Taart decoreren: marsepein of fondant?

Ga je taarten of cupcakes decoreren? Dan heb je de keuze uit marsepein en fondant. Hiermee kun je mooie kleurrijke lagen creëren of leuke figuurtjes voor op de taart van maken. Waar kies je voor en wat zijn de verschillen tussen marsepein en fondant? Maakt het veel verschil waar je voor kiest en hoe kun je de materialen gebruiken?

Taarten decoreren

Het decoreren van taarten is een creatieve bezigheid. Je kunt eigenlijk alles maken wat je maar wilt. Bekleed een taart en maak er bloemen of dieren op. Je kunt ook workshops volgen in het decoreren van taarten. Een taartdecoratie kan zowel 2D als 3D worden gemaakt. Wanneer je taarten decoreert, dan doe je dit meestal met marsepein of fondant.

Wat is het verschil tussen marsepein en fondant?

In het algemeen is het vooral de smaak waardoor de marsepein en fondant anders is. Marsepein wordt gemaakt op basis van amandelen gemaakt en fondant op basis van suiker. Wat iemand lekkerder vindt is per persoon verschillend. Maak je een taart voor iemand die een notenallergie heeft, dan moet je sowieso geen marsepein gebruiken. Het is aan te raden om zowel marsepein als fondant te proberen, zodat je kunt kijken wat voor jou het prettigste werkt.

3D boetseren

Wil je 3D boetseren voor je taart? Dan kun je het beste gebruik maken van fondant. Fondant wordt namelijk keihard, door de suiker die in de fondant zit. Als je 3D boetseert met marsepein, dan is de kans aanwezig dat alles inzakt. Ook voor 3D bloemen en linten kun je doorgaans beter gebruik maken van fondant in plaats van marsepein. Geef het wel de tijd om hard te worden. Maak dus niet vandaag nog een taart voor iemand die hij of zij vandaag moet krijgen. Maak het minstens een dag van tevoren. Eigenlijk kun je alles maken met marsepein en fondant en het is vooral heel leuk hier lekker creatief mee te zijn.

Marsepein en fondant bewaren

Marsepein kun je heel goed bewaren, zolang je het maar droog houdt en bij voorkeur in plastic zakjes stopt. Bij fondant moet je goed opletten: dit droogt namelijk erg snel uit. Zorg dus dat het echt goed verpakt is. Het is immers zonde dat je de fondant moet weggooien, omdat hij is uitgedroogd. Eenmaal uitgedroogd betekent dat de fondant keihard is geworden.

Marsepein en fondant kleuren

Je kunt blanke marsepein en fondant kleuren. Dit kan met eetbare kleurstof. Als je de kleurstof met de marsepein of fondant mengt, moet je het goed kneden. Hoe meer kleurstof je gebruikt, hoe intenser en donkerder de kleur uiteindelijk wordt. Het is aan te raden om de marsepein of fondant tenminste een dag van tevoren te kleuren. De kleur moet namelijk eerst nog intrekken en ziet er een dag later al vaak veel mooier uit. Let er ook goed op dat je voldoende marsepein en fondant kleurt, want als je het later nog een keer probeert, krijg je waarschijnlijk nooit dezelfde kleur opnieuw, maar zal de tint net wat anders zijn. Je kunt dus beter te veel hebben dan te weinig.

Waar is het te koop?

Marsepein en fondant kun je eigenlijk overal kopen. Denk aan winkels zoals de Xenos, maar ook supermarkten. Wil je echt kwaliteitsspul hebben, dan kun je dit bijvoorbeeld online bestellen bij gespecialiseerde bakkerswinkels.
© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taart decoreren: wat is het decoreren van taarten?Taart decoreren. Veel mensen houden zich ermee bezig. Ze maken de prachtigste ontwerpen op taarten. Dit doen ze voorname…
Taarten of cupcakes decoreren met marsepein of fondantTaarten of cupcakes decoreren met marsepein of fondantTaarten decoreren kan op verschillende manieren; wat is er allemaal mogelijk? Je kunt je taart bijvoorbeeld decoreren me…
Taart decoreren: welke spullen heb je nodig voor de basis?Taarten decoreren is hot! Het taarten decoreren wordt doorgaans gedaan met fondant of marsepein. Wanneer je gaat beginne…
Taarten en cupcakes decorerenHet decoreren van taarten is erg leuk en kan tot zeer creatieve en mooie creaties leiden. Maar hoe begint u nou met zoie…

Cupcake decoreren: hoe maak je herfst cupcakes?Cupcake decoreren: hoe maak je herfst cupcakes?Herfst cupcakes zijn erg leuk om te geven in de herfst. Hoe maak je leuke, sfeervolle herfst cupcakes? Met een paar leuk…
Alles over het maken van kaarsenAlles over het maken van kaarsenHet maken van kaarsen wordt de laatste tijd steeds populairder en de meeste hobbywinkels hebben dan ook een ruim assorti…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 04-07-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.