Speelgoed voor een kind van 3 jaar: cadeautips

Speelgoed voor een kind van 3 jaar: cadeautips Je bent op zoek naar een leuk cadeau voor een kind van 3 jaar, maar hebt totaal geen inspiratie. Of je ziet door de bomen het bos niet meer, omdat er zo ontzettend veel speelgoed te koop is. Welk speelgoed is nu geschikt voor een jongen of meisje van 3 jaar? Als je op zoek bent naar een cadeau voor je kind, kleinkind, neefje, nichtje, buurmeisje of buurjongen kun je wel wat speelgoedtips gebruiken.

Leerspellen

Kinderen van 3 jaar stellen de hele tijd vragen. Ze willen alles weten! Daarom sluiten leerspellen goed aan bij deze leeftijd.

Loco BambinoLoco Bambino
Loco Bambino
Loco Bambino is een leerspel voor kinderen van 2-5 jaar. Met bekende vriendjes zoals Dikkie Dik, Nijntje en Woezel & Pip leren peuters spelenderwijs van allerlei basisvaardigheden, zoals observeren, combineren, vergelijken en tellen. Het spel bestaat uit een basisdoos waar je boekjes met opdrachten bij kunt kopen. In de basisdoos zitten zes vierkante steentjes. Op de ene zijde van de steentjes staat een symbool: een appel, bloem, auto, huis, eend of hartje. Deze moeten in het boekje op de opdrachtplaatjes met hetzelfde symbool gelegd worden. Vervolgens kijkt je kind onder het steentje naar het opdrachtplaatje en verplaatst het steentje naar een antwoordplaatje. Op de andere zijde van de steentjes staan halve gekleurde bolletjes. Liggen alle steentjes op de antwoordplaatjes, dan kan je kind ze omdraaien. Kloppen alle bolletjes met het patroon in het opdrachtenboek? Dan heeft je kind alles goed!

Jumbo Playlab

Met de leerspellen van Jumbo Playlab leren kinderen tussen de 2 en 6 jaar spelenderwijs van allerlei vaardigheden die op de basisschool goed van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan tellen en het alfabet.

Ik Leer Tellen
Ik leer Tellen is een cijferpuzzelspel waarmee je kind spelenderwijs tot twintig kan leren tellen. Bij het spel zitten twintig puzzels die uit een groot en een klein stukje bestaan. Op het grote puzzelstuk staat een aantal dieren en op het kleine puzzelstukje staat het bijpassende cijfer. Je kind kan zelf met het spel spelen door de puzzels te leggen, maar je kunt het spel ook samen spelen. Leg alle puzzelstukjes door elkaar, met de afbeelding naar beneden. Draai twee grote en twee kleine puzzelstukjes om. Past het cijfer op het kleine puzzelstukje bij het plaatje op het grote puzzelstuk? Dan mag je de puzzel maken en houden. Past er niets bij elkaar? Dan passen de puzzelstukjes ook niet in elkaar. Draai ze weer om. Nu is de volgende speler aan de beurt. Wie de meeste puzzels heeft verzameld, heeft gewonnen.

Ik Leer Alfabet
Ik leer Alfabet is een letterpuzzelspel waarmee je kind spelenderwijs alle letters van het alfabet kan leren. Het spel bestaat uit 26 puzzels van twee stukjes. Op het grootste puzzelstuk staat een afbeelding met een woord eronder. Op het bijpassende kleine puzzelstukje staat de beginletter van het woord. Je kind kan zelf met het spel spelen door de puzzels te maken, maar je kunt het ook samen spelen. De spelregels zijn hetzelfde als bij het Ik leer Tellen spel.

Electro Wonderpen Boys of Girls
Electro Wonderpen Boys (voor jongens) of Electro Wonderpen Girls (voor meisjes) is een interactief speelboek met achttien kaarten waarop plaatjes met bijbehorende opdrachten staan, zoals ‘wat hoort hier niet?’. Bij ieder plaatje staat een zwarte stip waar het kind op kan drukken met de Electro Wonderpen. Is het antwoord goed? Dan hoort het kind een geluid en geeft de Wonderpen licht. Als het antwoord fout is gebeurt er niets.

