Een sluiting voor je zelfgemaakte armbandjes

Zelf armbandjes maken is erg leuk. Je kan de armband helemaal naar je eigen smaak maken, door te kiezen tussen verschillende materialen, kleuren, patronen en sluitingen. Maak de zelfgemaakte armbandjes echt af, door er een mooie sluiting aan te bevestigen. Een goede sluiting is van belang om een armbandje of ketting goed te kunnen sluiten. De keuze voor een goede, maar ook mooie sluiting is belangrijk om je armbandje nog net iets mooier en beter af te kunnen werken.

Zelf armbandjes maken

Het is erg leuk om zelf je unieke armbandjes te ontwerpen en te maken. Je kan je armbandjes maken van verschillende materialen, patronen en dikte. Om het armbandje te kunnen dragen heb je een goede sluiting nodig. Bedenkt daarbij goed wat voor maat je nodig hebt voor de sluiting en wat past bij het armbandje.

Een mooie sluiting, geeft net dat beetje extra om de armband echt mooi af te kunnen werken. Het is natuurlijk ook belangrijk dat het armbandje comfortabel zit en de sluiting niet continu los schiet, waardoor je de armband of ketting verliest. De sluitingen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor nep zilver. Let dus goed op wat er bij de sluitingen vermeld staat, om zo een allergische reactie te voorkomen. Bij de sluiting staat vermeld van welk materiaal de sluitingen zijn gemaakt.

Sluitingen

Sluitingen bestaan er in vele soorten en maten. Er bestaan ook ronde en platte sluitingen, maar ze zijn ook verkrijgbaar in de vorm van een vlinder, hartjes, draken of driehoekjes. Het is dan ook erg belangrijk dat je goed weet wat de diameter is van je armband of ketting. Is de vorm van de armband plat of rond. Ook dit speelt een rol bij het kiezen voor de juiste sluiting. Een goede manier om de diameter te kunnen meten is door gebruik te maken van een schuifmaat.
Ben je op de hoogte van de juiste diameter, ga dan op zoek naar sluitingen. Je kan dan gerichter gaan zoeken op het internet of in hobbywinkels. Op internet kom je vele soorten sluitingen tegen. Sommige sluitingen moeten aan het armbandje gelijmd worden. Dit kan je doen door gebruik te maken van sieradenlijm, bijvoorbeeld Hassulith.

Soorten sluitingen

Er zijn veel verschillende soorten sluitingen.
 • magneetsluitingen. Hierbij wordt een magneet aan beide uiteinden van de armband bevestigd. De armband sluit zich door beide magneten met elkaar in contact te brengen.
 • karabijn sluitingen. Een karabijn sluiting wordt ook wel een lobster sluiting genoemd. De sluiting wordt gesloten door een veer.
 • kappitel sluitingen. Bij een kapitel sluiting heb je aan de ene kant een ring en aan de andere kant een rechthoekig pennetje. Een kappitel sluiting wordt gesloten door het pennetje door het rondje te halen.
 • haak sluitingen. Een haaksluiting heeft een beide zijden van de armband een haak. Deze haken kan je bevestigen door de twee in elkaar te haken.
 • double beads easy ring sluitingen. Bij deze sluiting heb je aan een kant een ringetje, waarvan je een deel naar binnen kan duwen. Haal vervolgens het ringetje van de andere kant door het andere ringetje en sluit het ringetje.
 • eindkapjes
 • verstelbare sluiting

Een uitleg van de verstelbare sluitingen

Maak je een armbandje van wol, katoen of katoen, dan kan je er ook voor kiezen om een verstelbare knoop te gebruiken als sluiting.
Er zijn verschillende knooptechnieken, om een verstelbare knoop te maken.
 • Stap 1: Leg de uiteindes van de koorden naast elkaar
 • Stap 2: Pak het uiteinde zo beet tussen je duim en wijsvinger, dat er een uiteinde naar links steekt en een uiteinde naar rechts. Zorg hierbij wel dat de uiteinden lang genoeg zijn.
 • Stap 3: Maak met je linkerhand van het uiteinde een lusje over je rechter duim.
 • Stap 4: Haal het uiteinde onder de bandjes door.
 • Stap 5: Wikkel de lus op dezelfde manier twee keer om je duim.
 • Stap 6: Schuif met de linkerhand rustig de lus van je duim af.
 • Stap 7: Houd de lus tussen wijsvinger en duim van je linkerhand.
 • Stap 8: Haal met je rechterhand het uiteinde door het uiteinde, naar je toe.
 • Stap 9: Houd de bandjes met je linkerhand vast.
 • Stap 10: Trek met duim en wijsvinger aan beide uiteinde, totdat de knoop vastzit.
 • Stap 11: Draai de armband om en herhaal de stappen aan het andere uiteinde van de armband.
 • Stap 12: Knip na stap 11 de uitstekende uiteinden af.

Handige tips

Ook onder de bovenstaande soorten sluitingen heb je verschillende maten en materialen.
Maak daarom eerst de keuze wat voor sluiting je graag wil hebben. Ga daarna gericht zoeken naar de maat en het soort materiaal dat je wil gebruiken voor de armband of ketting. De sluitingen zijn te krijgen in zilver, zilver sterling, RVS (roestvrij staal), kunststof, metaal en nog vele andere soorten materialen. Soms zitten er meerdere slotjes in een verpakking, maar in vele webshops worden ze ook per stuk verkocht. Kijk eens rond op internet en je zult merken dat er heel veel in te verkrijgen is. Soms zit er aardig wat prijsverschil bij webshops en hobbywinkels. Het is dus raadzaam om eens rustig rond te kijken en zo een keuze te maken voor de sluiting, passend bij het zelfgemaakte armbandje. Koop een goede sieradenlijm die je bij verschillende materialen kunt gebruiken.
© 2014 - 2024 Gwendolyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het maken van je eigen leren Kumihimo armbandjeTips voor het maken van je eigen leren Kumihimo armbandjeWilt u graag uw eigen unieke armbandjes maken? Het maken van armbandjes kan door gebruik te maken van vele verschillende…
Vriendschapsarmbandjes: verschillende patronen en materialenVriendschapsarmbandjes worden vaak cadeau gegeven aan een vriend of vriendin om hun vriendschap te benadrukken. De armba…
Het maken van een kumihimo armband van nylondraadKumihimo armbanden of sleutelhangers kunnen worden gemaakt door gebruik te maken van verschillende soorten materialen. M…

Koop en verkoop van Verkade-albumsKoop en verkoop van Verkade-albumsHet plaatjesalbum van Verkade is waarschijnlijk het meeste verzamelde album ooit. De koekfabrikant begon eind vorige eeu…
Kerstballen knutselenKerstballen... Het is in november en december van elk jaar een booming business. Je wordt doodgegooid met kerstboomversi…
Bronnen en referenties
 • http://www.kralen.com/gfx/forum/leerknoop.jpg
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Lobster_clasp
Gwendolyn (17 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.