Juwelen maken met ongewone materialen en recyclage

Vroeger maakten mensen juwelen met wat voorhanden was, maar nu kopen we onze juwelen kant-en-klaar in de winkel. Deze juwelen zijn dan gemaakt van materialen die enkel dienen om juwelen mee te maken. Na gebruik belanden veel juwelenonderdelen in de vuilnisbak. Toch zonde! Tegelijkertijd gooien we ook veel weg dat we kunnen herbruiken: onze vuilnisbak puilt uit met spullen die met een kleine aanpassing een prachtig juweel kunnen worden. In dit artikel meer hierover.

Nutteloos voorwerp wordt sieraad

In onze maatschappij is het normaal dat we spullen weggooien als ze geen nut meer hebben. Het maakt niet uit of het voorwerp nog in goede staat is: zodra het niet meer gebruikt kan worden voor het doel waarvoor het gemaakt is, belandt het op de vuilnisberg.

Toch is dit niet eigen aan de mens. Denk maar bijvoorbeeld een aantal generaties terug of aan mensen uit andere culturen: recyclage was en is voor hen heel normaal. Een glazen fles werd en wordt niet zomaar weggegooid, maar opnieuw gebruikt om iets anders in te doen. Ik heb zelfs ooit instrumenten gezien gemaakt van “vuilnis” of juwelen gemaakt van materialen die al lang op de vuilnisberg hoorden. Als mensen dat konden en kunnen, waarom zouden wij het dan ook niet kunnen?

Het is een uitdaging om in elk voorwerp een juweel te zien. Met wat verbeelding maak je zelf een uniek juweel. Dit geeft je meer zelfvertrouwen en je creativiteit neemt toe (terwijl de afvalberg afneemt). En het is een terugkeer naar onze menselijke aard: juwelen maken met voorwerpen die voorhanden zijn om zo je identiteit uit te drukken.

Inspiratie

Nylonkousen
Welke vrouw kent dat niet? Je opent pas een pakje panty's en terwijl je ze aandoet, blijft je nagel ergens achter haken... Resultaat: een gloednieuwe panty in de vuilnisbak. Je kan het nog wel gebruiken om af te stoffen of om bloembollen in te bewaren of ... Maar in de praktijk gooien we het weg zonder nadenken. Toch zonde van alle grondstoffen (aardolie), energie dat nodig was om het te maken en niet te vergeten het geld dat het ons heeft gekost. Waarom zouden we een panty geen tweede leven geven? Het is stevig en rekbaar en sommige glanzen mooi en andere hebben mooie tekeningen.

Om juwelen te maken heb je vaak draad of veters of leer nodig om je kralen aan te rijgen. Dat kan je ook vervangen door panty's. Het is goedkoop (van één panty kan je veel armbanden maken), stevig en makkelijk te gebruiken. Even uitrekken of juist niet voor een bijzonder effect. Je kan het enkel gebruiken of vlechten of meerdere vlechten maken en deze vlechten. Je kan verschillende diktes combineren en knopen. Je kan verschillende soorten of kleuren door elkaar gebruiken enz... Het grote voordeel: als het versleten is of vuil, knip je het gewoon weg en maak je een nieuwe!

Knopen

Sommige knopen zijn echt kunstwerkjes, maar vaak gooien we ze weg samen met het kledingstuk als deze afgedragen is. Eventjes afknippen en verwerken tot iets moois is de boodschap! Met een knoop kan je niet enkel een kledingstuk een mooi accent geven, maar ook een juweel. Je kan bijvoorbeeld met knopen een hanger maken, een ketting, een armband of een ring.

Het grote voordeel is dat je ze ook goedkoop kan krijgen. Knopen kosten veel, maar veel stoffenwinkels verkopen restjes knopen aan een verminderde prijs. Ook in kringwinkels vind je vaak knopen.

Textiel

Gordijnrand, biais, lint, kanten randen, restjes textiel, ... Dit zijn goedkope basismaterialen die je met wat fantasie kan omtoveren tot een mooie armband of halsband. Je kan ze snel afwerken: een armbandje heb je in een paar minuten al klaar!

Als sluiting kan je klittenband of haakjes gebruiken. En met wat parels, knopen, steentjes, nailart of restjes textiel heb je een stijlvolle armband. Ook hangers kan je maken met deze materialen.

