Het spel: Vang de kurken!

Het spel: Vang de kurken! De speelgoedwinkels puilen uit, het aanbod in speelgoed en spelletjes is nog nooit zo groot geweest. Al dat mooie, kleurige speelgoed, dat vaak een stopcontact nodig heeft om zijn kunstjes te laten zien, al die spelletjes met hun glossy speelborden hebben vaak één ding met elkaar gemeen: er hangt een stevig prijskaartje aan. Gelukkig kun je met eenvoudige middelen ook leuke spelletjes maken. Bijvoorbeeld het spel ‘Vang de kurken’.

Aanbod

In het laatste kwartaal van elk jaar worden we overstelpt met dikke catalogi van grotere en kleinere speelgoedketens, die ons er met alle geweld op wijzen welke mooie, glossy spelletjes en ander speelgoed niet op de diverse verlanglijstjes mogen ontbreken. En ja, het ziet er vaak inderdaad prachtig uit. Voor alle leeftijden zijn er opwindende zaken te koop, steeds vaker met een batterij of stekker. De speelgoedmakers hebben bedacht wat het nieuwe speelgoed allemaal moet kunnen en doen. Elk jaar verschijnen er ook nieuwe spelletjes op de markt, vaak een variant van een eerder uitgekomen spel, maar nu in totaal andere kleuren en in een nieuwe omgeving. Het aanbod is enorm. Maar het is ook prijzig.

Zelf maken is leuker

Kinderen vinden het leuk om te spelen, maar het is misschien nog leuker om zelf te bedenken, zelf een goedkoop spel te maken. Met eenvoudige middelen kom je vaak al een heel eind, vaak gewoon met spullen die je al in huis hebt, of die vaak te snel in afvalemmers verdwijnen. In het spel ‘Vang de kurken’ draait het om, het zal je niet verbazen, kurken. Als er thuis wel eens een wijntje open wordt getrokken, dan zijn er vaak kurken beschikbaar. Als de wijnflessen alleen draaidoppen hebben dan is dat geen probleem, dan veranderen we de naam van het spel in: vang de doppen! En ja, dat kunnen natuurlijk ook doppen zijn van limonadeflessen.

Deelnemers 'Vang de kurken'

Vang de kurken of Vang de doppen speel je met vier tot acht spelers, waarvan één de vanger is. Voor elke speler is er een dop of kurk nodig.

Wat heb je nodig

 • Voor elke speler één kurk of dop. Alle gebruikte doppen of kurken moeten dezelfde maat hebben, dus je kunt geen kurken en doppen door elkaar gebruiken. Je gebruikt ofwel allemaal een kurk, ofwel allemaal een dop.
 • Dobbelsteen
 • Een beker of bakje
 • Touwtjes
 • Fiches of lucifers (of stukjes gekleurd papier)

Voorbereiding

Aan elke kurk of dop wordt een touwtje bevestigd. Vanaf de kurk of dop heb je een eindje touw van 30 tot 40 centimeter. Het touwtje moet goed aan de kurk of dop vastzitten, zodat het niet meteen losschiet als je aan het touwtje trekt. De spelers leggen de kurken bij elkaar op tafel. De vanger heeft geen kurk in het spel, hij heeft een bakje of beker in de hand met daarin de dobbelsteen. Alle spelers, dus ook de vanger, heeft een aantal fiches. Heb je die niet bij de hand, dan kun je hiervoor lucifers gebruiken, of je knipt een aantal stukjes gekleurd papier die je als fiches inzet.

Als er 6 wordt gegooid mag de vanger de kurken vangenAls er 6 wordt gegooid mag de vanger de kurken vangen

Het spel 'Vang de kurken' begint

 • Alle kurken of doppen liggen bij elkaar op tafel. Alle spelers houden het touwtje vast van hun dop of kurk, zodat ze deze snel naar zich toe kunnen trekken.
 • De vanger werpt vanuit de beker of het bakje de dobbelsteen.
 • Gooit hij 6 ogen, dan mag er gevangen worden. Hij plaatst zo snel mogelijk de beker over de op tafel liggende kurken heen om deze te vangen. Wordt jouw kurk gevangen? Dan betaal je een fiche aan de vanger.
 • Gooit de vanger 6 en weten alle spelers hun kurk te redden, dan heeft de vanger dus niets gevangen. Dan betaalt de vanger aan alle spelers een fiche.
 • Wie zijn kurk wegtrekt vóór de dobbelsteen is geworpen, moet een fiche betalen aan de vanger.
 • Is de dobbelsteen gegooid, maar is het geen 6? Dan mag er niet worden gevangen en moeten de kurken allemaal blijven liggen. Wie toch de kurk naar zich toe heeft getrokken moet dan een fiche betalen aan de vanger.

Het spel-einde

Als één van de spelers geen fiches meer heeft, dan heeft deze speler verloren en kan niet meer meespelen. Spreek met elkaar van tevoren goed af of je dan het spel laat doorlopen tot er nog maar één tegenspeler voor de vanger over is, of dat het stopt zodra er iemand af is. Zodra het spel stopt kun je aan een nieuwe ronde beginnen, met een nieuwe vanger.

Lekker simpel

Zoals je hebt gezien, Vang de kurken is een eenvoudig te maken reactiespel, dat garant staat voor veel spanning en speelplezier. En zoals je ook ziet: met wat fantasie heb je al snel een min of meer kosteloos een spel. Spelen hoeft helemaal niet duur te zijn!
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kroko Loko, wie heeft de langste krokodil?Kroko Loko, wie heeft de langste krokodil?Kinderen zullen genieten van het spel Kroko Loko. Het is grappig, educatief en staat garant voor eindeloos speelplezier.…
Goedkoper speelgoed kopenDoor goed op de prijzen te letten, en door goed te vergelijken, kunt u speelgoed goedkoper kopen. U zou ook kunnen overw…
Lessugesties kleuters: Rekenactiviteiten rondom PasenLessugesties kleuters: Rekenactiviteiten rondom PasenPasen leent zich goed voor tal van leuke lessuggesties voor kleuters. Hierbij wordt al gauw gedacht aan knutselactivitei…
Mens, erger je niet zo in dit spel!Mens, erger je niet zo in dit spel!Iedereen kent wel het familiespel ‘Mens, erger je niet’. In dit spel moeten een viertal pionnetjes via een soort kruisvo…

Een robot om mee te spelen; de Meccanoid G15(KS) van MeccanoBen je op zoek naar speelgoed waarmee je kind urenlang kan bouwen en programmeren? Dan is de ultramoderne Meccanoid G15-…
Vingerverf inspiratieVingerverf inspiratieMet vingerverf kun je met je vingers verven, in plaats van met een kwast. Ook kun je er afdrukken van stempelen met je h…
Bronnen en referenties
 • Spelletjesboek, Spectrum Informatei Thuis, Laurens A. Daane, 1987
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 19-11-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.