Electro Kiddie Ebook Piraten of Prinsessen
Het interactieve Electro Kidde Ebook is er in twee varianten: Piraten of Prinsessen. In dit speelboek staan vragen en opdrachten met geluid. Alle rechterbladzijden zijn interactief. Bovenaan iedere rechterpagina staan de symbolen ster, vraagteken en hand. Als je kind op de ster drukt, wordt de pagina geactiveerd. Als je kind op het vraagteken drukt, wordt er een vraag gesteld over de plaatjes die op de bladzijde staan. Bijvoorbeeld: ‘Wat zie je met een ‘p’? Je kind moet dan op het plaatje van de piraat drukken. Je kind kan ook eerst op de hand en dan op een plaatje drukken om het boek iets over het plaatje te laten vertellen. Op iedere linkerbladzijde staat een opdracht die je kind met een potlood kan uitvoeren. Je kind moet dan bijvoorbeeld lijntjes trekken tussen plaatjes die bij elkaar horen, zoals een piratenboot bij een piratenvlag en een schatkist bij geld.

Haba Mijn Eerste Spellenzoo

Mijn Eerste Spellenzoo van Haba is een spelletjesdoos waarin tien verschillende dierentuinspelletjes zitten. Met deze spellen kan je kind spelenderwijs van alles leren: tellen, eerste rekensommen, voelen, vormen en kleuren herkennen, zich concentreren en het geheugen trainen. Bijvoorbeeld door op de tast dieren te zoeken of door op zoek te gaan naar gekleurde kameleons.

Puzzels

Door te puzzelen ontwikkelt je kind spelenderwijs zijn/haar ruimtelijk inzicht. Deze vaardigheid komt later goed van pas als je kind leert lezen, schrijven en rekenen. Verder is puzzelen goed voor de concentratie en de fijne motoriek.

Legpuzzels

Gemiddeld kan een kind van 3 jaar puzzels van 12-24 stukjes maken. In veel puzzeldozen voor kinderen van 3 jaar zitten twee puzzels van twaalf stukjes. Ook zijn er leuke puzzeldozen waarin vier verschillende puzzels met een oplopend aantal stukjes zitten: 6, 9, 12 en 16 stukjes of 12, 16, 20 en 24 stukjes. Zo kan het kind met dezelfde puzzeldoos een steeds moeilijker puzzel leren leggen.

Puzzelboeken

Soms zitten legpuzzels niet in een puzzeldoos, maar in een puzzelboek. Op de linkerbladzijden van een puzzelboek staat een verhaal dat je voor kunt lezen. En op de rechterbladzijden kan je kind puzzels maken van plaatjes die bij het verhaal passen. Leuke puzzelboeken zijn o.a. het Woezel & Pip Alle seizoenen Puzzelboek en het Bumba Puzzelboek.

Blokkenpuzzels

Een blokkenpuzzel is een puzzel waarvan de puzzelstukjes uit een soort grote dobbelstenen bestaan. Deze hebben zes zijden, zodat er met dezelfde puzzelstukken zes verschillende afbeeldingen gemaakt kunnen worden. Gemiddeld kunnen kinderen van 3 jaar een blokkenpuzzel van zes blokken maken.

Tecno Puzzel

Wil je eens iets anders geven dan een gewone puzzel? Geef dan een Tecno Puzzel. Dit is een landschap met gaatjes, waar je kind met gekleurde schroeven figuren op vast kan maken. Een leuke Tecno Puzzel is bijvoorbeeld de Jungla Savana Puzzel van Quercetti. Hierbij kan je kind dieren vastschroeven op een jungle- of savannelandschap.

Smart Games

Smart Games zijn puzzelspellen met opdrachten voor één speler. Door hiermee te spelen wordt de basis voor logisch denken gelegd en krijgt het kind ruimtelijk inzicht. En het is ook nog eens goed voor de fijne motoriek.

Castle Logix
Castle Logix is een logisch denkspel waarbij je met vier grote houten blokken en drie houten torens maar liefst 48 verschillende kastelen kunt bouwen. Het lijkt zo makkelijk: je kiest een opdracht en probeert het kasteel op het plaatje na te bouwen. Maar voor je het weet blokkeert de ene toren de andere!

Trucky 3
Drie vrachtwagens moeten een lading wegbrengen. Maar gaat die wel in hun laadruimte passen? Kun jij de vrachtwagens helpen? Een uitdagend puzzelspel met 48 opdrachten die steeds moeilijker worden.

Smart Car
SmartCar is een houten puzzelspel. Met één houten chassis en vier gekleurde houten blokken kun je maar liefst 48 verschillende auto’s bouwen! De puzzelstukken blijven hetzelfde, maar de bouwplannen worden steeds moeilijker. Lukt het jou om de auto goed te monteren?

