Welke hengel heb je nodig voor zeevissen?
Welke hengel kun je het best gebruiken voor zeevissen? Er zijn twee manieren om te vissen op zee: vanaf het strand en vanaf een boot. Beide situaties vragen om een ander type vishengel. Op een boot vis je met een stevige, korte boothengel. Op het land gebruik je een lange strandhengel met werpgewicht. Bekijk de verschillen tussen deze hengels, zodat je weet welke vishengel jij nodig hebt.
Zeevissen op twee manieren
Zeevissen is een leuke activiteit om met vrienden of familie te doen. Het is ontspannend, maar tegelijkertijd gaat de adrenaline stromen wanneer je een vis aan de haak slaat. Bovendien is het erg gezellig en kun je flinke vissen vangen op zee. Denk bijvoorbeeld aan makrelen van 50 cm of kabeljauwen van 90 cm. Je kunt op twee manieren zeevissen: vanaf het land en vanaf een boot. Je kunt je hengel namelijk uitgooien vanaf een pier of kade om vis aan de haak te slaan of je gaat mee met een vissersboot om een leuke dag te beleven. Voor strandvissen heb je een andere vishengel nodig dan voor bootvissen.
Zeevissen vanaf het strand met een strandhengel
Hengels voor op het strand zijn flexibel en minstens een meter of vier lang. Bij een strandhengel is het namelijk essentieel dat je de lijn ver uit kunt gooien en daar heb je een langere hengel voor nodig. Je gooit de lijn uit en trekt deze vervolgens snel weer terug. Wat goed werkt, is zeevissen met een paternoster. De paternoster is een type kunstaas dat glinstert en daardoor vissen aantrekt. Roofvissen zullen het aas namelijk aanzien voor een prooivisje en toehappen.
Bron: AegenFa, Pixabay
Werpvermogen
Vanaf het strand zul je je hengel ver de zee in moeten werpen om een vis aan de haak te kunnen slaan. Vissen bevinden zich namelijk geen twee meter van de kust, maar vaak enkele tientallen meters. Daarom is het van belang dat je een zeevishengel kiest met een uitstekend werpvermogen van minimaal 200 gram. Je kunt een strandsteun gebruiken om je hengel op te laten leunen. Zo hoef je de vishengel niet de hele tijd zelf vast te houden.
Vissen vanaf het land
Vissen vanaf het land wordt ook wel strandvissen genoemd, maar je kunt het ook doen vanaf een dijk, pier of kade. Voor al deze locaties gelden dezelfde principes: je hebt een stevige hengel nodig met voldoende werpkracht.
Bron: Free Photos, Pixabay
Zeevissen op een boot met een boothengel
Wanneer je wilt vissen vanaf een boot, heb je een boothengel nodig. Dit is een korte hengel die erg sterk is. De hengel is bij voorkeur slechts zo'n twee tot tweeënhalve meter lang, omdat de vissen dichtbij de boot zwemmen. Een ervaren schipper weet precies hoe hij boven de school vissen komt te liggen, zodat de vissen zich onder en vlak naast de boot bevinden. Hoe korter de hengel is, hoe gemakkelijker je de vis binnenhaalt. Bij zeevissen gebruik je zwaar lood, zodat je lijn niet te gemakkelijk met de stroming mee gaat. Bij de meeste boothengels kun je daarom 100 tot 500 gram lood aan je vishengel hangen.
Je hoeft je hengel niet ver uit te werpen
In tegenstelling tot bij strandvissen bevind je je met een boot al in diep water. Dit betekent dat je de vishengel niet ver hoeft uit te werpen om een vis aan de haak te slaan. Het is genoeg om je aas en lood in het water te laten zakken. De vissen die rondom de boot zwemmen weten je aas vervolgens wel te vinden.
Vissen vanaf je eigen boot of een sportvisboot
Heb je zelf een boot waarmee je gaat zeevissen? Dan kan het lastig zijn om de vissen te vinden die je wilt vangen. Een manier waarop je zeker een mooie vangst binnenhaalt is meegaan met een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Deze bedrijven hebben een professionele sportvisboot en weten waar ze de vissen kunnen vinden op de Noordzee. Jij hoeft alleen maar je hengel uit te gooien!
Welke vissen vang je op zee?
Er zwemmen vele verschillende soorten vis in de zee. Wanneer je in Nederland gaat zeevissen, dan zul je in de meeste gevallen de Noordzee opgaan, al is het ook mogelijk om te vissen op de Waddenzee. Veel sportvissers vissen op kabeljauw en makreel. Ook kun je zeebaars, haring, schol en tong vangen op de Noordzee.