Wenskaarten: wat kan je doen met knopen?

Wenskaarten: wat kan je doen met knopen? Een hele doos knopen en niet weten wat er mee doen? Een tof kaartje waar iets aan ontbreekt? De ideale combinatie! Met knopen kan je heel toffe dingen doen op een wenskaart. Je kan er een blikvanger van maken, de knoop gebruiken als decoratie of als schudmateriaal, er een figuurtje mee maken of er een frame mee maken. Met een beetje inspiratie is je knopendoos zo leeg! En krijgen je familie, vrienden en kennissen een leuke zelfgemaakte kaart! Wel even opletten voor de portkosten, want knopen wegen wel wat! Iedereen heeft ze wel in huis. Knopen. Grote knopen, kleine knopen. Ronde knopen, knopen in de vorm van een hartje, in de vorm van een bloemetje. Rode knopen, groene knopen, blauwe knopen, gele knopen. Plastic of houten knopen. Weet je niet wat er mee aan te vangen? Hier een aantal leuke ideetjes. Geen knopen in huis? Dan kan je er heel goedkoop kopen op rommelmarkten. Of in winkels als Action, Wibra of Zeeman.Of per post bij de Wonderboetiek. Echt geen geld? Kijk dan je oude kledij eens na en haal er alle knopen af. In geen tijd heb je een doos vol leuke, vintage knopen!

Blikvanger

Bloemhartje

Heb je een mooie bloem gemaakt met een stempel of geborduurd? Naai dan eens een knoop in het midden als bloemenhart. Een gewone ronde knoop of een knoop in de vorm van een bloem. Het geeft diepte aan je kaart en werkt als blikvanger.

Als decoratie

Heb je een leeg plekje op je kaart? Zoek dan een mooie knoop in bijpassende kleuren. Met een mooie draad opnaaien en eventueel onderaan nog een strikje in een bijpassend lint of met een dikke draad en je hebt een mooie eye-catcher. Of gewoon op je kaart kleven met sterke lijm.

Figuurtje maken

Worm

Teken, borduur of stempel een mooie, grote appel met een steeltje en een blad. Kleur hem rood of groen naar keuze. Maak nu een kleine inkeping in de buik van de appel. Steek hier een groene knoop half door. Maak een wormpje met nog twee of drie kleine groene knoopjes. Op de laatste knoop bevestig je twee wiebeloogjes. Nu lijkt het net of je (knopen)worm komt uit de appel gekropen!

Gezichtje

In navolging van het vorige idee, kan je van elke grote knoop een gezichtje maken door er twee wiebelogen op te bevestigen. Je kan zo je bloemhart van hierboven tot leven brengen, een mannetje maken met een knopengezicht, etc.

Kersen

Neem twee rode knopen en verbind ze met twee steeltjes. Je kan er bijvoorbeeld bijschrijven "I cherisch you".

Ballonruiker

Neem kleine knoopjes in verschillende kleuren. Kleef ze naast elkaar op en kleef er nog eentje bovenop de andere voor een 3D-effect. Teken nu de touwtjes van de ballonnen. Verbind ze met een strikje of laat een figuurtje ze vasthouden.

Bloemetjes

Neem een kaart in de breedte. Kleef hierop knopen in verschillende kleuren en groottes op een golvende lijn. Teken onder elk knoopje een stengel met bladeren. Eventueel nog een vlinder bij uit contourstickers of met een stempel. Dan nog een leuke tekst en je hebt een perfect kaartje voor een verjaardag.

Erwten

Maak een boontje met groen papier. Kleef hierop groene knoopjes voor de erwtjes. Mogelijke tekst: "Ik heb een boontje voor je"!