Drie Kleine Biggetjes
Drie Kleine Biggetjes is een leuk denkspelletje voor kinderen vanaf 3 jaar. Bij dit puzzelspel zit een boek met het verhaal en een boekje met twee soorten opdrachten: 24 dag-opdrachten (zonder wolf) en 24 nacht-opdrachten (met wolf). Kijk in het opdrachtenboekje op welke plek de biggetjes moeten staan. Leg dan de drie puzzelstukken met de huisjes op de goede plek, zodat de drie biggetjes veilig in hun huisje zitten als de wolf eraan komt! Bij de opdrachten zonder wolf moeten de biggetjes juist buiten hun huisjes staan, zodat ze lekker buiten kunnen spelen.

Gezelschapsspelletjes voor peuters

Samen een gezelschapsspelletje spelen is niet alleen gezellig, maar ook goed voor de ontwikkeling van je kind. Door spelletjes met een gewone ogendobbelsteen te doen leert je kind bijvoorbeeld van 1 t/m 6 tellen. En spelletjes met een kleurendobbelsteen helpen bij het herkennen en benoemen van kleuren. Bovendien helpen gezelschapsspelletjes je kind om te gaan met teleurstellingen (verliezen).

Spelletjes met gewone dobbelsteen

Kikker Speelt Tikkertje
Kies een figuur: Kikker, Varkentje, Haas, Eend of Rat. Gooi met de dobbelsteen en verplaats je figuurtje over het bord. Kom je op een vakje waarop jouw figuur staat afgebeeld? Dan mag je nog een keer gooien. Kom je op een vakje waar al een figuur van een andere speler staat? Dan mag je hem tikken en moet hij terug naar het vorige vakje van zijn figuur. Wie als eerste bij de boot (finish) komt, heeft gewonnen. Andere uitvoeringen van dit spel zijn Woezel&Pip Spelen Tikkertje en Nijntje Speelt Tikkertje.

Haba Mijn Eerste Spelletjesdoos
Tien verschillende bord- en kaartspellen in één doos. Ieder spel heeft een korte speelduur (5-10 minuten) en leert je kind eenvoudige spelregels begrijpen.

De Gruffalo Deep Dark Wood Game
Help je muis door het donkere bos. Pas op, want de vos, slang en uil hebben honger! Zoek de Gruffalo onder de bomen, want die jaagt de hongerige dieren weg. Een leuk bordspel voor kinderen vanaf 3 jaar.

Jumbo Koetje Boe
Kies het middenstuk van een paard, koe, schaap of varken. Gooi met de dobbelsteen en verplaats de boer het aantal gegooide ogen over het bord. Kom je op de stal? Druk dan op het dak van de stal en luister naar het geluid dat uit de stal komt. Pak een stukje (kop of achterlijf) van dat dier uit de wei en klik het vast aan je middenstuk. Zo krijg je de raarste combinaties, zoals een paard met een koeienkop! Gelukkig mag je soms een stuk terugleggen in de wei of proberen te ruilen met een andere speler. Wie als eerste een dier compleet heeft, heeft gewonnen.

Schmidt Domino Junior
Bij de Junior versie van Domino staan niet alleen de ogen van een dobbelsteen op de steentjes/kaartjes, maar ook een leuk plaatje. Toch te moeilijk? Geef dan een leuk Dominospel zonder dobbelsteen cadeau, zoals De Gruffalo Domino of Brandweerman Sam Domino.

Spelletjes met kleurendobbelsteen

Bonte Ballonnen
Iedere speler krijgt een tekening van Nijntje en haar vriendjes met zes verschillende kleuren ballonnen erop, en zes fiches in dezelfde kleuren. Gooi om de beurt met de kleurendobbelsteen en leg de fiche van de gegooide kleur op de bijpassende ballon. Wie als eerste alle fiches op de ballonnen heeft liggen, heeft gewonnen.

Disney Sofia Kom langs op het paleis!
Gooi met de kleurendobbelsteen en ga op het eerstvolgende vakje met dezelfde kleur staan. Wie als eerste bij het kasteel is, heeft gewonnen. Sofia’s magische amulet kan je helpen om sneller vooruit te komen, maar het kan je ook veel vakjes terugzetten.

Kleurentorentjes
Rijg je gekleurde kralen aan je kleurentoren in de volgorde rood, wit, blauw, oranje, geel, groen. Heb je de kleur gegooid van de kraal die aan de beurt is om aan je kleurentoren geregen te worden? Dan mag je dat doen en mag je nog een keer gooien. Gooi je de verkeerde kleur? Dan is de volgende speler aan de beurt. Wie als eerste zijn/haar kleurentorentje compleet heeft, heeft gewonnen.

