Alles over het maken van kaarsen

Alles over het maken van kaarsen Het maken van kaarsen wordt de laatste tijd steeds populairder en de meeste hobbywinkels hebben dan ook een ruim assortiment om kaarsen in allerlei soorten en maten en kleuren te maken. Het maken van kaarsen is niet moeilijk en je kunt er heel creatief mee zijn. Met een beetje fantasie maak je de leukste kaarsen.

Waspastilles

Waspastilles zijn korrels van was met een hoge kwaliteit aan kaarsenwas. De waspastilles dienen gesmolten te worden. De manier om ze te smelten is door middel van au-bain-marie (via een bak/pot die je in een pan met kokend water legt). Op deze manier smelt de was zonder aan te branden. De gesmolten was giet je dan in een mal met een kaarsenlont.

Stearinepoeder

Door een kleine hoeveelheid stearinepoeder te mengen door de gesmolten was, kun je de brandduur van een kaars aanzienlijk verlengen. Stearine is een vetzuur dat kaarsen harder maakt en je zo meer plezier hebt van je zelfgemaakte kaars.

Gietmallen

Als de was is gesmolten, giet je deze in een speciale gietmal. Vergeet niet eerst een stuk lont in het midden van de mal te doen alvorens deze vol te gieten met de was en laat deze goed drogen. Als de kaars eenmaal hard geworden is kun je de mal verwijderen. Gietmallen komen in verschillende soorten en maten.

Kaarsenlont

Voor de optimale brandduur is het belangrijk dat je de juiste lont gebruikt voor de juiste kaars, bijvoorbeeld een dunne lont voor een dunne kaars, een lange lont voor een lange kaars. De kaarsenlont heeft een speciale waslaag waardoor de lont goed kan branden.

Kaarsen kleuren

Om je kaarsen een leuk kleurtje geven smelt je een stukje waspigment met de waspastilles mee. Hoe meer pigment je toevoegt, hoe intenser de kleur wordt. Je kunt kleuren ook mengen door verschillende kleuren waspigment mee te smelten met de waspastilles.

Wasliner

Versier je kaars met wasliners. De tubes waarin de wasliner zit kun je als een pen gebruiken om zo mooie patronen en figuren aanbrengen op je kaars. De kaars moet hiervoor wel stevig genoeg zijn.

Nieuwe kaarsen met oude restjes kaarsenvet

Heb je nog wat oude overgebleven kaarsen over? Dan kun je hier nieuwe kaarsen van maken door het kaarsenvet au-bain-marie om te smelten. Door verschillende kleuren per omsmelting te gebruiken in bijvoorbeeld een glas (sterk en niet te dun glas) kun je leuke laagjes creëren. Vergeet niet een lontje in de kaars te doen voordat het vet opdroogt.

Kaarsen met geuren

Je kunt ook geuren aan de kaarsen was toevoegen om van je kaars ook een geurkaars te kunnen maken. Gebruik hiervoor geen sterke geuren, maar zachte geuren die niet teveel overheersen. Denk hierbij aan vanille, lelie, en andere bloemen geuren die geen sterke geur hebben.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaarsen sfeermakersKaarsen sfeermakersWaren kaarsen in het verleden meer sfeermakers in de donkere en koude wintermaanden, inmiddels weten we wel beter. Kaars…
Woonaccessoires en hoe toe te passenWoonaccessoires en hoe toe te passenWoonaccessoires zijn voorwerpen die de sfeer in een woning voor een groot deel kunnen bepalen als aanvulling op het basi…
Het ambacht van hand gegoten kaarsen makenDe kaars geeft licht af, en was voordat de gloeilamp uitgevonden werd, de belangrijkste lichtbron. Toch is de kaars niet…

Taart decoreren: marsepein of fondant?Ga je taarten of cupcakes decoreren? Dan heb je de keuze uit marsepein en fondant. Hiermee kun je mooie kleurrijke lagen…
Granny squares maken en toepassenGranny squares zijn populairder dan ooit. Het omavierkantje is iets dat je voor een heleboel dingen kunt gebruiken. Denk…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org/kaarsen
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 10-01-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.