recensie

Recensie: Garry Kasparov: Waarom het leven op schaken lijkt

Garry Kasparov, één van 's werelds beste schakers ooit, geeft in dit boek zijn opgedane levenslessen mee. Door de parallel te trekken tussen schaken en andere vlakken van het leven inspireert hij lezers om zichzelf te ontwikkelen en om het maximale uit henzelf te halen.

Gegevens

  • Titel: Garry Kasparov: Waarom het leven op schaken lijkt
  • Oorspronkelijke titel: Garry Kasparov: How life imitates chess
  • Auteur: Garry Kasparov
  • Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
  • Jaar: 2007
  • ISBN: 978 90 229 9157 2
  • Pagina's: 312

Auteur

Garry Kasparov is één van 's werelds beste schakers aller tijden. Met zijn overwinning op Anatoli Karpov in 1985 werd hij op 21 jarige leeftijd de jongste wereldkampioen schaken ooit. Hij behield deze titel tot 2000, toen hij verloor van Vladimir Kramnik. Desondanks bleef hij de nummer 1 op de wereldranglijst tot zijn schaakpensioen in 2005. Kasparov stond bekend om zijn aanvallende en creatieve manier van spelen. Zijn grootste concurrent, of zelfs Nemesis, was zonder twijfel Anatoli Karpov tegen wie hij meer dan 200 partijen speelde. Eén van de meest opmerkelijke momenten in Kasparov's carrière was zijn tweekamp tegen de computer Deep Blue. Kasparov won de eerste tweekamp in 1996, maar verloor de rematch in 1997. Ondanks verschillende uitdagingen van Kasparov richting IBM is er nooit een allesbeslissende derde partij gekomen.

Na zijn schaakcarrière is Kasparov actief geworden in de politiek. Hij is openlijk tegenstander van Poeting en stelde zich verkiesbaar voor het presidentschap van Rusland voor 2008. Een week voordat de verkiezingen plaatsvonden werd Kasparov opgepakt en vijf dagen vastgehouden wegens het leiden van een ongeautoriseerde demonstratie tegen Poetin.

Inhoud

Garry Kasparov kijkt in dit boek terug op zijn imposante schaakcarrière en zoekt de parallellen tussen schaken en het leven. Hij schrijft over het overwinnen van strategische en emotionele uitdagingen en welke vaardigheden men moet ontwikkelen om hier effectief mee om te gaan.

Het boek is geen studieboek voor schakers, noch is het een autobiografie. Het is een poging van Kasparov om zijn opgedane levenslessen en uitgebreide ervaring aan de wereldtop te delen met anderen. Zijn doel is om lezers te inspireren zichzelf verder te ontwikkelen. Het boek is opgedeeld in drie delen die elk andere aspecten van het schaken en van het leven behandelen.

In het eerste deel beschrijft Kasparov hoe hij (één van de) meest succesvolle schakers ooit is geworden. Zijn jeugd, opvoeding en met name de rol van zijn mentor. Hij benadrukt dat zowel bij het schaken als in het leven elke zet moet worden gedaan ter ondersteuning van een overkoepelende strategie. Hij doet dit op vermakelijke wijze en ondersteunt zijn verhaal met anekdotes van zowel successen als mislukkingen. In het tweede deel gaat hij dieper in op de relatieve waarde van materiaal, tijd en kwaliteit in het schaken. Ook hier wordt telkens de vergelijking getrokken met andere dimensies van het leven zoals defensie en het zakenleven. In het derde deel van het boek legt Kasparov de nadruk op de rol van onze psychologische kracht waarbij hij gebruikt maakt van pakkende zinnen als "succes is de vijand van toekomstig succes" en vele anderen.

In zijn epiloog beschrijft Kasparov hoe hij zijn ervaring en kwaliteiten als schaker gebruikt voor zijn nieuwe rol in de politiek, waaronder de aanpassingen die hij heeft moeten maken als persoon.

Oordeel

Garry Kasparov: Waarom het leven op schaken lijkt leest als een trein en wordt zelden langdradig. Een grote verdienste voor een boek dat voor een groot deel gericht is op het complexe schaakspel. Voor een ieder die geïnteresseerd is in de (wellicht) grootste schaker aller tijden is dit boek een aanrader. De constante stroom aan anekdotes waarbij niet alleen de partijen van Kasparov worden geanalyseerd, maar ook de partijen van vele andere legendarische schakers blijft vermakelijk. Het belangrijkste is echter dat de deskundigheid continu van de bladzijden afspat. Ongeacht of het onderwerp schaken, defensie, politiek, of het zakenleven betreft. De lezer heeft altijd het idee de goed beargumenteerde mening van een expert te lezen.

Toch zijn er ook minpunten. De lessen die Kasparov meegeeft, zijn niet bijzonder origineel of vernieuwend. Daardoor blijft het gevoel bestaan dat het doel van de schrijver niet echt behaald wordt. Toch weet Kasparov zijn beweegredenen en inspiratie dusdanig interessant over te brengen dat de lezer er bewust over gaat nadenken en gaat reflecteren.

Al met al een sterk boek dat velen interessant zullen vinden. Enige affiniteit met schaken of een intrinsieke interesse in de denkwijze van sportlegendes is echter wel aan te raden. Vooral fans van Garry Kasparov kunnen dit kijkje in de geest van deze schaker niet voorbij laten gaan.
© 2014 - 2024 Alexjef, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Garry Kasparov: een wereldveranderaarGarry Kasparov (1963-) is een Russisch politiek activist en voormalig wereldkampioen schaken. Door veel mensen wordt hij…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Leren schaken tegen de computerLeren schaken tegen de computerLeren schaken is niet het makkelijkste dat je ooit gedaan zal hebben en zonder tegenstander wordt het nog veel moeilijke…
Wereldkampioenen schaken: overzicht winnaars WK schakenWereldkampioenen schaken: overzicht winnaars WK schakenHet WK schaken vond voor het eerst plaats in 1886. De Oostenrijker Wilhelm Steinitz werd er de eerste wereldkampioen sch…
De 'Duitse les' van Siegfried Lenz zindert narecensieDe 'Duitse les' van Siegfried Lenz zindert naSiegfried Lenz wordt door heel wat literatuurkenners beschouwd als een even grote schrijver als zijn landgenoten Heinric…
Bronnen en referenties
  • G. Kasparov (2007), Garry Kasparov: Waarom het leven op schaken lijkt. A.W. Bruna Uitgevers; Utrecht
Alexjef (4 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.