Wat is een mandala en hoe kan ik er zelf één maken?

Wat is een mandala en hoe kan ik er zelf één maken? Mandala's zijn een zeer specifieke vorm van kunst. Deze bijzondere kunstvorm is te herkennen aan de bloemachtige en cirkelachtige structuren met meestal een kleurvolle invulling. Mandala's zijn oorspronkelijk vanuit het hindoeïsme ontstaan en werden later door Tibetaanse monniken overgenomen. Het kunstwerk wordt vanaf het midden gecreëerd en het kost een hoop concentratie om het zorgvuldig uit te werken. Welke hulpmiddelen heb ik allemaal nodig om een mandala te creëren? Hoe begin ik aan mijn creatie en hoe kan ik hulplijnen tekenen?

De oorsprong

Mandala's komen oorspronkelijk vanuit het hindoeïsme. Het is een woord dat afstamt uit het Sanskriet en staat voor de cirkelvormen die veelal in de kunstwerken voorkomen. De kunst wordt veelal vanuit het Tibetaanse boeddhisme gebruikt in de vorm van zandmandala's. Dit zijn grote kunstwerken waarbij er zand gebruikt wordt. De boeddhistische monniken zijn soms maanden bezig om een kunstwerk te creëren. Het heeft een meditatie-achtige werking omdat er veel concentratie vereist is. Nadat het kunstwerk tot stand is gekomen wordt het kunstwerk weer vernietigd.

Waarvoor worden mandala's in het Westen gebruikt?

Mandala's worden in de westerse wereld vooral als versiering gebruikt. Het is terug te vinden in onder andere behang, kledij en betegeling. Deze kunstvorm kan een interieur een exotische look & feeling geven. Mandalakunstwerken kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als betegeling van badkamers. Hiernaast kunnen er schilderijen met mandala's aangeschaft worden.

Wat is het doel van het maken van mandala's?

Dit soort kunstwerken worden onder andere gemaakt om te kunnen ontspannen en creatief bezig te kunnen zijn. Hiernaast kan het gezien worden als een vorm van meditatie. Het kost namelijk veel concentratie om het kunstwerk te voltooien. Wanneer je het kunstwerk bewaart, kan het gebruikt worden als woondecoratie. Sommige personen verkopen hun kunstwerken op marktplaats of social media.

Welke hulpmiddelen heb ik nodig?

Om een mandala te ontwerpen kun je onder andere verf, potlood of zand gebruiken. Als tekenvlak kan er onder andere papier gebruikt worden. Met behulp van een liniaal en passer kun je rechte lijnen en cirkels maken. Zandmandala's worden daarentegen met zand op de vloer gemaakt, wat volgens een boeddhistisch gebruik is.

Een mandala met felle kleuren. / Bron: Hannahlouise123, PixabayEen mandala met felle kleuren. / Bron: Hannahlouise123, Pixabay

Hoe begin ik met het maken van een mandala?

Het maken van een mandala kan heel simpel zijn, maar ook zeer complex. Dit is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de patronen die gebruikt worden. Er wordt bij het maken van een mandala altijd uitgegaan van de vorm van een cirkel. Meestal wordt er eerst een cirkel getekend met daarin eventueel een kleinere cirkel. Hierbij kan er gebruik gemaakt worden van een passer of mal.

Hoe kan ik hulplijnen gebruiken?

In sommige gevallen worden er (hulp)lijnen getekend. Deze hulplijnen worden meestal toegepast als ze na afloop weer weggegomd kunnen worden. De kunstenaar heeft minder moeite met het maken van de patronen als er gebruik gemaakt wordt van een kruis. Dit kruis dat zich in de cirkel bevindt kan behulpzaam zijn voor het tekenen van patronen. Het is aanbevolen om de hulplijnen met bijvoorbeeld een liniaal te tekenen.

Hoe wordt het kunstwerk afgerond?

Het is belangrijk om vanuit het midden van de cirkel te gaan tekenen om vervolgens steeds meer naar buiten te werken. Een mandala wordt namelijk nooit van buiten naar binnen gecreëerd omdat het zeer onpraktisch is. Uiteindelijk wordt de schets ingekleurd met potlood of verf.

Wat voor kleuren dien ik te gebruiken?

Kunstenaars hebben in principe zelf de mogelijkheid om kleuren uit te kiezen. Meestal wordt er gebruikgemaakt van enkele vrolijke felle kleuren. De vlakken worden meestal op een symmetrische wijze ingekleurd zodat tegenoverstaande vlakken dezelfde kleuren hebben. Dit brengt meer rust en orde aan het kunstwerk. Hiernaast kun je meer rust brengen door de omvang van een patroon te vergroten en de frequentie te verkleinen. Twee grote bogen geven bijvoorbeeld een rustigere indruk dan een druk herhalend golfpatroon.

Cursussen en workshops

Er bestaan allerlei cursussen en workshops waarbij uitgelegd wordt hoe deze kunstvorm wordt beoefend. Het kost echter veel tijd en geduld om op een professionele wijze mandala's te kunnen maken.
© 2017 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mandalakleurplaten, een rageNa het maken van "de loombandjes" is mandala's inkleuren een nieuwe rage die zich nestelt in de verschillende klassen va…
De zandmandala: een bijzondere mandalaDe zandmandala: een bijzondere mandalaDe zandmandala is een kunstwerk dat geheel uit zand bestaat. Vroeger werden er allerlei kleine steentjes gebruikt in pla…
Leuk voor kinderen: kerstengel maken van papierIn de winkels zijn rond kerstmis veel soorten engelen te koop als decoratie. Maar zelf een kerstengel knutselen is eigen…
Mandala kleurplaten inkleuren, een reis naar binnenMandala kleurplaten inkleuren, een reis naar binnenMandala kleurplaten zijn het helemaal. We hebben allemaal wel eens gehoord van Mandala's. De een borduurt een Mandala de…

Scrimshaw – huisvlijt op een potvistandScrimshaw – huisvlijt op een potvistandScrimshaw is oorspronkelijk een vorm van huisvlijt dat op walvisvaarders werd gedaan. De zeelui hadden op de heen- en te…
Haken: haakpatroon voor een eenvoudige muts, alle matenHaken: haakpatroon voor een eenvoudige muts, alle matenDit patroon voor een gehaakte muts wordt alleen met vasten en lossen gehaakt en is voor een beginnende haakster of haker…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Amandalalife, Pixabay
  • http://www.bewustachterhoek.nl/welzijn/kunstzinnig-creatief/185/mandala-tekenen,-cursussen-%26amp%3B-workshops,-persoonlijke-mandala
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mandala
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zandmandala
  • http://blog.stabilo.nl/index.php/2016/02/17/zo-teken-je-in-7-stappen-een-mandala/
  • Afbeelding bron 1: Hannahlouise123, Pixabay
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 24-12-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.