Amigurumi boekjes van Nederlandse bodem
Haken is in. Dat mag duidelijk zijn. Er komen steeds meer boekjes van Nederlandse bodem met leuke amigurumipatronen. Christel Krukkert, Annemarie Arts en Tessa van Riet-Ernst zijn bekende namen onder ervaren haaksters. Ook steeds meer onervaren haaksters komen in aanraking met de patronen van deze dames. De patronen zijn gemakkelijk, simpel en snel in elkaar te zetten. De beestjes zijn zo leuk dat je meteen aan allemaal wilt beginnen.
Er zijn een aantal ontwerpers op het gebied van haakboekjes. Dit zijn vooral haakboekjes op het gebied van gehaakte beestjes, amigurumi.
Amigurumi
Amigurumi is een vorm van haken. Het is Japans voor gebreide knuffel. Tegenwoordig worden de knuffels voornamelijk gehaakt, hoewel je soms ook gebreide knuffels langs ziet komen. De standaardkenmerken waaraan amigurumi moeten voldoen zijn: Een klein lijf en een groot hoofd. Doordat ze eigenlijk niet proportie zijn, worden ze cute.
Amigurumi worden gehaakt volgens de spiraaltechniek. Normaal wordt elke ronde afgesloten met een halve vaste. Bij amigurumi gebeurt dit zelden. Wanneer er een zebra wordt gemaakt, gebeurt het wel. De strepen worden dan mooier en verspringen dan niet.
Nu amigurumi zo populair is, verschijnen er ook steeds meer boekjes van Nederlandse bodem.
Tessa van Riet - Ernst
Tessa van Riet - Ernst is bij de meeste haakliefhebbers wel bekend. Niet vanwege haar boekje, maar vanwege haar bedrijf. Ze is de oprichter van Koekeridoo. Dit was een webshop met amigurumi-benodigdheden. Tegenwoordig heeft ze samen met zakenpartner Kim Echtstudio. Een webshop waar je nog steeds haakbenodigdheden kan kopen, maar ook kant-en-klare dingen.
Amigurumi&More
Tessa heeft in augustus het boekje Amigurumi&More uitgebracht. Hierheen staan verschillende zelfbedachte patronen in de Echtstudio/Kookeridoo-style. Dit wil zeggen: Een grote snuit en de ogen dicht bij elkaar. Bij de patronen is te zien wanneer het van Tessa haar hand is.
In Amigurumi&More staan zestien patronen om amigurumi te maken. De patronen bestaan uit:
- Bloemenmagneetjes
- Vogeltjes in een ring die omhaakt is
- Een klein konijntje
- Een aapje
- Een magneetsleutelhanger
- 2 kippen en hun nest eieren
- Een vosje
- Een giraffefamilie
- Een kangoeroe met jong
- Een draak
- Een ridder met stokpaard
- Een matroeskja voor je haaknaalden
- Een pyjamazak in de vorm van het kookeridoo-schaap
Bij elk patroon staat de moeilijkheidsgraad, waardoor je goed kunt zien of iets te doen is of dat je daarvoor meer ervaring moet hebben. Daarnaast worden heel duidelijk de verschillende haaksteken uitgelegd door middel van foto's. Ook geeft Tessa een tip hoe je garen pluizig kunt maken. Ook verkoopt Tessa via haar webshop, echtstudio.nl, nog andere patroontjes zoals van varken Jotte.
Annemarie Arts
Annemarie Arts is ook 1 van de geluksvogels die een boekje met haakpatronen heeft uitgebracht. Ze zit bij uitgeverij Forte die bijvoorbeeld ook de boeken van Christel Krukkert uitgeeft. Sinds 2009 haakt Annemarie en inmiddels heeft ze al 2 haakboekjes uitgebracht met eigen patronen. Deze patronen bedenkt ze sinds 2010.
In het boekje Babycadeautjes haken is alles te vinden om bijvoorbeeld een geweldig kraampakket te geven. De volgende patronen staan erin:
- Een helikopter
- Een schaapje
- Gelukspoppetjes haken
- Een hamer om mee te rammelen
- Een slak om ringen omheen te stapelen
- Een vliegtuig
- Een ooievaar
- Een vogelmobile
Haar nieuwe boekje Gelukspoppetjes haken is net op de markt en daarin speelt de familie Geluk de hoofdrol. Er staan hier dan ook alleen gelukspoppetjes in voor allerlei gelegenheden zoals:
- Een bruid en bruidegom voor een huwelijk
- Een baby bij een geboorte
- Een kerstman bij de Kerstmis
- Sinterklaas
- Een feestvarken bij een verjaardag
Daarnaast verkoopt ze op haar webshop haakidee. Ze verkoopt hier nog meer patronen die niet in haar boekjes staan.
Christel Krukkert
Christel Krukkert is waarschijnlijk de meest bekende van dit rijtje. Van origine is ze illustratrice, maar sinds ongeveer 2009 maakt ze ook haakpatronen van beestjes. Ze hoorde klachten dat er te weinig Nederlandse haakpatronen waren. Dat vond ze een goede reden om zelf patronen te gaan bedenken. Sinds die tijd is ze populair in haakland en kennen de haaksters van amigurumi haar.
Ze heeft haar patronen vertaald in het Engels en wil de buitenlandse haaksters ook overtuigen van de charme van haar beestjes. Sommige van haar amigurumi's hebben inderdaad heel veel charisma.
Haar boekjes
Inmiddels zijn er vier boekjes van haar hand verschenen. Drie met verschillende haakpatronen van beestjes. In haar eerste boekje Gehaakte Beestenboel zijn tien patronen te vinden:
- Een rat
- Een kip
- Een zeepaard
- Een aap
- Een giraf
- Een schaap
- Een kat
- Een konijn
- Een pauw
- Een vlinder
Haar tweede boekje dierenvriendjes haken bevat ook weer tien haakpatronen van verschillende dieren:
- Een zebra
- Een kameel
- Een leeuw
- Een struisvogel
- Een egel
- Een muis
- Een mol
- Een schildpad
- Een pinguin
- Een varken
Kleine knuffels haken is haar derde boekje. Dit boekje heeft ook weer allerlei patronen van dieren. Dit keer negen patronen van verschillende dieren:
- Een gier
- Een krokodil
- Een koe
- Een kikker
- Een ijsbeer
- Een hond
- Een kameleon
- Een papegaai
- Een gier
- Een eekhoorn
Bloemen haken is haar vierde boekje. Dit keer geen amigurumi, maar ze laat in dit boekje zien hoe je de mooiste bloemen maakt. Er staan patronen in van:
- Margrieten
- Papavers
- Een tas met bloemen
- Een sjaal met bloemen
- Een rode tas
- Een mobielhoesje
- Een portemonnee
- Een halsketting met rozen
Ze verkoopt de patronen ook los via haar website. Ze is bezig met een nieuw boekje dat in maart 2012 uit zal komen.