Restjes plastic

Uit restjes stevig plastic kan je hangers of sleutelhangers maken: er even een vorm uit snijden en je hebt een unieke hanger!

Andere

Je kan veel materiaal uit je vuilnisbak herbruiken. Het is belangrijk dat je materiaal proper is en dat het geen scherpe kanten heeft (oppassen met glas!). Ook natuurlijke materialen zoals schelpen, stenen of zelfs stukjes hout en olijfpitten kan je verwerken in een juweel. Je kan er gaatjes in boren of er een haakje aan bevestigen.

Tips werkgerief

Goed werkgerief is belangrijk. Er zijn een aantal spullen die je zeker nodig hebt en een aantal spullen die handig zijn maar waar je ook zonder mee kunt. Je kan deze materialen kopen bij winkels waar ze juwelenbenodigdheden verkopen of in een doe-het-zelfzaak of warenhuis.

Hieronder een lijstje:

Basismateriaal:

  • Tangen om te knippen, draaien en te knijpen.
  • Schaar (naast een kleine schaar is een kleine borduurschaar zeker geen overbodige luxe)

Handig gerief:

  • Pincet (een gewone of een epileerpincet is voldoende)
  • Naalden
  • Opbergdozen (kunnen ook gewone plastic dozen zijn of dozen voor schroefjes of naaigerief)
  • Haakpen
  • Kleine handboor (als je zelf hangers wilt maken)

Basisbenodigdheden voor juwelen:

  • haakjes en slotjes
  • ringetjes
  • veterklemmen
  • knijpkralen
  • kalotjes
  • nylondraad
  • klemmetjes om hangers te maken

Recyclage van bestaande juwelen

Veel vrouwen hebben kistjes en doosjes vol met juwelen die ze niet meer gebruiken. Af en toe wordt er wel eens iets weggedaan naar de Kringwinkel of gegeven aan een vriendin. Je kan natuurlijk jezelf dwingen om alles te blijven dragen terwijl je ze beu bent..., maar waarom zou je jezelf niet belonen met nieuwe juwelen die je nauwelijks iets kosten?

Open even je juwelenkistje. Wat heb je langer dan een jaar niet meer gedragen en hoe groot is de kans dat je het nog zal dragen binnen het jaar? Alles wat je niet meer kan gebruiken, haal je uit je kistje. Dit is je materiaal waarmee je nieuwe sieraden kan maken: kralen kan je opnieuw rijgen of ergens opnaaien of invlechten, draad en veters kan je zeker opnieuw gebruiken (stoffen veters even weken in een zeepsopje en uitspoelen en ze zijn zo goed als nieuw!), sluitingen kan je zeker opnieuw gebruiken, enz... Je hebt geen dure materialen nodig om iets nieuws te maken! Gecombineerd met nieuwe materialen vergeet je zelfs zelf dat het een gedragen juweel is.

Tot slot

Alle technieken om juwelen te maken (weven, rijgen, vlechten, enz...) kan je gebruiken voor gerecycleerd of ongewoon materiaal. Op het Internet vind je veel sites met informatie over juwelen maken. Ook in de bibliotheek vind je veel boeken over dit onderwerp.
© 2008 - 2024 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in sieraden en juwelenBeleggen in sieraden en juwelen kan een interessante investering zijn. Met name sieraden van hoge kwaliteit, gemaakt doo…
Trouwring of sieraad verlorenTrouwring of sieraad verlorenHet verliezen van je trouwring of een waardevol sieraad is voor veel mensen een ramp. Bij een trouwring of sieraad kun j…
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…
Online juwelen kopenOnline shoppen is hot. Winkels verliezen omzet door de opkomst van online winkelen. Steeds meer mensen kiezen voor de vi…

Goochel met kaarten: trucs voor beginnersGoochelen met Kaarten: trucs voor beginners, verschillende trucs die iedereen kan uitvoeren, stap-voor-stap uitgelegd. I…
Patroontekenen, wat houdt dit in?Patroontekenen, wat houdt dit in?Bent u graag bezig met het maken of vermaken van kleding, dan is het handig als u kunt patroontekenen. Wat houd patroont…
Nesibe (92 artikelen)
Gepubliceerd: 01-05-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.