Kerstballen knutselen

Kerstballen... Het is in november en december van elk jaar een booming business. Je wordt doodgegooid met kerstboomversiering in alle soorten, maten, vormen en kleuren. In alle winkels vind je er wel iets van terug. En we doen er bijna allemaal aan mee. De één stoft zijn collectie van voorgaande jaren af, de ander koopt een nieuwe serie ballen. Maar waar komt deze bal vandaan? En hoe maak je zelf je eigen unieke kerstbal?

Geschiedenis van de kerstbal

De kerstbal stamt af van de tijd van de Germanen. In deze tijd werd hij gebruikt om het kwaad te verbannen. Later werd hij de heksenbal genoemd, en vooral gebruikt om heksen en kwade geesten te verjagen. Mensen hingen ze aan de lampen, of legden ze in het bordes van de tuinen. Men dacht dat heksen geen spiegelbeeld hadden en heksen zo makkelijk konden herkennen in de spiegelende bal. Ook werd er gedacht dat de bal heksen en kwade geesten zou vangen als deze de bal zouden aanraken.
Vanaf de 19de eeuw werd de heksenbal steeds meer gebruikt als decoratie. De bal als versiering van de kerstboom heeft ook te maken met de opkomst van de Oost-Europese glasblazerij. In 1831 werd de eerste glazen kerstbal geblazen. Men ging toen steeds meer glazen ballen gebruiken om de kerstboom te versieren in plaats van appeltjes en koek.

Sinds deze eerste glazen bal, met een laagje metaal aan de binnenkant, heeft de kerstbal heel wat transformaties doorgemaakt.
In de jaren 50 werden ze steeds meer van kunststof gemaakt in plaats van glas. Tegenwoordig wordt er geëxperimenteerd met kleuren, glitters, vormen,... Elk jaar komt er wel een nieuwe trend uit op dit vlak.

Je eigen kerstballen knutselen

Zit je even krap bij kas, maar wil je toch leuke "nieuwe" kerstballen? Of kan je in de winkel toch niet slagen om de perfecte kerstbal te vinden? Misschien ben je wel op zoek naar een leuke knutselactiviteit, of een middagje lekker freubelen. Lees dan verder voor een aantal leuke ideeën om je eigen kerstballen te knutselen of je oude kerstballen op te vrolijken.

Kerstballen maken van papier en karton

Knippen, kleuren, vouwen, plakken... Met papier en karton kunnen de mooiste ballen en figuren gemaakt worden. Eierdozen kunnen zelfs omgetoverd worden in kerstballen. Oudere kinderen kunnen ook in de weer gaan met verf en stempels. Sommigen kunnen misschien zelfs aan de slag met naald en draad! Een paar glittertjes voor het glamour-effect en de kerstboom is klaar voor de kerstdagen!

Kerstballen maken van piepschuim

In de knutselwinkel liggen ze in verschillende maten, de piepschuimballen. Beschilder ze in leuke kleurtjes, eventueel met parelmoerverf voor een prachtig glimmend effect. Er kunnen ook leuke figuurtjes opgeponst worden. Op beplak de kerstbal met glittertjes.

Kerstballen maken van zoutdeeg

Ga in moeders baklade op zoek naar leuke koekfiguurtjes, of check je klei-accessoires. Met zoutdeeg of brooddeeg kun je mooie figuurtjes maken. Niet vergeten om een gaatje (voor een lintje) in je figuurtje te maken voordat je ze afbakt in de oven! Na afbakken kun je je figuurtjes afwerken met plakkaat- of acrylverf. Een beetje haarlak om te fixeren of glittertjes vast te plakken en klaar is kees!

Oude ballen pimpen

Heb je nog ergens oude plastic kerstballen in de kast liggen? Deze kunnen wel een pimpbeurt gebruiken!
 • Leef jezelf uit met verf, stiften of stickers.
 • Beplak de kerstballen met kranten en behangerslijm. Een laagje blanke lak kan als finishing touch dienen.
 • Beplak oude kerstballen met stukjes wol of watjes voor een warm gevoel.
 • Beplak de ballen met gekleurd zout.
 • Misschien heb je nog wat restjes nagellak in de kast staan? Daar kun je een kerstbal ook een mooi effect mee geven.
 • Neem een bekertje met water. Druppel daar wat verschillende kleurtjes nagellak in. Je ziet dat de nagellak als een laagje op het water blijft liggen. Blaas in het water zodat de nagellak hard wordt. Haal de tandenstoker weer door het water zodat de restjes nagellak eraan blijven plakken. Haal de kerstbal weer uit het water en je zult zien dat er een mooi patroon op je kerstbal zit. Laat goed uitharden, en fixeer eventueel met blanke nagellak.

Eetbare versiering

Wat dacht je van zelfgemaakte koekjes in je boom, versierd met glazuur? Een paar zuurstokken erbij, en je hebt vast en zeker de heerlijkste kerstboom in de hele straat! Of hij de grijpgrage kinderhandjes en snoepende huisdieren overleeft, is een ander verhaal...

Andere ideeën

 • Je kan ijzerdraadjes in een balvorm plooien en er kleine kraaltjes aan rijgen.
 • Maak leuke figuurtjes van strijkparels. Gebruik opvallende kleurtjes! Bakpapier erop, strijkijzer erover en ophangen maar!
 • Ontwerp online je eigen kerstbal met bijvoorbeeld een leuke familiefoto.
 • Mensen die goed zijn in haken of breien kunnen een jasje maken voor hun oude kerstballen.

Er zijn honderd-en-één mogelijkheden om mooie kerstballen te maken of oude kerstballen op te leuken. Gebruik je fantasie, en je maakt de prachtigste versieringen. En het hoeft allemaal niet zo duur te zijn als in de winkels. Ga een beetje rondneuzen in de laatst nieuwe collectie en probeer dingen na te maken, of maak er een gezellige knutselmiddag van met de kinderen! Er is niets mooiers dan een eigen kind-gemaakte kerstboom, waar je zonder zorgen de hele kerstperiode van kan genieten. En de geknutselde kerstballen blijven een leuke herinnering voor later.
© 2014 - 2024 Tina85, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstballen van piepschuimBen je op zoek naar lichte kerstballen die niet stuk vallen? Maar wil je niet van die lelijke plastic ballen in je boom?…
Mooie, gekke en bijzondere kerstballen door de jaren heenKerstballen bestaan al vele jaren. Deze kleurrijke versiering wordt al sinds de 19e eeuw toegepast om de kerstboom tijde…
Kerstversiering maken met kinderenKerstmis komt er weer aan. Een leuk tijdverdrijf is het knutselen van kerstversiering met de kinderen. Kinderen vinden d…
Kerstsfeer creeëren in huisGeniet jij ook zo van de Kerst? En je huis gezellig aan te kleden voor de wintermaanden? De kerstperiode is zeer geschik…

Een sluiting voor je zelfgemaakte armbandjesZelf armbandjes maken is erg leuk. Je kan de armband helemaal naar je eigen smaak maken, door te kiezen tussen verschill…
Kerstballen van zoutdeegZoutdeeg of brooddeeg is ideaal om mee te knutselen. Je maakt je vormpjes en figuurtjes, en bakt het daarna af in de ove…
Bronnen en referenties
 • http://www.allesoverknutselen.nl
 • http://www.pinterest.com
 • http://www.wikipedia.nl
Tina85 (17 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.