De Cricut Cake - voor alle taart en cupcake decoraties
Voor de scrapbook fans en de hobbyisten is er de Cricut printer/snijder die moeiteloos allerlei figuren uit papier en karton snijdt tot in de fijnste details toe. Nu is er de Cricut Cake verschenen voor alle taart en cupcake decoraties. Verschillende figuren kunnen uit allerlei bakmaterialen gesneden worden.
Het decoreren van taarten, cupcakes, koekjes en wat niet meer is de trend van dit moment. Voor deze mensen is er nu een speciale machine ontworpen: de Cricut Cake! De Cricut Cake is een speciaal voor eetbaar materiaal ontworpen digitale snijmachine, waarmee je eindeloos veel figuren, letters en decoraties in elk formaat uit Frosting sheets, marsepein, fondant, etc. kunt snijden.
Onderdelen van de Cricut Cake
De volgende onderdelen worden bij de Cricut Cake standaard meegeleverd:
- Snijmat van 30,5 by 30,5 cm
- Snijmes met meshouder
- Adapter
- USB kabel
- Handleiding
- Exclusieve Cardridge "Cake Basics"
- Beschermkapjes voor de cartridges en het toetsenbord
- Instructies en gereedschap voor het onderhoud van de machine
Tip: schaf ook de Cricut Cake Toolkit aan om goed met je materialen te kunnen werken!
Werkwijze van de Cricut Cake
Rol de frostingsheets, marsepein, fondant, gumpaste of eet-papier uit en plaats deze op de snijmat die in de Cricut wordt geplaatst. De figuren die uitgesneden kunnen worden staan op de "cartridges" die in de Cricut Cake worden ingevoerd. Bij elke cartridge hoort een speciaal toetsenbord, dat op een aantal blanco toetsen kan worden geplaatst, om vervolgens de figuren die je wilt uitsnijden te selecteren. De instellingen, inclusief de geselecteerde figuren, worden duidelijk op het beeldscherm weergegeven. Door aan het wiel ("size") aan de rechterkant van de machine te draaien, kan het gewenste formaat worden ingesteld. Het is mogelijk om meerdere figuren in 1 snij-opdracht te laten uitsnijden.
Decoraties snijden uit Frosting Sheets
Frosting sheets zijn speciaal voor de Cricut Cake ontworpen en zijn vellen fondant van 30 x 30 cm.
- Smeer de snijmat vooraf in met een laagje eetbare lijm ("petal glue") of crisco (plantaardig vet). Leg daarna de Frosting Sheet op de snijmat en wrijf de sheet stevig aan, bijvoorbeeld met de "smoother" uit de Cricut Cake Toolkit.
- Selecteer vervolgens op de Cricut Cake het figuur dat je uit de Frosting Sheet wil snijden. Stel daarbij het gewenste formaat en aantal in.
- Plaats daarna de snijmat met de Frosting Sheet in de Cricut Cake door deze horizontaal voor de invoersleuf te houden en op de toets "load mat" te drukken, de snijmat wordt dan automatisch ingeladen.
- De snij-opdracht kan worden geactiveerd, door op de toets "cut" te drukken. Nadat de snij-opdracht is uitgevoerd, kan het figuur voorzichtig van de mat gehaald worden.
Decoraties snijden uit marsepein en fondant
Het voordeel van marsepein/fondant ten opzichte van frosting sheets is dat je niet gebruikt materiaal na het snijden weer opnieuw kan gebruiken. Het nadeel ten opzichte van Frosting Sheets is dat je voor het snijden het materiaal eerst moet kneden, uitrollen, bijsnijden en moet uitharden, een langere voorbereidingstijd dus.
- Het uitgerolde stuk marsepein/fondant moet ongeveer 2 mm dun zijn. Het beste is om het materiaal rechtstreeks op de snijmat uit te rollen zodat het materiaal goed vast komt te zitten.
- Snijdt het deel dat over de snijmat valt me een kunststof snijmesje af en houdt ook een smal strookje aan de linker en rechterkant van de mat vrij.
- Laat het marsepein/fondant of gumpaste even uitharden op de snijmat alvorens de mat in de machine in te voeren.
Volg verder dan de instructies zoals boven bij de Frosting Sheets aangegeven zijn.