Haken: haakpatroon voor een eenvoudige muts, alle maten

Haken: haakpatroon voor een eenvoudige muts, alle maten Dit patroon voor een gehaakte muts wordt alleen met vasten en lossen gehaakt en is voor een beginnende haakster of haker goed te maken. Het patroon is de basis voor alle maten mutsen, van baby's tot kinderen en volwassenen. Het maakt niet uit welke wol je gebruikt en welke haaknaald. Het is een ideaal haakpatroon om het haken van een muts te leren. Daarnaast zijn enkele maattabellen nuttig om in te schatten wat een passende muts is voor welke leeftijd en welk geslacht.

Inhoud


Een eenvoudig haakpatroon voor een muts in alle maten

Een muts lijkt misschien voor een beginnend haakster of haker ingewikkeld maar dat is echt niet zo. Wanneer je enkele basissteken onder de knie hebt, in dit geval vasten, lossen en halve vasten dan is een muts zo gehaakt. In dit haakpatroon wordt gewoon in vasten doorgehaakt waardoor je geen naad ziet, dat is een mooie afwerking en het maakt het haken een stuk eenvoudiger. Hoewel ervaren haaksters dit zonder een steekmarkeerder zouden kunnen doen, het blijft handig om te weten wanneer je aan een nieuwe toer begint.

Wat heb je nodig en wat moet je kunnen

Wat heb je nodig:

 • haaknaald
 • wol
 • centimeter
 • steekmarkeerder
 • stopnaald/schaar

Wat moet je kunnen:

 • vasten haken
 • lossen haken
 • halve vaste haken
 • vasten meerderen: twee vasten in dezelfde steek

Het patroon van een gehaakte muts met vasten

Het onderstaande patroon kun je naar iedere maat aanpassen of het nu gaat om een klein babymutsje of een grotere maat voor dames of heren. Het maakt ook niet uit welke wol of haaknaald je gebruikt, zorg er alleen voor dat de haaknaald geschikt is voor het garen dat je gebruikt. Je vindt informatie over de geschikte haaknaald op de wikkel van het haakgaren.

Je haakt een muts van boven (dus vanaf de kruin) naar beneden. Het begint met een platte cirkel en wanneer die groot genoeg is stop je met meerderen.

Hoe haak je een platte cirkel

 • De 1e toer: Volg de beschrijving onder de afbeeldingen:

Haak 2 lossen, het is belangrijk om niet te strak te hakenHaak 2 lossen, het is belangrijk om niet te strak te haken
Je gaat haken in de tweede losse vanaf de haaknaald, dat is de losse bij de stopnaaldJe gaat haken in de tweede losse vanaf de haaknaald, dat is de losse bij de stopnaald
Haak 6 vasten in de eerste losse, dit zijn de eerste tweeHaak 6 vasten in de eerste losse, dit zijn de eerste twee
Wanneer je 6 vasten hebt gehaakt, haak je verder in de eerste vaste je ziet hem bij de naaldWanneer je 6 vasten hebt gehaakt, haak je verder in de eerste vaste je ziet hem bij de naald
Haak 2 vasten in de eerste vaste, nu kun je aan het loshangende draadje trekken, de ring sluitHaak 2 vasten in de eerste vaste, nu kun je aan het loshangende draadje trekken, de ring sluit
Doe een steekmarkeerder in de eerste van de twee vasten die je net hebt gehaakt, zo weet je straks waar je toer weer begintDoe een steekmarkeerder in de eerste van de twee vasten die je net hebt gehaakt, zo weet je straks waar je toer weer begint

 • De 2e toer: Meerder in deze toer 2 vasten in iedere vaste, aan het eind heb je 12 vasten gemaakt.
 • De 3e toer: Maak de steekmarkeerder los en haak 1 vaste in de eerste vaste van de vorige toer. Zet de steekmarkeerder weer vast in deze eerste vaste. Haak 2 vasten in de volgende vaste en 1 vaste in de vaste daarna. Dit herhaal je totdat je weer bij de steekmarkeerder bent. In het kort: (1 vaste-2 vasten meerderen) herhaal de steken tussen de haakjes, aan het eind van deze toer heb je 18 steken.
 • De 4e toer: In de eerste 2 vasten 1 vaste, 2 vasten meerderen in de derde vaste, herhaal dit tot je weer bij de steekmarkeerder bent. Aan het eind van deze toer heb je 24 steken.
 • De 5e toer: Begin met 3 vasten, meerder in de vierde steek, (3 vasten, meerder 2 vasten in de volgende steek), herhaal de steken tussen de haakjes. Aan het eind van deze toer heb je 30 steken.
 • De 6e toer: Begin met 4 vasten, meerder in de vijfde steek, (4 vasten, 2 vasten meerderen in de volgende steek), herhaal de steken tussen de haakjes totdat je weer bij de steekmarkeerder bent. Aan het eind heb je 36 steken.
 • De 7e toer: Begin met 5 vasten, meerder in de zesde steek, (5 vasten, 2 vasten meerderen in de volgende steek), herhaal de steken tussen de haakjes. Aan het eind van deze toer heb je 42 steken.
 • De 8e toer: Begin met 6 vasten, meerder in de zevende steek, (6 vasten, 2 vasten meerderen in de volgende steek), herhaal de steken tussen de haakjes. Aan het eind van deze toer heb je 48 steken gemaakt.

