Olieverven, niet zo eenvoudig als het lijkt

Olieverven, een van de meest gebruikte technieken in de schilderkunst maar tevens ook een van de moeilijkste. Het duurt een tijdje voor je het daadwerkelijk onder de knie hebt en voor je het zo goed kunt als “de oude meesters”

Geschiedenis

Men is eigen pas met olieverven begonnen rond de 14de eeuw, omdat het makkelijker, veelzijdiger en handiger in gebruik was dan de toenmalige eitemtera techniek. Ook kon men met olieverf veel subtieler te werk gaan, wat de kwaliteit van de schilderijen zeker ten goede kwam. In het begin werd olieverf handmatig gemaakt door de schildersleerlingen maar ongeveer eind 18de eeuw kon men hem ook kant en klaar in de winkel kopen.

Ingrediënten

Olieverf wordt al eeuwenlang gemaakt volgens dezelfde methode. Pigment wordt gewreven met olie (meestal lijnolie) en hoewel dat vroeger met de hand gebeurde gebruikt men nu meer geavanceerde manieren wat de kwaliteit van de verf zeker ten goede komt. Hoe meer de verf gewreven word, hoe beter de kwaliteit zal zijn.

Gebruik

Traditioneel wordt de verf gemengd rechtstreek vanuit de tube op een palet. Men gebruikt hiervoor de kwast of het paletmes. Wanneer de verf een te dikke pasta vormt is het gebruikelijk om hem te lengen met terpentijn of lijnolie. Hier is zorgvuldigheid geboden want bij overmatig gebruik kan de verf te mager (terpentine) of te vet (olie) worden.

Technieken

Wanneer je wil gaan werken met olieverf heb je verschillende technieken voorhanden. Hieronder een opsomming van de bekendste:

Alla Prima:

Deze techniek is dankzij de bekende schilder Bob Ross veruit de meest populaire van de hedendaagse tijd. Men gebruikt hierbij de zogenoemde “nat in nat” techniek. Dat houd in dat je niet alleen de kleuren op je palet gaat mengen, maar eigenlijk in je schilderij zelf. Doordat de lagen nat zijn lopen de kleuren in elkaar over wat een erg fris en transparant resultaat geeft. De verf wordt puur gebruikt, dus niet verlengt.

Gelaagd schilderen:

Bij deze techniek gaat het erom dat u uw schilderij gaat opbouwen in lagen. Meestal van donker naar licht. Hierbij is van belang dat de vorige laag droog genoeg is zodat de kleuren niet mengen. Bij gelaagd schilderen gebruikt men de vette en magere verf techniek. Je gaat hierbij van mager naar vet. Word dit slecht gedaan dan gaat je schilderij barsten bij het opdrogen.

Marmeren:

Deze techniek is een beetje de underdog van het olieverven. Iedereen heeft het ooit al wel eens gezien, maar niemand weet dat het van olieverf is. Men neme gewoon een blad papier en daarop ga je met olieverf patronen maken. Daarna gaat het blad bovenop water in een bak. Het water zal in het papier dringen en dat is wat die mooie patronen geeft. Nadat het papier is gedroogd is het ideaal om als kaftpapier e.a. te gebruiken.
© 2008 - 2025 Arcaii, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tegels verven, hoe doe je dat?Tegels verven is een goed alternatief als je een klein budget hebt. Het vervangen van oude tegels door nieuwe kost vaak…
Informatie over schilderen met olieverfAltijd al willen weten wat de geschiedenis is van olieverf of welke beroemde schilders er mee verfen. Lees dan maar verd…
Verf en het aanbrengen, voor het opknappen van een huisVerf en het aanbrengen, voor het opknappen van een huisVerf wordt meestal aangebracht op hout of ander materiaal om het te beschermen of te verfraaien. Eenmaal aangebracht dro…
Schildertechniek: olieverfOlieverf is al sinds de 15e eeuw een belangrijk medium in de schilderkunst. Olieverf is een soort verf met als bindmidde…

Kaarten maken in 3dAls ik even de tijd heb, pak ik mijn knip en plak spulletjes om kaarten te maken. Niet zomaar kaarten, maar kaarten in 3…
De geschiedenis van de pyrografiePyrografie is de kunst van het verfraaien van hout en andere materialen door middel van een brandstift. Hierdoor ontstaa…
Arcaii (3 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.