Vingerverf inspiratie

Vingerverf inspiratie Met vingerverf kun je met je vingers verven, in plaats van met een kwast. Ook kun je er afdrukken van stempelen met je handen, vingertoppen, voeten en tenen. Van deze afdrukken kun je van allerlei dieren en andere figuren maken. Vingerverf wordt meestal verkocht in potjes met een deksel erop. Het beste kun je een pak met de zes kleuren rood, blauw, groen, geel, zwart en wit kopen, want met deze basiskleuren kun je iedere kleur mengen die je maar wilt.

Over vingerverf

Vingerverf is niet giftig en is makkelijk van de huid af te wassen. Ook is vingerverf uitwasbaar uit de meeste soorten textiel. Maar het is wel verstandig om je kind voor de zekerheid oude kleren en een kliederschort aan te trekken. Doordat vingerverf een dikkere structuur heeft, spettert het niet snel.

Tip: laat een klein kind zijn/haar vingers niet in het potje vingerverf dopen, want dan is de kans groot dat alle kleuren door elkaar gaan. Kleine kinderen zijn meestal niet geduldig genoeg om na iedere kleur hun handen te wassen of met een doekje schoon te (laten) maken. Doe de verschillende kleuren verf daarom in verschillende ‘hokjes’ van een lege eierdoos of op een schoteltje. Zo voorkom je ook dat er een heel potje vingerverf leegloopt doordat het per ongeluk omver gestoten wordt.

Voetafdrukken en handafdrukken van vingerverf

Voetafdrukken maken van vingerverf. Zelfs baby’s kunnen het al. Met een beetje hulp natuurlijk. Smeer het voetje van je kind in met vingerverf en stempel het op papier of op een schildersdoek. Door dit gewoon zo te laten, heb je al een mooi, persoonlijk kunstwerkje. Ook leuk: stempel iedere maand een vingerverf voetafdruk van je baby. Maak na 12 maanden een mooie collage van alle voetafdrukken en zie hoe de voetjes van je baby in het eerste jaar gegroeid zijn! Met voetafdrukken als basis kun je ook mooie figuren maken, zoals vlinders of uiltjes.
Ook van handafdrukken kun je mooie schilderijen maken. Met pasgeboren baby’s gaat dit vaak nog te lastig, omdat zij hun handjes vaak samengebald houden. Van de handafdrukken kun je leuke dieren of andere figuren maken, zoals een dinosaurus, vis, olifant of giraffe.


Figuurtjes maken van vingerafdrukken en teenafdrukken

Ook simpele vingerafdrukken en teenafdrukken kun je makkelijk omtoveren in de mooiste kunstwerken. In de boeken Creatief met vingerafdrukken van Rosa M. Curto en Complete funprint drawing book van Ed Emberley laten de auteurs zien hoe je dit stap voor stap kunt doen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf je fantasie gebruiken. Op het bovenstaande plaatje zijn de grote schildpadden gemaakt van duimafdrukken en de kleine schildpadjes van vingerafdrukken. Ze zijn nagemaakt van een voorbeeld uit het boek van Ed Emberley.
Van teenafdrukken kun je bijvoorbeeld een rups maken. Smeer de grote teen in met rode verf en de andere tenen met groene verf. Zet de voet dan op papier of schildersdoek en zie de rups verschijnen. Maak de rups af door hem oogjes, een mond, voelsprieten en pootjes te geven. Teken of verf er eventueel een blad bij waarvan hij lekker zit te eten.

Kleurplaten inkleuren of instempelen met vingerverf

Kinderen vanaf 1 jaar kunnen ook kleurplaten inkleuren met vingerverf. Zo kunnen ook kinderen die nog niet goed snappen hoe ze kleurpotloden, waskrijtjes of stiften moeten gebruiken toch een kleurplaat maken. Lekker kliederen met vingerverf en tegelijkertijd iets moois maken. Ook leuk is het instempelen van kleurplaten met vingertoppen die in vingerverf gedoopt zijn.

Er zijn speciale vingerverfboeken, zoals het Dikkie Dik vingerverfboek van Jet Boeke of het Rupsje Nooitgenoeg en vriendjes vingerverfboek van Eric Carle, voor kinderen vanaf 1 jaar. Dit zijn een soort kleurboeken, maar dan speciaal voor vingerverf. Hierin zitten grote kleurplaten met een geperforeerd randje die je makkelijk af kunt scheuren. Handig, want dan blijft de verf niet per ongeluk aan een andere bladzijde plakken en kun je het kunstwerk ophangen als het gedroogd is. Maar je kunt natuurlijk ook een gewoon kleurboek gebruiken, al heeft dit vaak wel dunnere bladzijden.


Verder zijn er ook leuke boeken met bladzijden die al wel ingekleurd, maar nog niet helemaal af zijn. Een voorbeeld is Mijn vingerverfboek van Angie Allison en Zoe Bradley voor kinderen vanaf 3 jaar. In dit boek staan o.a. bloemen die nog blaadjes nodig hebben, luipaarden die nog geen vlekken hebben en leeuwen die graag manen willen.

Kunstwerken van vingerverf zijn erg leuk om cadeau te geven voor opa, oma, Vaderdag, Moederdag of een verjaardag. Of gewoon zomaar, als verassing. Vooral schilderijtjes van handafdrukken, voetafdrukken, vingerafdrukken of teenafdrukken zijn een mooi persoonlijk cadeau, want geen handje, voetje, vingertje of teentje is hetzelfde.
© 2015 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Creatief met baby’s en peutersJe kent het wel. Het regent buiten en je zit met je baby of peuter binnen. Je hebt onderhand alle boekjes al eens voorge…
Woezel en Pip: alles over de twee vrolijke hondjesWoezel en Pip zijn uitermate populair bij de allerkleinsten onder ons. Ze schitteren op dvd, cd en internetfilmpjes, in…
Vingerafdrukken, wat zijn dat?Vingerafdrukken, wat zijn dat?De groeven in onze vingertoppen zijn bedoeld om informatie door te spelen tijdens het tasten, en geven ook grip bij het…
Kleurplaten dementerende ouderen op maat ontworpenrecensieKleurplaten dementerende ouderen op maat ontworpenKleurplaten speciaal getekend voor ouderen met dementie zijn inmiddels gewoon te koop! Het vraagt wel maatwerk, kennis e…

Het spel: Vang de kurken!Het spel: Vang de kurken!De speelgoedwinkels puilen uit, het aanbod in speelgoed en spelletjes is nog nooit zo groot geweest. Al dat mooie, kleur…
Speelgoed LEGO: ook in computertijdperk nog veel liefhebbersLEGO is al lang niet meer alleen de naam van een fabriek maar is ook de soortnaam geworden van het speelgoed dat de firm…
Bronnen en referenties
  • Allison, A. en Bradley, Z. (2015). Mijn vingerverfboek. Ballon Kids Licenties.
  • Boeke, J. (2012). Dikkie Dik vingerverfboek. Gottmer Uitgevers Groep.
  • Carle, E. (2013). Rupsje Nooitgenoeg en vriendjes vingerverfboek. Gottmer Uitgevers Groep.
  • Curto, R.M. (2014). Creatief met vingerafdrukken. (Plaats): Tirion Creatief.
  • http://gimmedatpie.deviantart.com/art/dinosaur-love-hands-258891633
  • http://munchkinsandmayhem.blogspot.nl/2012/02/hungry-caterpillar-birthday-party-arts.html
  • http://www.teluguone.com/vanitha/content/kids-footprint-crafts-944-32330.html#.VfkWCX1K6gc
4nna (55 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.