Knutselen met kinderen: eenvoudige vouwwerkjes

Knutselen met kinderen: eenvoudige vouwwerkjes Het leuke van vouwen is; je maakt je eigen speelgoed. De kinderen moeten het echter wel leren. Heb je de technieken één keer onder de knie, hoef je je werkelijk nooit meer te vervelen, want een papiertje is overal te vinden en een varkentje of een bootje heb je zo gemaakt. Eenvoudig beginnen; in dit artikel vouwwerkjes voor kleuters. Voornamelijk in het platte vlak, om het te leren, maar het varkentje staat er ook al vast bij.

Vouwwerkjes


Een bakje vouwen

16 vierkantjes:
  • Een vierkant vouwblaadje dubbelvouwen en weer open vouwen (rechte vouw, boekje)
  • Het blaadje een kwartslag draaien en nog een keer dubbelvouwen en weer openvouwen (recht kruis)
  • De zijkanten nu ombeurten tot de middelste lijnen vouwen en steeds weer openvouwen.

Knip vier lijntjes naast de hoeken in en plak het vierkantje uit de hoek, op het vierkantje van de andere zijkant. Er ontstaat vanzelf een 'bakje'.
Versieren natuurlijk, een hengseltje eraan om bijvoorbeeld een paasmandje te maken. Als de kinderen veel bakjes naast elkaar op een stuk stevig karton plakken en er herfstspulletjes, schelpen, steentjes, veertjes en dergelijke indoen, hebben ze een heel leuk winkeltje. Een 'vouwwinkeltje'; kleine vouwwerkjes verpakt in bakjes en zakjes, ziet er ook prachtig uit.

Een tulp vouwen

Knip je de zijkanten in het midden in en plak je de vierkantjes weer op elkaar,krijg je een prachtige tulp.
Je kunt de punten, door ze om een potlood te draaien, nog wat omkrullen. Eventueel een steeltje eraan; een rietje erdoorheen prikken of een groen papiertje oprollen, de bovenkant inknippen, omvouwen en onder aan de tulp plakken.

Een olifant

16 vierkantjes vouwen
De tweede en derde lijn, verticaal, één hokje inknippen en het hokje ertussenin omvouwen (poten)
De eerste lijn, verticaal, twee hokjes inknippen
Aan de bovenkant de hoekjes schuin omvouwen
De slurf schuin naar boven vouwen
Versieren met ogen, oren en een staartje.

Een fotolijstje vouwen

Vouw een recht kruis en vouw daarna de punten allevier naar het midden.
Vouw de puntjes vanuit het midden terug tot de buitenkant van het werkje
Klaar al! Leuk met een foto of een tekening erachter. Het lijstje zelf kan natuurlijk nog mooi versierd worden en als je er een stukje aluminiumfolie inplakt heb je een spiegeltje.

Schuine vouw; de vlieger

Als je na een schuine vouw, (punt op punt), twee zijkanten tegen de middellijn vouwt heb je een vlieger. De kinderen kunnen die op een blauw papier plakken en versieren met een 'staart', een gezicht en een touwtje.
Twee vliegers in elkaar geschoven vormen een 'zakje', de bovenste punt terugvouwen en over de open kant van de andere vlieger schuiven, dan is het best stevig. Leuk voor traktaties, of om samen met de 'bakjes' in een winkeltje te gebruiken!

Een tent vouwen

Een schuine lijn vouwen, punt op punt, het vouwblaadje over de lijn doormidden knippen. De driehoek weer doormidden vouwen en het lijntje nu voor de helft inknippen voor de tentopening. De hoekjes van de opening omvouwen.

Van de tweede helft van het vouwblaadje kun je nog een tent maken, maar als je hem doormidden vouwt en knipt, krijg je twee kleinere tentjes; kindertentjes dus. De tentjes kunnen het begin zijn van een prachtig plakwerk of een tekening.

Een varkentje vouwen

Beginnen met een rechte vouw, het papiertje één keer dubbelvouwen. (Boekje)
Open vouwen en de onderkant tot de middellijn vouwen, zo ook de bovenkant.
Dicht laten nu en de hoekjes omvouwen tot de middellijn.
Nu komt het lastige gedeelte; de omgevouwen hoekjes voorzichtig openvouwen en plat drukken zodat zich een driehoek tegen de middellijn vormt.
Je hebt nu vier driehoeken of twee ruiten.
Het werkje nu omdraaien en in de lengte dubbelvouwen, zodat de driehoeken aan de buitenkant zitten.
De driehoekjes dubbelvouwen, de lange zijden recht naar beneden over de middellijn van de driehoek; dit worden de pootjes. Knip een kleiner driehoekje uit één van de punten. Het uitstekende stukje om een potlood rollen en het staartje is klaar!
Aan de andere kant komt de 'snuit': een klein hoekje omvouwen, even openvouwen en naar binnen drukken. Een oogje erop tekenen of plakken en klaar is het varkentje. Van een kleiner vouwblaadje kun je er nog een biggetje bijmaken!

Lees verder

© 2009 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knutselen met kinderen: thema voorjaarEen bezoek aan de kinderboerderij is in de lente geweldig voor kinderen. Kleuters, maar ook oudere kinderen vermaken zic…
Knutselen met kinderen: dierenKnutselen met kinderen: dierenKnutselen met kleuters, schoolkinderen of kinderen thuis: dieren blijven toch een favoriet onderwerp. Op de foto een vle…
De poppenkast: (Grote) Stokpoppen makenDe poppenkast: (Grote) Stokpoppen makenStokpoppen knutselen op de basisschool of op een kinderfeestje; kleuters kunnen ze zelf al maken en hanteren. Het eerste…
De invloed van Friedrich FröbelDe invloed van Friedrich FröbelFriedrich Wilhelm August Fröbel (Thüringen, 1782-1852) was een Duitse opvoedkundige. Hij wordt gezien als een van de gro…

Karpervissen op een kanaalKarpervissen op een kanaal kan een tijdrovende klus zijn, vaak is de omgeving ook niet zo aantrekkelijk als aan een mooi…
Glas in lood: glas snijdenGlas snijden is minder moeilijk dan het lijkt. Wel zijn er een aantal zaken die u in de gaten moet houden. In onderstaan…
Elas (56 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.