Balansspel/evenwichtsspel
Gooi met de kleurendobbelsteen. Pak een vormpje met de kleur die je gegooid hebt en leg het op de stapel. Maar pas op dat de stapel niet omvalt! Leuke balansspel cadeaus voor kinderen vanaf 3 jaar zijn o.a. het Balanceerspel Dolfijn en het Evenwichtsspel piratenschip van Goki.

Houten Kleuren-Octopus
Gooi om de beurt met de kleurendobbelsteen. Wordt de kleur van jouw kralen gegooid? Dan mag je er één aan een poot van de octopus rijgen. Zitten al jouw kralen als eerste aan de octopus? Dan heb je gewonnen!

Poepie KnorPoepie Knor
Spelletjes zonder dobbelsteen
Dierentumult
Drie spelletjes met dierengeluiden die als geheugenspel, reactiespel of grijpspel gespeeld kunnen worden.

Nijntje Geluidjes Raden
Iedere speler krijgt een speelbord met plaatjes en luikjes. Druk op een knop op de geluidsconsole en luister naar het geluid. Staat het bijpassende dier of voorwerp dat het geluid maakt op jouw bordje? Klap dan het luikje dicht. Wie als eerste alle luikjes dicht heeft, heeft gewonnen.

Nijntje voert de dieren
Laat de draaimolen met dieren ronddraaien. Het dier dat voor Nijntje stil blijft staan, krijgt een lekker hapje. Wie als eerste al zijn/haar voederfiches op heeft, heeft gewonnen.

Hondje Waf!
Op het speelbord liggen kluifjes met een gekleurde onderkant. Zoek de kluifjes die dezelfde kleur hebben als jouw speurhond. De draaischijf in het midden van het speelbord geeft aan hoeveel stapjes jouw speurhond mag lopen. Draai het kluifje om met de magnetische neus van je speurhond om de kleur te kunnen zien. Is het jouw kleur? Dan mag je de kluif in je hondenhok leggen. Wie als eerste drie kluifjes van zijn kleur heeft verzameld, heeft gewonnen.

Poepie Knor
Red jouw biggetje uit het modderbad! Geef een draai aan het grote varken in het midden van het speelbord en luister. Knort hij? Dan mag je een kaart pakken en deze onder je varkentje in het bad leggen. Maar als hij een scheet laat, dan moet je een kaart inleveren. Fluit het grote varken? Dan mag je een kaartje uit de badkuip van een andere speler halen. Bij vier kaartjes komt je varkentje boven het modderbad uit en is hij gered! Zorg dus dat je als eerste vier kaartjes hebt verzameld.

Junior Kwartet
Een Junior Kwartet is makkelijker dan een gewoon kwartet, omdat er maar drie kaartjes per kwartet verzameld hoeven te worden, in plaats van vier. Iedere speler krijgt hetzelfde aantal kwartetkaarten in zijn/haar hand. Ben je aan de beurt? Vraag dan aan een andere speler om een kaart die jij nog niet hebt. Heeft de speler deze kaart? Dan moet hij/zij die aan jou geven en mag je nog een keer iemand om een kaart vragen. Heeft de speler de gevraagde kaart niet? Dan is je beurt voorbij. Als alle kwartetten compleet zijn, is het spel afgelopen. Wie de meeste complete kwartetten heeft verzameld, heeft gewonnen. Leuke Junior Kwartetten voor kinderen vanaf 3 jaar zijn o.a. het Kikker Junior Kwartet en het Bumba Junior Kwartet.

UNO Junior
UNO Junior is de kinderversie van het bekende UNO kaartspel. In plaats van cijfers staan er dierenplaatjes op de kaarten. Wie als eerste al zijn/haar kaarten kwijt is, heeft gewonnen.

Lotto
Kies een grote Lottokaart. Leg alle kleine kaartjes met het plaatje naar beneden. Ben je aan de beurt, dan mag je een kaartje pakken en omdraaien. Staat het plaatje op jouw Lottokaart? Dan mag je het er op leggen. Staat het plaatje niet op jouw kaart? Laat het dan aan de andere spelers zien en leg het terug, met het plaatje naar beneden. Wie als eerste alle plaatjes van zijn/haar Lottokaart heeft verzameld, heeft gewonnen. Leuke Lotto spelletjes voor kinderen vanaf 3 jaar zijn bijvoorbeeld Nijntje Lotto, Dikkie Dik Lotto en Zoo Lotto.

