Japanse handwerktechnieken

Japanse handwerktechnieken Anno 2011 is er in Nederland weer een ware handwerkrevolutie ontstaan. Er zijn talloze handwerkgroepen opgericht. Wanneer je op een zonnige middag in het Vondelpark loopt moet je dan ook niet gek opkijken, wanneer je daar een groep vrouwen ziet zitten breien. De eental van de populaire handwerktiechnieken die momenteel in ons land worden beoefend zoas; Amugurumi, Kumihomo en Temari vinden hun oorsprong in Japan.

Kumihomo

Kumihom is een japanse methode om vlechten te maken. De term Kumihomo betekent letterlijk vertaald vlechten koord. Kumi betekent vlechten en Humo betekent koord. Het is een handwerktechniek die ruim 1000 jaar oud is. Er wordt tijdens het vlechten gebruik gemaakt van decoratieve vaak glanzende koorden en banden. Voor het vlechten van de glanzende koorden wordt gebruik gemaakt van een Kumihimoschijf. Deze schijf is gemaakt van stevig maar flexibel schuimplastic met 32 inkepingen. Doormiddel van gebruik van deze Kumihomoschijf kunt u gemakkelijk mooie en decorieve vlechten maken. Deze vlechten zijn erg leuk ter decoratie aan sleutelhangers of op cadeutjes. Kumihomo is ook voor kinderen zeer geschikt. Het lijkt op de rage van Scoubidou. De grote rage onder kinderen en jongeren van de zomer van 2000, toen je geen schoolplein of speelplaats voorbij kon lopen zonder dat je jongeren zag knopen met de plastic touwtjes. Het verschil tussen Scoubidou en Kumihomo is dat bij Scoubidou de touwtjes worden geknoopt en bij Kumihomo de touwtjes worden gevlochten en dat het gebruik van een Kumihomoschijf noodzakelijk is. Het gebruik van mooi glanzend koor geeft een schitterend effect, maar natuurlijk kunt u ook allerlei andere soorten touwtjes gebruiken. Experimenteer naar hartenlust en kijk eens wat u in huis kunt vinden.

Boeken

  • Creative Kumihomo - Jacque Carey (ISBN-13: 9780952322504)
  • Japanese Braiding, The Art of Kumihomo - Jacye Carey (ISBN-13: 9781844484263)
  • Making Kumihomo - Rodrick Owen (ISBN-13: 9781861083128)

Amigurumi

Amigurumi is een manier van haken die zijn oorsprong vindt in Japan. Het gaat hier om de kunst van het maken van gehaakte knuffeldieren. Deze manier van haken begint Nederland anno 2011 behoorlijk te veroveren. De schattige amigurumi figuurtjes worden hoofdzakelijk gehaakt met een haaknaald van 3.0mm en glanskatoen. Het grote verschil met het haken van Amigurumi beestjes en het typische Westerse haken is dat er bij het Westerse haken, de ge haakte rondjes per rondje met een halve vaste worden gesloten. Bij de Japanse haakstijl amigurumi wordt er gewoon in spiraalvorm doorgehaakt.

Nederlandstalige boeken

  • Amigurumi, gehaakte fantasiefiguren - Uhl Fisher (ISBN:9789021338101)
  • Lieve diertjes zelf haken (ISBN13: 978-90-447-2485-1)
  • Gehaakte Beestenboel - Christel Krukkert (ISBN13: 978-90-5877-854-3)

Engelstalige boeken

  • Amigurumi super happy crochet cute - Elisabeth A Doherty (ISBN13: 978-1-60059-017-7)
  • Amigurumi Two - Ana Paula Rimoli (ISBN: 978-1-56477-922-9)
  • Super-Super cute crochet - Brigitte Read (ISBN: 978-1-906525-40-8)

Temari

Temari is een eeuwenoude Japanse handwerktechniek die hoofdzakelijk wordt gebruikt ter decoratie van ballen.
Jaren geleden werden de mooie decoratieve Temari ballen gemaakt van een prop vodden. Deze werden vervolgens omwikkeld met garen en daarna versierd met zijden garen in kleurrijke patronen. Ongeveer 1300 werd en met behulp van de Temari ballen, door mensen van adel een kickbalspel gespeeld. Dat kickbalspel, Kemari, wordt wel gezien als de voorloper van ons huidige immens populaire voetbalspel. De Temari ballen die in de 21 eeuw worden gemaakt, bestaan uit een basis van een piepschuimbal. Deze worden dan vervolgens met mooie borduurgaren en de Japanseborduurtechniek gedecoreerd. Afhankelijk van de hoeveelheid ervaring kan men kiezen voor makkelijke of wat meer ingewikkelde borduurpatronen. Wanneer met de Temari ballen wil gebruiken als speelgoed voor jonge kinderen, kan men gebruik maken van holle piepschuimballen. Deze bestaan uit twee delen en kunnen opelkaar geklikt worden. Je kunt deze ballen vullen met een belletje of rijst, voordat je ze met de borduurtechniek omwikkeld. Door de vele mogelijkheden die temari bied, kunnen de mooie gedecoreerde ballen als cadeau voor jong en oud.
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het nieuwe haken: AmigurumiJe hoort en ziet het tegenwoordig steeds vaker: Amigurumi. Een nieuwe hype die is overgekomen uit Japan. Het haken van l…
Amigurumi: gehaakte en gebreide beestjesAmigurumi is de Japanse term voor het haken van vrolijke beestjes. Deze manier van creatief bezig zijn lijkt in 2010 een…
Christel Krukkert ontwerpster van Japanse amigurumiChristel Krukkert ontwerpster van Japanse amigurumiChristel Krukkert is zeer bekend onder echte haakfanaten. Christel Krukkert is van beroep illustrator, maar heeft zich o…
Amigurumi boekjes van Nederlandse bodemHaken is in. Dat mag duidelijk zijn. Er komen steeds meer boekjes van Nederlandse bodem met leuke amigurumipatronen. Chr…

Organiseer je Scrapbook materialenScrapbooken is zo divers, dat je in een korte tijd veel verschillende materialen zult verzamelen. Hoe berg je deze mater…
Breien en haken voor het goede doelBreien en haken voor het goede doelHaken en breien is weer helemaal hip. Zelfs een bekende Nederlander als Karin Bloemen, beschouwd het haken van kleurrijk…
Bronnen en referenties
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 12-06-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.