Waar kan je online schaken?

Waar kan je online schaken? Schaken is één van de oudste gezelschapsspellen van de wereld. Maar kan je ook online schaken? Gelukkig is het spel meegegaan met z'n tijd en bestaan er verschillende schaakwebsites waar je online schaak kan spelen. Er zijn ook enkele schaak apps beschikbaar voor op je tablet of smartphone. Je kan zowel tegen de computer als tegen een echte tegenstander schaken.

Schaken kort uitgelegd

De geschiedenis

De eerste varianten van het moderne schaken ontstonden volgens de meeste historici zes eeuwen voor Christus in India. Vervolgens werd het gespeeld door de Perzen, die later overwonnen werden door de moslims. De moslimgemeenschap bracht het schaken naar Zuid-Europa. In 1886 werd het eerste wereldkampioenschap schaken gespeeld. Een halve eeuw later, in 1924, werd FIDE opgericht, de internationale federatie voor schaken. Sindsdien is schaken sterk geëvolueerd. Vroeger was winnen met stijl belangrijker dan winnen zelf, nu worden supercomputers ingezet om zich als speler het beste voor te bereiden op een partij. Online schaken werd populair in de jaren 90. Zowel online als offline blijft schaken immens populair. Sommige schattingen wijzen 600 miljoen actieve schaakspelers aan in de hele wereld.

Bron: Ihardlythinkso, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Ihardlythinkso, Wikimedia Commons (CC0)
De stukken
Een spelletje schaak is steeds wit tegen zwart. Van elke kleur zijn er 16 stukken:
 • 8 pionnen: één zet vooruit, of twee bij de opening
 • 2 torens: volledige rijen en kolommen afgaan
 • 2 paarden: in een L-vorm springen
 • 2 lopers: diagonalen afgaan
 • 1 koningin: kan alle zetten behalve die van een paard
 • 1 koning: kan één stap bewegen naar elk aanliggend vak

De regels

De normale variant van schaken wordt 1 tegen 1 gespeeld. Wit start de partij. Spelers mogen telkens om de beurt een zet doen. Het spel eindigt wanneer de koning schaakmat staat, dit wil zeggen dat de koning schaak staat (wordt aangevallen door een vijandig stuk) en dat de speler geen enkele beweging kan doen waardoor de koning niet meer schaak staat.

Het spel kan ook eindigen in remise, dat wil zeggen dat het gelijkspel is. Remise is het geval waarbij de koning niet schaak staat, maar elke zet dat hij zou doen zou wel resulteren in schaak staan. Remise komt ook voor wanneer een speler te vaak dezelfde zet doet (bv. de hele tijd verspringen van vak a1 naar a2 en terug). Een uitgebreide versie van de regels vind je terug op schaakzone.nl.

Waar kan je online schaken?

Chess.com

Eén van de grootste en bekendste websites waar je online kan schaken is Chess.com. Deze website wordt gesteund door een aantal bekende schaakspelers die er zelf een account hebben. Je vindt er een dagelijkse schaakpuzzel en allerlei andere hulpmiddelen om beter te worden in schaken. Er zijn ranglijsten voor verschillende versies van schaken zoals klassiek schaken, snelschaken, blitz-schaken en correspondentie schaken.
website: www.chess.com

Sparkchess.com

Sparkchess biedt een gratis en een betaalde versie aan. Bij de gratis versie is het mogelijk om op drie verschillende niveaus van moeilijkheid te schaken (tegen de computer), de betaalde versie laat vijf niveaus toe. Er kan gekozen worden om zonder een account te spelen, maar je kan er ook één aanmaken om je positie in de ranglijst bij te houden.
website: www.sparkchess.com

Gameknot.com

Gameknot is een schaakwebsite waar enkel correspondentieschaak mogelijk is. Er is dus geen bepaalde tijd waarin een partij afgewerkt moet worden. Spelers kunnen in alle geduld kiezen wanneer ze verder doen aan hun spel. Je kan dus meerdere partijen tegelijk spelen. Ook hier zijn er dagelijkse schaakpuzzels en verschillende middelen om te verbeteren in schaken.
website: www.gameknot.com

Playchess.com

De schaakgemeenschap duidt playchess aan als een website waar veel professionele schakers hun spelletjes spelen. PlayChess is een onderdeel van ChessBase, een grote schaakgemeenschap op het internet. Windows gebruikers hebben de mogelijkheid om een applicatie te downloaden zodat ze vanaf hun bureaublad kunnen spelen.
website: www.playchess.com

Internet Chess Club

De ICC of Internet Chess Club was de eerste online schaakwebsite. Ze werd opgericht in 1995 en kende toen veel succes. Het was toen het enige platform om online te schaken en om die reden enkel betaald. Vandaag de dag kan je er gratis schaken, maar je kan ook een betaalde account aanmaken om van meer functies te genieten.
website: www.chessclub.com

Lichess.org

Lichess is een schaakwebsite die eenvoudig oogt, maar het heeft een krachtig mechanisme waarmee je snel kan verbeteren in schaken. Het is namelijk mogelijk meteen na het beëindigen van de partij, een computeranalyse uit te voeren over het gespeelde spel. Zo kan je gemakkelijk zien wanneer je een blunder begaan bent of een gouden zet hebt gedaan. Door het analyseren van je eigen spel kan je snel vooruitgang boeken. Deze website beschikt ook over andere middelen om je spel te verbeteren.
website: http://nl.lichess.org

Vergelijking van schaakwebsites

Chess.com Sparkchess GameKnot PlayChess ICC Lichess
Registratie nodig?janeenjaneenneenja
Mobiele appjajajajajaja
Echte tegenstandersjajajajajaja
Computer tegenstanderjajajajajaja
© 2015 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leren schaken tegen de computerLeren schaken tegen de computerLeren schaken is niet het makkelijkste dat je ooit gedaan zal hebben en zonder tegenstander wordt het nog veel moeilijke…
Raindropchess: schaken met ruimte voor toevalRaindropchess: schaken met ruimte voor toevalSchaakstukken die als regendruppels op het bord terechtkomen. Op zelfgekozen velden, maar wel volgens de spelregels van…
recensieRecensie: Garry Kasparov: Waarom het leven op schaken lijktGarry Kasparov, één van 's werelds beste schakers ooit, geeft in dit boek zijn opgedane levenslessen mee. Door de parall…
GezelschapsspellenGezelschapsspellenGezelschapsspellen zijn al eeuwenoud. De geschiedenis gaat tot 3500 jaar voor Christus. Bekende spellen als mens erger j…

Populaire bordspellen: Ticket to Ride, Catan en CarcassonnePopulaire bordspellen: Ticket to Ride, Catan en CarcassonneWat hebben deze drie bordspellen gemeen? Ze mogen elk pronken met het logo van 'Spiel des Jahres' op de doos. Het zijn w…
Wat is het Charlie Charlie spel?Het Charlie Charlie spel is een angstaanjagend spel dat afstamt van een oude Mexicaanse traditie. Je hebt enkel wat papi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uroburos, Pixabay
 • Hoeveel schaakspelers zijn er ter wereld: http://en.chessbase.com/post/che-redux-how-many-people-play-che-
 • Chess.com
 • Sparkchess.com
 • Gameknot.com
 • Playchess.com
 • Internet Chess Club
 • Afbeelding bron 1: Ihardlythinkso, Wikimedia Commons (CC0)
Bieraait (45 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.