Eendjesdans
Twaalf gele eendjes zwemmen rond in de vijver. Pak om de beurt een eendje en kijk naar het symbool aan de onderkant. Is het jouw symbool? Dan mag je het eendje houden. Zo niet, dan moet je het weer terugzetten in de vijver. Wie als eerste drie eendjes met zijn/haar symbool uit de vijver heeft gevist, heeft gewonnen.

Magneetspeelboek

Met een magneetspeelboek kunnen kinderen hun eigen verhaal maken door de magneetjes op de bladzijden te plakken. Of het verhaal compleet maken door de opdrachten in het boek uit te voeren en de magneten op de juiste plek te plakken. Leuke magneetspeelboeken zijn bijvoorbeeld:
 • Magneetspeelboek In de dierentuin, Op de bouwplaats of Bij de prinses
 • Maya Magneetboek
 • Woezel & Pip Magneetboek
 • Janod Magneetboek

Magneetspeeldoos

Een magneetspeeldoos is een metalen doos waarin verschillende achtergrondplaten zitten, waar magnetische puzzelstukken op geplakt kunnen worden. Zo kan je kind steeds een ander landschap maken of poppetjes aankleden met magnetische kleertjes. Leuke magneetspeeldozen zijn o.a.:
 • Peter en Pauline’s Boerderij
 • Feeëntuin
 • Raceauto’s
 • Aankleedpop Lilli/Quercetti Dressy Baby/Djeco Magneten Mode

Mikado Magnetico

Mikado Magnetico van Jumbo is hetzelfde als het klassieke behendigheidsspel Mikado, maar dan met magnetische stokjes. Begin door alle staafjes in je hand te nemen en ze uiteen te laten vallen. Raap met het grijze staafje zoveel mogelijk gekleurde staafjes van tafel, zonder dat de andere staafjes bewegen. Beweegt er toch een staafje? Dan is de volgende speler aan de beurt. Omdat de verschillende kleuren staafjes een verschillend aantal punten waard zijn, moeten kinderen van 3 jaar geholpen worden om de punten van de verzamelde staafjes bij elkaar op te tellen om te kijken wie er gewonnen heeft. Maar om het makkelijker te maken kun je ook de spelregels aanpassen en zeggen dat de speler met de meeste staafjes gewonnen heeft.

Magnetisch tekenbord

Maak met de magnetische pen de mooiste tekeningen op het magnetisch tekenbord. Met de wisser kun je het hele bord in één keer weer schoonvegen en een nieuwe tekening maken. Bij sommige magnetische tekenborden zitten ook magnetische stempels.

Magnetisch hengelspel

Vang zoveel mogelijk visjes met je magnetische hengel. Het spel is afgelopen als de vijver leeg is. De speler met de meeste visjes heeft gewonnen. Er zijn verschillende varianten van het hengelspel. Bij de klassieke versie, zoals het Houten Hengelspel van Goula, liggen de vissen stil in de vijver (meestal een kartonnen of houten aquarium). Maar er is ook een variant waarbij de vissen rondzwemmen in de vijver. Ze draaien dan rond op een plateautje, terwijl hun bekjes open en dicht gaan. Zorg dus dat je het magneetje aan het uiteinde van je visdraad op het goede moment in de bek van de vis stopt.

Elektronisch huisdier

Een elektronisch huisdier is een ideaal cadeau voor kinderen die gek zijn op dieren, maar geen echt huisdier mogen van hun ouders.

RoboFish

Een RoboFish is een levensechte elektronische vis. Leg je de RoboFish in het water, dan voelen zijn sensoren dat en begint hij meteen te zwemmen. Haal je hem weer uit het water, dan stopt hij gelijk. RoboFish zijn los te koop, maar er zijn ook complete speelsets met een aquarium en decoraties zoals koralen of kastelen.

De RoboTurtle is een robotschildpad. Voelen zijn sensoren water, dan begint hij gelijk te zwemmen als een levensechte schildpad. Raak de sensoren op zijn schild aan om RoboTurtle op het droge te laten kruipen, net als een echte schildpad. Er zijn complete speelsets te koop met bijvoorbeeld een aquarium en een rots waar je RoboTurtle vanaf kan klimmen. Maar je kunt ook gewoon een losse RoboTurtle kopen.

