weer de vraag hoe de jarige de kadotjes uit gaat pakken. Soms mogen de kinderen…

Een uitdagend spel zelf maken en spelen: tangramEen uitdagend spel zelf maken en spelen: tangramHet spel tangram is oorspronkelijk uit China afkomstig. Bij dit spel moeten een zevental geometrische figuren steeds zo…
Het spel: Hengelen op het drogeHet spel: Hengelen op het drogeSpelletjes zijn leuk. Met kant-en-klare spelletjes uit de winkel kun je prima spelen, het is alleen jammer dat ze meesta…
Bronnen en referenties
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 23-11-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.