Latch hooking: knopen met smyrnawol

Latch hooking: knopen met smyrnawol Latch hooking is een hobby waarbij korte draadjes gemaakt van smyrnawol in een patroon geknoopt worden om zo verschillende afbeeldingen te maken. Doordat de afbeeldingen gevormd worden met wol zijn ze erg zacht. De creaties kunnen gebruikt worden als wandkleed, als kussenhoesjes, als tafelkleed of bijvoorbeeld als vloerkleed. Het is een eenvoudige hobby waar je maar weinig voor nodig hebt en zelfs complete pakketten voor kunt kopen.
De speciale haak voor latch hooking / Bron: Karl Gruber at German Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De speciale haak voor latch hooking / Bron: Karl Gruber at German Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Benodigdheden

Bij latch hooking knoop je korte stukjes smyrna wol vast aan een raster. Dit raster bestaat uit vierkantjes van dezelfde maat. De vierkantjes gebruik je om de speciale naald onder een draadje door te halen en zo een stukje wol vast te kunnen knopen. Het raster is te vergelijken met stof waarop je kan borduren alleen dan grover. Je gebruikt het als een ondergrond voor het werk dat je gaat maken. Naast een raster en wol heb je een speciale haak nodig. Deze haak heeft een echt haakje aan het uiteinde en een stukje daarvoor zit er een stokje. Dit stokje kan platliggen, maar kan ook rechtop staan. Dit stokje wordt gebruikt om de stukjes wol vast te houden. Met de haak aan het uiteinde trek je dan een knoopje in de wol. Verder heb je nog een patroon nodig met daarbij een index. Op deze index staat een uitleg van welk symbool in het patroon staat voor welke kleur smyrna wol.

Werkwijze bij latch hooking

Het patroon volgen

De meeste rasters zijn voorgedrukt met kleuren zodat zichtbaar is welke kleur wol op welke plek moet. Het is echter verstandiger om het patroon op papier te volgen, omdat de kleuren op het raster vooral bedoeld zijn om het uiteindelijke resultaat te laten zien en niet geschikt zijn om precies te volgen. Er zullen kleine verschillen in het patroon op papier en de voorgedrukte kleuren op het raster zijn. Een afwijking in je werk is zonde dus is het verstandig om te werken met het patroon. Zoek hiervoor het midden van je raster en het midden van het patroon op papier. Vaak staat het midden van het patroon op papier aangegeven met speciale tekens. Het midden van je raster is te vinden door het aantal rijen met vierkantjes te tellen. Het is slim om in de linker- of rechterhoek aan de onderkant van het patroon te beginnen. Van boven naar beneden werken is lastig, omdat je haak dan steeds in de rij zal komen die al af is. Als je van onder naar boven werkt is de bovenkant van je raster nog leeg en is dat probleem dus verholpen. Tel hoeveel rijen je moet zakken op het raster om bij die linker- of rechterhoek te komen en begin daar met knopen. Werk in horizontale rijen en ga een rij naar boven als je rij af is. Volg het patroon zo helemaal naar boven toe.

Het knopen van de draadjes

Neem een stukje wol en leg deze onder de haak. Hou met een vinger de twee losse uiteinden vast aan de bovenkant van de haak. Zorg dat het stokje van de naald nog ingeklapt zit en dus plat ligt. Laat de twee uiteinden van het draadje niet los. Schuif het draadje helemaal naar het einde van de haak waar je de haak vasthoudt. Steek de haak onder het touwtje door waar het stukje wol moet komen. Trek de haak terug en zorg dat het stokje aan de naald daarbij omhoog komt en het touwtje dus vastpakt. Als de haak het draadje stevig vast heeft kan je het draadje loslaten en blijven trekken aan de haak. De haak komt vrij en maakt een knoopje in het draadje. Je wol zit nu op de juiste positie vast aan het raster. Het loslaten van het draadje en het terugtrekken van de haak moet in één beweging gebeuren anders zal er geen knoopje ontstaan. Eventueel kan je het knoopje nog iets aantrekken zodat het stukje wol echt stevig aan het raster zit.

Inhoud van een latchhookpakket

Als je een compleet pakket koopt voor bijvoorbeeld een wandkleed of een kussenhoes zullen daar verschillende dingen inzitten. Allereerst zal er een haak bij zitten om de draadjes op de juiste manier te kunnen knopen. Verder zit er wol bij in de benodigde kleuren en in de juiste lengte om knoopjes te leggen. Het raster waarop geknoopt moet worden zit ook bij het pakket en tot slot bevat een pakket een patroon op papier samen met een index waarop te zien is welk teken bij welke kleur wol hoort.

Waar kan je latch hooking pakketten kopen?

De pakketten voor latch hooking zijn te koop bij hobbywinkels als Pipoos. Ook online is er veel aanbod van latchhookpakketten. De goedkoopste varianten zijn te vinden bij Aliexpress. Nederlandse winkels en webshops zullen de pakketten net als Aliexpress uit China halen dus de kwaliteit van de pakketten op Aliexpress is hetzelfde als de kwaliteit op de Nederlandse websites. Aliexpress is de goedkoopste optie voor goede kwaliteit. Wel zal de levering van Aliexpress vanuit China langer duren dan de levering vanuit Nederland. Controleer ook goed in de omschrijving of het pakket compleet is en alle benodigdheden bevat. Verder is het belangrijk om te kijken wat voor raster er bij het pakket zit. Sommige rasters zijn bijvoorbeeld al vastgemaakt aan een kussenhoes en kunnen dus nergens anders voor gebruikt worden.
© 2019 - 2024 Larskp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wenskaarten: wat kan je doen met knopen?Wenskaarten: wat kan je doen met knopen?Een hele doos knopen en niet weten wat er mee doen? Een tof kaartje waar iets aan ontbreekt? De ideale combinatie! Met k…
Op wat moet je letten bij het kiezen van Turkse tapijten?Ben je op zoek naar een kwaliteitsvol Oosters tapijt. Hou dan zéker rekening met Turkse tapijten. Turken hebben immers n…
Het beste onbreekbaar (lijn knopen)Hoe knoop je lijnen nou aan de haak, wartels en aan elkaar? Daar gaan we het nu over hebben.
Welke jas past bij mijn figuur?Er bestaan heel veel verschillende soorten jassen, maar niet elke jas is geschikt voor elk figuur. Zo kun je als je grot…

Zelf kleding naaien; welke materialen zijn nodigZelf kleding naaien; welke materialen zijn nodigZelf je kleding naaien is op de eerste plaats ontzettend leuk om te doen. Je bent creatief bezig en je maakt iets wat or…
Wenskaarten: teksten met dieren voor elke gelegenheidWenskaarten: teksten met dieren voor elke gelegenheidOp vele wenskaarten staan dieren afgebeeld. Dieren hebben hun specifieke eigenschappen: ze zijn schattig, zijn trouw, ku…
Bronnen en referenties
Larskp (41 artikelen)
Laatste update: 24-06-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.