Digifriends

Er zijn verschillende soorten Digifriends:
 • Digibirds: Blaas naar het vogeltje om het te laten tjilpen. Fluit naar het vogeltje om het te laten zingen. Zet je meerdere Digibirds bij elkaar, dan kun je ze samen laten zingen in een koor! Andere varianten van de Digibirds zijn de Digiowls (uiltjes), Digipenguins(puinguins) en Digichicks (kuikentjes).
 • Digidino’s: Praat tegen de Digidino, want dan zegt hij je na! Fluit naar de Digidino om hem een liedje te laten zingen of om hem te laten grommen. Maak een Digidinokoor door meerdere Digidino’s bij elkaar te zetten.

Creatief speelgoed

Ik Leer (SES Creative)

Vanaf een leeftijd van 3 jaar kunnen kinderen de basisvaardigheden van het knutselen en handwerken leren. De Ik Leer-serie van SES Creative is speciaal ontworpen om kinderen hierbij te helpen.
 • Ik Leer Knippen
 • Ik Leer Plakken
 • Ik Leer Borduren
 • Ik Leer Rijgen
 • Ik Leer Prikken
 • Ik Leer Mozaïeken
 • Ik Leer Verven

Of geef in plaats van deze knutseldozen een kinderschaar, vouwblaadjes, kinderlijm, vingerverf of een prikblok met prikpen cadeau.

Speelmais

Speelmais bestaat uit gekleurde bouwsteentjes van maiszetmeel die je met water aan elkaar kunt vastplakken. Zo kun je er de mooiste 3D-figuren van bouwen. Speelmais wordt verkocht onder merknamen zoals Funmais (van SES) en PlayMais.
Officieel is speelmais geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, maar in de praktijk is het voor veel kinderen van deze leeftijd nog te moeilijk om 3D-figuren te bouwen aan de hand van een voorbeeld. Er zijn echter ook legkaarten voor speelmais, zoals PlayMais Cards of Funmais Legkaarten. Deze zijn een stuk makkelijker. Hierbij kan je kind de speelmais met water op een legkaarten met een tekening vastplakken.

Maxi strijkkralen

Strijkkralen zijn kleine, gekleurde plastic kraaltjes waarmee je op de pinnetjes van een grondplaat/legbord leuke figuren kunt maken. Door met een strijkbout over het kunstwerk te strijken, smelten de strijkkralen aan elkaar vast. Vervolgens kun je het kunstwerk van de grondplaat halen. De grondplaat kan dus telkens opnieuw gebruikt worden.

Veel kinderen van 3 jaar vinden het leuk om met strijkkralen te spelen, maar vinden het moeilijk om de kleine kraaltjes vast te pakken en op de grondplaat te leggen. Daarom heeft het merk Hama Beads speciaal voor hen Maxi strijkkralen/Maxi Beads ontworpen. Deze hebben een diameter van 10mm, in plaats van 5mm. Er zijn veel leuke grondplaten voor Maxi strijkkralen, bijvoorbeeld in de vorm van een hartje, poppetje, auto, boot, vliegtuig, dinosaurus, hond, schildpad of olifant. Met deze voorgevormde grondplaten is het voor een kind van 3 makkelijker om een mooi kunstwerk te maken dan op een vierkante of ronde grondplaat.

Insteek mozaïek

Een insteek mozaïek is een soort Ministeck voor peuters, met grote gekleurde pinnen in plaats van kleine mozaïeksteentjes. Door de pinnetjes in het gaatjesbord te steken kan je kind een mooi mozaïek maken.

Quercetti Fanta Color Junior
Dit insteekmozaïek is ideaal voor beginners. Het heeft extra grote pinnen en een doorzichtig gaatjesbord, waar één van de meegeleverde afbeeldingen achter kunt zetten. Je kind kan dan makkelijk zien welke pinnetjes op welke plek horen. Vergelijkbaar is Junior Colorino van Ravensburger.

Quercetti Pixel Evo
Bij dit insteekmozaïek zitten kaarten met voorbeeldplaatjes die je kind op het gaatjesbord kan leggen. De gekleurde pinnen kunnen dan in het voorbeeld geprikt worden. Tip: kopieer de voorbeelden voor gebruik, zodat je kind ze steeds opnieuw kan gebruiken.

Quercetti Fanta Color Imago
Bij Quercetti Fanta Color Imago spelen niet de pinnetjes, maar de bijgeleverde kaarten de hoofdrol. Dit zijn prachtige, kleurrijke landschappen waarin slechts enkele pinnetjes gestoken hoeven te worden. Bijvoorbeeld van het prinsesje Sophia of van Mickey Mouse.

