Amigurumi: gehaakte en gebreide beestjes

Amigurumi is de Japanse term voor het haken van vrolijke beestjes. Deze manier van creatief bezig zijn lijkt in 2010 een echte rage in ons land te zijn. Maar wat is Amigurumi nou eigenlijk en waar vind je leuke gratis patronen? Ontdek zelf waarom Amigurumi zo ontzettend leuk is om te doen en maak je eigen gebreide beestjes.

Wat is Amigurumi?

Amigurumi is een knutselstijl afkomstig uit Japan. Letterlijk betekent Amigurumi ‘gebreide figuurtjes’. Bij Amigurumi maak je figuurtjes, zoals dieren, mensen of wezens. Je kunt deze figuurtjes zowel breien als haken, maar vooral de gehaakte variant is ontzettend populair. Doorgaans zijn de figuurtjes ontzettend schattig, iets wat sowieso vaak bij de Japanse stijl hoort. Ze hebben grote ogen, een bol hoofd en een vrij klein lichaam. De ledenmaten zijn vaak wel weer erg groot. Doorgaans worden er hele vrolijke kleurtjes gebruikt, maar ook sombere kleurtjes voor bijvoorbeeld gothicfiguurtjes en zombies komen regelmatig voor.

Om de figuurtjes te maken wordt doorgaans katoen gebruikt. Je gebruikt hiervoor een haaknaald van 3,0 millimeter tot 3,5 millimeter. Dit doe je omdat de haken dan goed strakgetrokken kunnen worden en de vulling er niet uit gaat. Het haken van Amigurumi’s gaat anders dan de Westerse manier van haken. De rondjes worden niet per rondje afgerond, maar er wordt doorgehaakt. Je kunt het begin van een ronde het makkelijkste markeren met een stichtmarker. De Amigurumi maak je per onderdeel en deze worden later aan elkaar vast gemaakt. Zo doe je dus de armen, benen, het hoofd en het lichaam apart. Er zijn ook Amigurumi’s die uit één stuk bestaan. Als vulling kun je plastic balletjes gebruiken in combinatie met Fibervulling.

Benodigdheden om Amigurumi te maken

  • Haaknaald van 3,0 millimeter tot 3,5 millimeter (te koop voor ongeveer 1,50)
  • Katoen in bollen, beschikbaar in diverse kleuren (te koop vanaf een paar cent per meter)
  • Fibervulling of Poppenvulling

Er zijn verschillende katoensoorten. Door uit te proberen leer je precies welke soorten voor jou geschikt zijn en waar jij prettig mee werkt. Dit is voor iedereen anders. Kies altijd kleuren van katoen die je zelf mooi vindt. Je hoeft je niet te houden aan de kleuren die in de patronen worden gebruikt.

Hoe kun je Amigurumi leren maken?

Om Amigurumi’s te maken moet je veel oefenen. Blijf uitproberen en leer de verschillende steken, zodat je precies begrijpt wat je moet doen en hoe dit precies werkt. Je kunt dan gemakkelijker de verschillende steken met elkaar combineren. Je kunt hiervoor boeken gebruiken die op de markt te vinden zijn, of filmpjes op YouTube bekijken om precies te zien hoe bepaalde steken gemaakt moeten worden.

Als je de steken en haken eenmaal door hebt, kun je op internet of in boeken gaan kijken naar patronen. Er zijn op veel websites gratis patronen te vinden, met duidelijke foto’s erbij zodat je precies weet wat je moet doen. Als je op Google ‘Free Patterns Amigurumi’ intypt kom je talloze websites tegen. Er zijn ook boekjes met patronen. Je kunt bij de patronen je eigen kleuren kiezen en zo toch een eigen draai aan de Amigurumi geven. Natuurlijk mag je ook dezelfde kleuren gebruiken.

Termen in patronen voor Amigurumi

Er zijn wel websites met patronen voor Amigurumi in het Nederlands, maar als je echt veel keuze wilt hebben in patronen, zul je de Engelstalige websites moeten bekijken. Je moet hiervoor wel een beetje Engels kunnen, om te begrijpen wat ze bedoelen. Om het wat gemakkelijker te maken vind je hier een woordenlijst met termen die vaak worden gebruikt bij het maken van Amigurumi’s en de betekenis daarvan.

Engelse termAmerikaanse termNederlandse betekenis
ChainChainKetting/losse
Double crochet (dc)Treble (tr)Stokje
GaugeTensionSpanning
Half double crochet (hdc)half treble (htr)Half stokje
RowRowRij
Single crochet (sc)Double trebbel (dc)Vaste
Slipstitch (sl.st)Single cross (sc)Halve vaste
SpaceSpaceRuimte
Triple crochet (trc)Double treble (dtr)Dubbel stokje
Worsted weight yarnDouble knitting yarnDubbele draad
Yarn over (yo)Yarn over hook (yoh)Draad over

Mocht je toch liever alleen Nederlandstalig werken, dan is dit ook mogelijk. Er zijn diverse boeken op de markt met leuke patronen. Ook zijn er wel enkele websites met patronen. Het aanbod is alleen en stuk kleiner dan bij de Engelstalige sites.

Wat kun je met Amigurumi’s?

Amigurumi’s zijn ontzettend schattig en staan dan ook leuk in je woonkamer of slaapkamer. Ze zijn ook heel erg leuk om cadeau te geven. Je kunt dan een Amigurumi maken die bij de persoon past waar je hem aan geeft. Sommige mensen hebben ook internetwinkeltjes, waar je de figuurtjes kunt kopen. Het gaat er natuurlijk vooral om dat de Arigurumi’s leuk zijn om te maken.
© 2010 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het nieuwe haken: AmigurumiJe hoort en ziet het tegenwoordig steeds vaker: Amigurumi. Een nieuwe hype die is overgekomen uit Japan. Het haken van l…
Christel Krukkert ontwerpster van Japanse amigurumiChristel Krukkert ontwerpster van Japanse amigurumiChristel Krukkert is zeer bekend onder echte haakfanaten. Christel Krukkert is van beroep illustrator, maar heeft zich o…
Japanse handwerktechniekenJapanse handwerktechniekenAnno 2011 is er in Nederland weer een ware handwerkrevolutie ontstaan. Er zijn talloze handwerkgroepen opgericht. Wannee…
Amigurumi boekjes van Nederlandse bodemHaken is in. Dat mag duidelijk zijn. Er komen steeds meer boekjes van Nederlandse bodem met leuke amigurumipatronen. Chr…

Graphic Design; do’s and dont’sGraphic Design; do’s and dont’sDe wereld van design en ontwerp is overspoeld met een eindeloze lijst van regels. ‘Less is more’, ‘Vorm volgt functie’,…
Wenskaarten: inspiratie voor leuke tekstenWenskaarten: inspiratie voor leuke tekstenHeb je een leuke wenskaart gemaakt, maar weet je niet wat je er moet opzetten. Sneu, toch? Of ben je al die klassieke zi…
Bronnen en referenties
  • Amigurumi.nl
  • Amigurumi hyves
  • Verschillende nieuwsberichten
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.