Beleggen: de meest waardevolle postzegels

Beleggen: de meest waardevolle postzegels Het beleggen in postzegels kan een goede manier zijn om geld te verdienen. Er gaat namelijk veel geld in om. De duurste postzegels kunnen miljoenen euro's waard zijn. Er zijn verschillende factoren die de waarde van de postzegel beïnvloed. De eerste factor die van invloed is op de prijs is hoe zeldzaam een postzegel is. Verder moet deze oud zijn en van een goede kwaliteit. Er zijn verschillende plaatsen waar beleggers postzegels kunnen kopen en verkopen.

De meest waardevolle postzegels

Er gaat veel geld om in de handel van postzegels. Dat komt omdat er wereldwijd een groot aantal verzamelaars zijn. Die zijn vaak bereid veel geld neer te leggen voor een postzegel die zij nog niet in hun verzameling hebben. De waarde van een postzegel wordt door een aantal factoren bepaald. Zo is een postzegel meer waard wanneer deze zeldzaam is. Dat is wet van vraag en aanbod. Ook geld doorgaans dat des te ouder de postzegel is, des te meer deze waard is. Een laatste factor die van invloed is op de waarde van een postzegel is of deze onbeschadigd is. Daarbij wordt dan ook nog eens het onderscheid gemaakt of de postzegel wel of niet gestempeld is. Een niet gestempelde postzegel wordt aangeduid als 'postfris' en is meer waard.

Zweedse Three Skilling Blanc

De Zweedse Three Skilling Blanco is een gele postzegel die in 1855 is gedrukt. Door een drukfout werd deze postzegel gedrukt op geel papier in plaats van op groen papier. Er werden destijds acht van deze postzegels gedrukt, maar er bestaat nog maar een bekende kopie van. Deze werd in 1885 ontdekt door een jonge Zweedse jongen in de collectie van zijn grootvader. In 1996 betaalde een verzamelaar 1.6 miljoen euro bij een veiling.

British Guiana One Cent Black on Magenta

Deze postzegel werd in 1856 in Brits-Guyana gedrukt en vertegenwoordigde een waarde van cent. Er bestaat nog maar een exemplaar van en daarmee is het een van de duurste postzegels ter wereld. De postzegel werd in 1873 ontdekt door een lokale jongen en deze verkocht de postzegel voor een klein bedrag aan N.R. MicKinnon, een plaatselijke postzegelverzamelaar. Het werd steeds duidelijker in de loop van de jaren dat de postzegel uniek was. In 1980 werd de postzegel bij een veiling voor 0.7 miljoen euro verkocht.

U.S. Franklin Z-Grill

De U.S. Franklin Z-Grill is de zeldzaamste Amerikaanse postzegel die er bestaat. Op de postzegel staat een afbeelding van Benjamin Franklin. Het was de eerste postzegel waar geprobeerd werd een watermerk op aan te brengen. Dat werd gedaan om vervalsers te ontmoedigen om de zegel na te maken. Het gebruik van dit zegel, de zogenaamde Z-Grill werd niet als praktisch beschouwd en daarom werd gestopt met de uitgave van de zegel. In 1988 werd een exemplaar van de zegel verkocht voor 0.7 miljoen euro.

Post Office Mauritius

De Post Office Mauritius werd in 187 uitgegeven in opdracht van de gouverneur van Mauritius. Dit is een eiland in de Indische Oceaan en destijds een kolonie van van Groot-Brittannië. De plaatselijke horlogemaker maakte in opdracht twee ontwerpen. Hij plaatste de woorden 'Post Offfice' op de postzegel in plaats van 'Post Paid'. Toen de fout werd ontdekt waren er al tweehonderd exemplaren van de postzegel gedrukt en verkocht. Er zijn waarschijnlijk tegenwoordig nog maar dertig exemplaren van de postzegel in omloop. Deze hebben een waarde van ongeveer 0.4 miljoen euro.

Hawaiian Missionaries

De Hawaiian Missionairies is de eerste postzegel die op Hawaii werd uitgegeven. Zij dankt de naam aan het feit dat het vooral Amerikaanse zendelingen waren die gebruik maakten van de postzegel om post naar het vaste land te versturen. Er waren drie verschillende soorten postzegels, met de waarde van 2 cent, 5 cent en 13 cent. Zij werden gedrukt in Honolulu, maar waren van slechte kwaliteit. Daardoor zijn er ook weinig van bewaard gebleven. Er bestaan ongeveer nog zestien exemplaren. Een postfrisse postzegel heeft een waarde van ongeveer 0.5 miljoen euro en een gebruikte een waarde van 0.15 miljoen euro.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat bepaalt de waarde van een postzegel?Het kopen van postzegels kan een interessante vorm van beleggen zijn en er is ook geld mee te verdienen. Het belangrijks…
Het verzamelen van postzegelsHet verzamelen van postzegels heeft oude papieren. De eerste postzegels verschenen in 1840 in Groot-Brittannië en verspr…
Verstuur je post goedkoop met oude postzegelsVerstuur je post goedkoop met oude postzegelsVeel mensen verzamelen postzegels omdat ze het een leuke hobby vinden. En ook omdat ze hopen dat hun verzameling in de l…

Belgische postzegel: de Omgekeerde DenderdermondeBelgische postzegel: de Omgekeerde DenderdermondeDe Omgekeerde Dendermonde is de duurste postzegel van België. De postzegel heeft een waarde van ruim honderdduizend euro…
OliepastelkrijtOliepastelkrijtOliepastel is een teken- en schildermateriaal. Het wordt vaak verward met wasco of het oudere vetkrijt. Oliepastels zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Primiano, Pixabay
  • http://www.findyourstampsvalue.com/samples/most_valuable_stamps.htm
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 18-12-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.