Ministeck pins:
Ministeck pins is de moeilijkste versie van het insteek mozaïek, omdat je kind aan de hand van het voorbeeld de pinnetjes op de juiste plek in het gaatjesbord moet steken. Vergelijkbare insteek mozaïeken zijn het SES Mozaïekbord en Quercetti Fanta Color.

HamerbankHamerbank
Hamertje Tik
Tik de gekleurde vormpjes vast op het kurkbord met de hamer en spijkertjes. Zo kun je van allerlei vrolijke figuurtjes maken.
Een houten hamerbank wordt soms ook Hamertje Tik genoemd. Sla met de hamer de houten staafjes in de hamerbank. Draai de hamerbank om en begin overnieuw.

Koekjes bakken

Veel kinderen van 3 jaar vinden het geweldig om te helpen met koekjes bakken. Lekker het deeg uitrollen, bloemen, vormpjes uitsteken… Let op: voor de veiligheid mag alleen een volwassene aan de oven zitten.

Het merk Kaiser heeft complete baksets voor jongens en meisjes, zoals de Prinses, Draak of Ridder Kinderbakset. Maar je kunt ook gewoon leuke steekvormpjes/bakvormpjes voor kinderen kopen van bijvoorbeeld Winnie de Poeh, Cars of Hello Kitty. Of stoere 3D-koekvormpjes. Hiermee maak je ‘puzzelstukken’ die je na het bakken in elkaar kunt zetten. Met de 3D Safari Cookie Cutters van Dr. Oetker kun je bijvoorbeeld een olifant, giraffe, leeuw of nijlpaard maken die echt kan staan! Verder zin er ook van allerlei koekstempels te koop, waarmee je in het deeg kunt stempelen.

Stempelset

Stempel de mooiste plaatjes op papier en kleur ze daarna in. Let op: vaak wordt het een vrolijke kliederboel. Kies daarom voor een stempelkussen met uitwasbare inkt. Er zijn talloze stempelsets voor jongens en meisjes te koop. Bijvoorbeeld met stempels van tekenfilmhelden (Cars, Frozen, Minions, Peppa Pig, Brandweerman Sam, Blaze en de Monsterwielen) of een bepaald thema (het alfabet, paarden, boerderij, dino’s).

Wist je dat er ook stempelsets zijn waarbij je jouw stempels tot leven kunt brengen? Dit kan bijvoorbeeld met Grow a Dino of My Magic Pony van Multiprint. Kleur je stempel in om hem te personaliseren en laat hem via de gratis Fantastamps app op de tablet met je spelen!

Er zijn ook stempelsets met kleurplaten die je in kunt kleuren met je vingerafdrukken, zoals de Vingerafdruk Stempelset Rupsje Nooitgenoeg.

Klei

Spelen met klei is niet alleen leuk, maar ook leerzaam (wat gebeurt er als ik verschillende kleuren door elkaar doe?) en goed voor de fijne motoriek. Kleien helpt de kleine spieren in de vingers om zicht te ontwikkelen en sterker te worden. Er zijn veel kleisets met steekvormpjes te koop, waarmee makkelijk leuke figuurtjes gemaakt worden. Maar er zijn ook setjes die de fantasie en creativiteit stimuleren, zoals Disney Princess Kneed & Kleed Assepoester van Play-Doh: bekleed Assepoester met een mooie jurk van glitterklei! Met een paar potjes klei kun je ook zelf je fantasie de vrije loop laten en van allerlei figuren kleien. Of kijk voor inspiratie op de website van Play-Doh. Daar staan veel voorbeelden die je na kunt maken. Tip: ben je op zoek naar klei die niet uitdroogt? Koop dan Bubber of Moon Dough.

Buitenspeelgoed

Bellenblaas

Een bellenblazer is een goedkoop cadeau dat de meeste kinderen van 3 jaar geweldig vinden. Tip: geef er ook een navulfles bij, want er valt nogal eens een potje bellenblaas om.

Vindt je kind het leuk om de bellen achterna te rennen en ze weer op te vangen? Geef dan Magic Bubbles of Juggle Bubbles cadeau. Het sop van deze bellenblaas is extra sterk, waardoor je de bellen met de magische handschoen op kunt vangen zonder dat ze direct uit elkaar spatten. Je kunt zelfs overgooien met de bellen!