Misschien zie je nu het systeem van meerderen? Vanaf de derde toer begin je steeds met een extra vaste tussen de meerderingen. Daarom is het handig om een steekmarkeerder te gebruiken, je ziet zo precies waar de volgende toer begint. In iedere toer meerder je 6 steken.

In de tabel hieronder zie je hoeveel steken je moet tellen in iedere toer. Dit is een stekentabel wanneer je begint met 6 vasten. Let op, in de volgende alinea staan maten voor de cirkel, dan weet je wanneer je moet stoppen met meerderen
toer vasten toer vasten
16742
212848
318954
4241060
5301166
6361272


Hoe bepaal je de maat van een gehaakte muts, een platte cirkel meten

De grootte van een gehaakte cirkel bepaalt de maat van je muts. Hoe groter de cirkel hoe groter de muts. Voor iedere leeftijd zijn er gemiddelde afmetingen voor de ronde cirkel. In de tabel staan gemiddelde afmetingen voor verschillende leeftijden. Nu is ieder hoofd (gelukkig) niet gelijk dus het is niet meer dan een richtlijn.

Wanneer je platte cirkel groot groot genoeg is dan stop je met meerderen. In de volgende toeren haak je in iedere vaste een vaste. Je ziet al snel dat je cirkel een beetje bol gaat staan en dat het een echte mutsvorm krijgt.

leeftijd diameter cirkel
baby10 centimeter
3-6 maanden11 centimeter
6 - 12 maanden12,5 centimeter
1-4 jaar13 centimeter
kinderen14 centimeter
tieners15 centimeter
vrouwen15 - 16 centimeter
mannen17 centimeter


Hoe bepaal je de lengte van een gehaakte muts?

De maat van de gehaakte cirkel bepaalt de breedte van de muts maar je wilt natuurlijk ook weten wanneer de muts lang genoeg is. Je meet de lengte vanaf de bovenkant van de muts tot aan de rand. Leg je centimeter in het midden van de muts zoals je op de afbeelding ziet.

Een muts passen is natuurlijk de beste manier om te weten of hij groot genoeg is maar wanneer je haakt voor iemand anders, dan is de onderstaande tabel een richtlijn voor de hoogte van een muts.

leeftijd hoogte
baby11-12 cm
3-6 mnd12,5-13 cm
6-12 mnd15 cm
1-3 jaar17,5-18 cm.
kind tot ong. 10 jaar20 cm.
tieners20,5 cm.
vrouwen22,5-23 cm.
mannen24 cm.


Is je muts lang genoeg? Haak een halve vaste in de eerste steek om de draad af te hechten. Dus: halve vaste in de eerste steek, dan heb je nog 1 lus op de naald, knip de draad af en haal deze door de lus. Nu hoef je alleen nog maar twee draadjes weg te werken met een stopnaald.

Tips voor het haken van een muts

Geen perfecte ronde cirkel

Zoals je in de afbeelding ziet krijg je op deze manier geen perfect ronde cirkel, het wordt een soort zeshoek omdat je steeds op dezelfde plek meerdert. Voor een muts is dit 'rond' genoeg, er zijn wel manieren om dit op te lossen maar dat is in dit geval niet nodig. Wanneer je de muts klaar hebt zie je van deze zeshoek niets meer.

Een magische cirkel

In dit patroon begin je met 2 lossen en start je met haken in de tweede losse. Wanneer je een 'magische cirkel' kunt maken dan begin je daar mee.

Een muts gemaakt met vasten is een goede basis voor versieringen

Je kunt er een eenvoudige bloem op haken, je kunt er een kruissteekpatroon op zetten of je gebruikt gewoon verschillende kleurtjes wol. Hieronder zie je enkele voorbeelden die gehaakt zijn met bovenstaand patroon.

© 2017 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spreien en dekens haken met vierkantjes en granny squaresSpreien en dekens haken met vierkantjes en granny squaresHaken is weer helemaal hip. Met behulp van gehaakte vierkantjes en granny squares worden de mooiste assecoires gemaakt,…
Het nieuwe haken: AmigurumiJe hoort en ziet het tegenwoordig steeds vaker: Amigurumi. Een nieuwe hype die is overgekomen uit Japan. Het haken van l…
Hoe maak je zelf een gehaakte bloemenbroche?Hoe maak je zelf een gehaakte bloemenbroche?Haken is hip. Er zijn talloze winkels en webshops waar je prachtige gehaakte spulletjes kunt kopen. Een bloemenbroche is…
Patroon: Minion sleutelhanger hakenRazend populair zijn ze, Minions. Zelfs zo populair dat ze na een rol in de film Verschrikkelijke Ikke een eigen film he…

Wat is een mandala en hoe kan ik er zelf één maken?Wat is een mandala en hoe kan ik er zelf één maken?Mandala's zijn een zeer specifieke vorm van kunst. Deze bijzondere kunstvorm is te herkennen aan de bloemachtige en cirk…
Magneetvissen: leuke hobby die ook nog geld kan opleverenMagneetvissen: leuke hobby die ook nog geld kan opleverenMagneetvissen is een hobby die mensen sinds 2010 steeds meer uitoefenen. Met een touw en een magneet kunt u met magneetv…
Caro-lina (185 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.