Vorm maken

Hartje

Snij een hart uit in een mooi papier en kleef op een kaart. Zoek nu rode knopen bij elkaar. Ze moeten niet persé dezelfde kleur te hebben of dezelfde grote. Integendeel, rode knopen in verschillende tinten en in verschillende maten zorgen voor een speels effect. Bevestig nu de knopen binnen de hartvorm. Je kan ze kort op elkaar kleven of je kan plaats tussen de knopen laten. Of je kan ze alleen op de rand van je hartje kleven. Keuze genoeg! Ideaal voor Valentijn met een lieve tekst bij.

Bubbels in een fles

Snij een champagnefles uit groen papier. Maak een geel-beige etiket en een kurken stop. Maak nu gele bubbels in de fles met kleine gele knopen. Of kleef de fles een beetje schuin en zet er geen stop op. Teken met een paar strepen de champagne die uit de fles komt gespoten. Bevestig op deze strepen een aantal gele knopen. Een feestelijke kaart! Perfect voor een verjaardag of voor Nieuwjaar!

Appels in appelboom

Teken een boom. Kleur hem in. Zoek rode, ronde knopen bij elkaar en kleef ze in de boom als appels. Je kan er ook eentje op de grond kleven, met de spreuk bij "de appel valt niet ver van de boom".

Zonnetje

Met een grote gele knoop kan je een zonnetje maken. Met mooie stralen er rond straalt je kaart! Ideaal voor een verjaardag of om iemand een complimentje te geven.

Kaders

Met knopen kan je ook kaders maken rond je kaart. Zoek knopen in één tint bij elkaar, naar keuze met dezelfde of in verschillende maten. Maak met deze knopen een rand rond je kaart. Je moet wel zien dat je kaartpapier stevig genoeg is, want met als die knopen wordt het best zwaar.

Knopen in allerlei vormen

Hartjes

Knopen in de vorm van een hartje passen perfect op een babykaart. Modespreuk is "Cute as a button" en past hier perfect bij. Of op een valentijnskaart. Verschillende hartenknopen in vier, zes of negen vierkantjes en je kaart is klaar!

Bloemetjes

Met knopen in de vorm van een bloem kan je een mooi boeketje maken of een tuin met rechtopstaande bloemen.

Appels of peren

Knopen in de vorm van een appel of een peer kan je op een kaart in een fruitschaal leggen of kleven in een appel- of perenboom. Met een fruitige tekst bij om het geheel af te maken.

Vissen

Maak een zeebodemkaart. Kleef hierop vissenknopen in allerlei kleuren. Nog een passende tekst bij en je hebt een prima verjaardagskaart.

Knopen als schudmateriaal

Je kan kleine knopen ook gebruiken als schudmateriaal. Indien mogelijk kan je de gebruikte knopen aanpassen aan je onderwerp. Snoepknoopjes in een glazen bokaal, bloemenknopen in een bloemhart, autootjes in een racewagen, etc.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wenskaarten makenEen wenskaart is wanneer je iets duidelijk wilt maken dat je je een andere persoon graag ziet, om die geluk te wensen me…
Het beste onbreekbaar (lijn knopen)Hoe knoop je lijnen nou aan de haak, wartels en aan elkaar? Daar gaan we het nu over hebben.
Kerstmis: De best geschudde nieuwjaarswensenHet opengeslagen boek en het cadeauzakje bieden veel mogelijkheden voor het maken van de inmiddels welbekende schudkaart…
Hoe zet ik een knoop (weer) aan en maak ik knoopsgaten?Hoe zet ik een knoop (weer) aan en maak ik knoopsgaten?Iedereen verliest weleens een knoop van een kledingstuk. Voor sommigen is dit een reden om het kledingstuk naar een repa…

De radiografisch gestuurde auto (RC car)Een radiografisch gestuurde auto is een modelauto die op afstand kan worden bestuurd. Men denkt meteen aan de term "spee…
Marsepein figuurtjes maken: feestvarkens voor verjaardagMarsepein figuurtjes maken: feestvarkens voor verjaardagBijna jarig? Dan kun je zelf een taart of cupcakes maken. Extra leuk is natuurlijk om je taart of cupcake te decoreren,…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 26-06-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.