Mocht het nog niet goed lukken om zelf bellen te blazen, dan is er altijd nog het bellenblaaspistool. Je hoeft alleen de trekker over te halen om bellen te schieten. Bellenblaaspistolen zijn er zelfs met licht en geluid. Ook bij een bellenblaaszwaard hoef je niet te blazen. Zwaai het zwaard gewoon door de lucht om grote bellen te maken.

SpuitkrijtSpuitkrijt
Stoepkrijt
Met stoepkrijt kun je buiten mooie tekeningen maken. De regen spoelt de kunstwerken vanzelf weer weg. Wist je dat er ook glitterstoepkrijt bestaat? Van het merk Crayola bijvoorbeeld.

Een variant van stoepkrijt is spuitkrijt of krijtspray. Hiermee kun je tijdelijke graffiti maken! Je kunt het op alle ondergronden gebruiken: de stoep, muren, ramen, zand, sneeuw, enz. Tip: het merk SES heeft spuitsjablonen waar je het spuitkrijt overheen kunt spuiten om een kunstwerk tevoorschijn te toveren.

Waterpistool

Waterpistolen zijn er in alle soorten en maten. Ze zijn er niet alleen in de vorm van een pistool of geweer, maar bijvoorbeeld ook in de vorm van een dolfijntje, dinosaurus of brandblusser. Of waterpistolen die speciaal voor meisjes ontworpen zijn. Ook zijn er waterpistolen die je aan kunt sluiten op een watertank, die je als rugzak kunt dragen. Zo kun je lekker lang doorgaan zonder dat je water steeds opraakt. Spuit elkaar nat of blus zogenaamd de brand!

Imitatiespel

Peuters doen graag volwassenen na (imitatiespel). Ook zijn ze gek op verkleden, ze spelen graag dat ze iemand anders zijn. Met een speelgoedversie van volwassen spullen als cadeau zit je dus altijd goed. Voorbeelden van imitatiespel speelgoed zijn:
 • Keukentje
 • Speelgoed boodschappen
 • Kassa met speelgeld
 • Kinderservies
 • Doktersset
 • Werkbank
 • Verkleedkleren/maskers
 • Garage
 • Handmicrofoon
 • Tuingereedschap
 • Pop met accessoires, zoals een poppenhuis, poppenkleren, een poppenwagen, een poppenbad, een poppenbed, een poppenkapperset, een poppendraagzak of een poppen Maxi Cosi.
 • Treinset. Bijvoorbeeld van Thomas & Friends (Fisher Price), Lego DUPLO, Eichhorn of Chuggington (Tomy).

Tekenfilmfiguren

Geef speelgoed van de favoriete tekenfilmheld van het kind cadeau. Er is volop speelgoed te koop van bijvoorbeeld Peppa Pig, Brandweerman Sam, Bob de Bouwer, Paw Patrol, My Little Pony en Dora & Friends.
© 2016 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk speelgoed voor kleine kinderen?Welk speelgoed voor kleine kinderen?Je gaat op visite bij een jarig kind, of je wilt om een andere reden een cadeautje geven. Welk speelgoed kies je dan uit…
De speel-o-theek, speelgoed lenen in plaats van kopenHeel veel kinderen hebben veel te veel en te duur speelgoed waar ze uiteindelijk haast niet mee spelen. Het dure speelgo…
Waarom houten kinderspeelgoed kopenLoop een speelgoedwinkel binnen en je wordt als het ware overvallen door een assortiment dat bijna geheel uit plastic be…

Speelgoedauto's voor meisjesSpeelgoedauto's voor meisjesWie aan speelgoedauto’s denkt, denkt aan jongens. Toch zijn er verrassend veel meisjes die gek zijn op auto’s. Ze pakken…
Hoe kan je kinderklei weer kneedbaar maken?Hoe kan je kinderklei weer kneedbaar maken?Play-Doh is kinderklei waar kinderen leuke dingen van kunnen maken. Het is verkrijgbaar in verschillende felle kleuren e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Blickpixel, Pixabay
 • http://identitygames.nl/particulier/spellen/kinderspellen
 • http://playdoh.hasbro.com/nl-nl/creations
 • http://ses-creative.com/nl/productoverzicht?f[0]=field_product_age%3A37
 • http://www.hamabeads.com/midi-mini-or-maxi
 • http://www.hasbro.com/nl-nl/toys-games/littlest-pet-shop
 • http://www.jumbo.eu/nl-nl/playlab-artikelen/
 • http://www.locoleerspellen.nl
 • http://www.smartgames.eu/nl/smartgames?age%5B%5D=338
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.