Waarom houten kinderspeelgoed kopen

Loop een speelgoedwinkel binnen en je wordt als het ware overvallen door een assortiment dat bijna geheel uit plastic bestaat. De apparaten, velen gevoed door batterijen, doen kil aan in vergelijking tot de uit hout vervaardigde exemplaren. Al zul je hoogstwaarschijnlijk nergens een uit hout vervaardigde robot kunnen vinden.

Keuze speelgoed

Tegenwoordig is er een enorme keuze in speelgoed. Het is helemaal niet gemakkelijk om een keuze te maken. Men moet zich afvragen of het speelgoed dat men wil kopen wel uitdagend genoeg is en of het de motorische- en verstandelijke ontwikkeling van het kind bevordert.

Houten speelgoed

Wat is het voordeel van houten speelgoed ten opzichte van plastic speelgoed. Houten speelgoed is weliswaar een stuk duurder dan dat van plastic, maar daar staat tegenover dat speelgoed van hout veel langer meegaat. Het is natuurlijk niet zo dat al het houten speelgoed goed van kwaliteit is. Er is kwaliteitsverschil en bij de aankoop zou men er goed op moeten letten dat de afwerking van het hout netjes is. Er mogen geen splinters ontstaan en de kleine onderdelen moeten goed bevestigd zijn, zodanig dat deze zeker niet los kunnen laten.

Milieu

Bij het maken van plastic speelgoed komen schadelijke stoffen vrij. Bij het maken van houten speelgoed niet.
Rubber bomen worden als zij geen rubber meer produceren omgehakt en in tegenstelling tot jaren geleden niet verbrand maar gebruikt om houten speelgoed van te maken.

Soorten hout voor houten speelgoed

 • Rubberhout (oorspronkelijk kwam dit hout uit het Amazonewoud, tegenwoordig vooral afkomstig uit plantages in Zuidoost-Azië.) zie beschrijving voor uitleg.
 • Multiplex (plaat bestaande uit één of twee houtsoorten welke haaks op elkaar verlijmd zijn.) zie beschrijving voor uitleg.
 • MDF (plaatmateriaal dat gemaakt wordt van minderwaardige houtkwaliteiten die worden verpulverd tot houtstof. Dit houtstof wordt onder hoge druk bij een hoge temperatuur samengeperst tot een plaat waarbij de natuurlijke bindmiddelen van het hout eigenlijk als natuurlijke lijm dienen.) zie beschrijving voor uitleg.

Duurzaamheid

Houten speelgoed van goede kwaliteit is bijna onverslijtbaar en gaat een leven lang mee. Veel mensen hebben houten speelgoed waarmee ze als kind zelf speelden of waar hun kinderen mee speelden op zolder staan. Dit speelgoed vindt telkens weer zijn weg naar andere kinderen en het komt zelden voor dat houten speelgoed weggedaan wordt omdat het kapot is. Ook instellingen zoals scholen, peuterzalen en kinderdagverblijven kiezen voor het schier onverslijtbare houten speelgoed.

Houten speelgoed exclusief

Meestal is houten speelgoed mooi van vorm en kleurrijk. Een lust voor het oog en aangezien houten speelgoed niet door een groot publiek gekocht wordt heeft het een zekere exclusiviteit.

Soorten houten speelgoed

Baby's

 • Rammelaars
 • Rammelblokjes
 • Mobiles
 • Bijtring
 • Trapeze
 • Boxspiraal

Peuters

 • Hamerbank
 • Bouwblokken
 • Piramide
 • Trein
 • Puzzel
 • Hijskraan
 • Hobbelpaard

Uitdaging voor het kind

Doordat hout een natuurlijk materiaal is lijkt het te leven. Tevens neemt het hout de temperatuur van de hand aan zodat het warm aanvoelt. Door de geur, het gewicht en geluid van het hout wordt de zintuiglijke ontwikkeling gestimuleerd. Ook stimuleert houten speelgoed de fantasie van het kind als het hout niet tot in het allerkleinste detail afgewerkt is.

Blokken

Aangezien blokken niets uitbeelden betekenen ze voor kinderen de meest uiteenlopende dingen.

Hamerbank

Kleine kinderen hebben de behoefte om te timmeren. De hamerbank is daar een zeer geschikt stuk speelgoed voor. Tevens worden de hand- en vingerbewegingen gestimuleerd.
© 2011 - 2024 Mios, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk speelgoed voor kleine kinderen?Welk speelgoed voor kleine kinderen?Je gaat op visite bij een jarig kind, of je wilt om een andere reden een cadeautje geven. Welk speelgoed kies je dan uit…
Speelgoed baby en speelgoed 1-jarige tot 2-jarige dreumesSpeelgoed baby en speelgoed 1-jarige tot 2-jarige dreumesOp zoek naar ideeën voor speelgoed boor een baby of een 1-jarige of 2-jarige? Wat moet je kopen voor een pasgeborene, ee…
Kinderspeelgoed in de OudheidKinderspeelgoed in de OudheidIn de Oudheid was de baby- en kindersterfte hoog. De vele gevonden kindergraven, grafmonumenten en grafgiften geven arch…
Baby's, wanneer welk speelgoed?Baby's, wanneer welk speelgoed?Als je baby aan het spelen is, ziet dit er altijd lief en schattig uit. Maar op welke leeftijd kan je de baby welk soort…

Het poppenhuis, historisch en modernHet poppenhuis, historisch en modernHet poppenhuis is ontstaan in de 16de eeuw en heeft een interessante geschiedenis. Door de tijd heen waren er verschille…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wolfsmelkfamilie http://nl.wikipedia.org/wiki/Multiplex_%28plaatmateriaal%29 http://nl.wikipedia.org/wiki/Medium-Density_Fibreboard
Mios (18 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.