Vriendschapsarmbandjes: verschillende patronen en materialen

Vriendschapsarmbandjes worden vaak cadeau gegeven aan een vriend of vriendin om hun vriendschap te benadrukken. De armbandjes zijn meestal gevlochten, gehaakt of geknoopt. Ze zijn ook veelal te vinden op diverse markten. De oorsprong van de armbandjes liggen echter in Zuid-Amerika. Inmiddels zijn ze wereldwijd een groot succes!

Verschillende patronen en materialen

De naam vriendschapsarmband, komt voornamelijk voort uit het cadeau geven van armbandjes aan een vriend of vriendin om hun vriendschap te benadrukken. Vaak dragen beide dan hetzelfde armbandje. De vriendschapsarmbandjes zijn meestal gehaakt, gevlochten of geknoopt. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van kraaltjes. De oorsprong van de bandjes is Zuid-Amerikaans. Tegenwoordig kom je ze overal ter wereld tegen. Een variant hierop zijn de populaire loombands, die in 2014 volop te koop zijn in Nederland. Deze bandjes zijn populair in veel verschillende leeftijdscategorieën.

Naast de loombands blijven de gevlochten armbandjes populair. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende patronen. Het ziet er soms ingewikkeld uit, maar ze zijn vrij eenvoudig te maken d.m.v. een knooptechniek. Hoe je dit precies moet doen is te vinden op het internet. Er bestaan afbeeldingen van patronen, maar ook instructievideo's waarbij je de instructies ter plekke mee kan doen.

Naast de gevlochten vriendschapsarmbandjes kan je zelf ook Infinity armbandjes maken. Deze armbandjes lijken op de populaire gevlochten armbandjes. Toch zit er verschil in. Bij de Infinity armbandjes is het Infinity symbool verwerkt. Infinity staat voor oneindigheid. Je kan hierbij zelf een betekenis geven aan de armband. Het kan bijvoorbeeld staan voor oneindige liefde.
Er bestaan vele soorten patronen om je eigen unieke vriendschapsarmband te maken. Je kan de vele patronen maken met allerlei soorten materialen. Zo heb je patronen voor loombands, Kumihimo, nylon, leer, wol, katoen en nog vele andere soorten materialen.

Loomband patronen

Er zijn veel verschillende patronen voor het maken van je persoonlijke loomband. Enkele voorbeelden zijn de single stitch, triple single stitch en de visgraat. Op internet zijn veel verschillende patronen te vinden, maar er bestaat ook een speciaal boek over loombands. Ook hierin staan vele patronen, tips en trucs.

Kumihimo patronen

Kumihimo is een zeer oude Japanse vlechtkunst. Een Kumihimo armband maak je met behulp van de Kumihimo disc of Kumihimo plate. Met de disc kunnen er ronde armbandjes gemaakt worden en met de plate worden de platte armbandjes gemaakt.
Ook bij Kumihimo zijn heel veel verschillende patronen te krijgen. Zo kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om 8,10,12,14 of 16 draden of koorden te gebruiken. Hoe meer draden of koorden, hoe dikker en breder de armband.

Patronen voor vriendschapsarmbandjes

Vriendschapsarmbandjes maken kan erg simpel zijn, maar in sommige gevallen ook erg moeilijk. Er bestaan verschillende moeilijkheidsgradaties in het maken van de vriendschapsarmbandjes. Er zijn zoveel verschillende soorten patronen.
Er kunnen vriendschapsarmbandjes gemaakt worden met hartjes patroon, regenboogpatronen, visgraatpatroon, vierkantjes, namen, vlaggen etc. Ook hierbij zit er verschil in de hoeveelheid touw dat gebruikt moet worden bij de verschillende patronen. Bij het ene patroon zal je meer touw gebruiken dan bij een ander patroon.

De finishing touch

Om de vriendschapsarmbandjes af te maken, kan je er voor kiezen om de uiteinden van de vriendschapsarmbandjes af te werken d.m.v. eindkapjes. Dit zijn een soort dopjes die je op de uiteinden plaatst. Hier kan je vervolgens een sluiting aan vast te maken. Hierdoor kan je de armbandjes mooier afwerken en heb je een degelijke sluiting. Je kan er ook voor kiezen om kraaltjes of bedeltjes te verwerken in de armbandjes. Dit kan het eindproduct net iets meer opleuken.
© 2014 - 2024 Gwendolyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kumihimo-armbandjes maken: een Japanse knooptechniekHet maken van je eigen Kumihimo-armband is erg leuk en makkelijk om te maken. Je hebt verschillende gradaties in het mak…
Het maken van een kumihimo armband van nylondraadKumihimo armbanden of sleutelhangers kunnen worden gemaakt door gebruik te maken van verschillende soorten materialen. M…
Tips voor het maken van je eigen leren Kumihimo armbandjeTips voor het maken van je eigen leren Kumihimo armbandjeWilt u graag uw eigen unieke armbandjes maken? Het maken van armbandjes kan door gebruik te maken van vele verschillende…
Juwelen maken met ongewone materialen en recyclageVroeger maakten mensen juwelen met wat voorhanden was, maar nu kopen we onze juwelen kant-en-klaar in de winkel. Deze ju…

Speciaal cadeau: Open when enveloppenOp zoek naar een persoonlijk, gevoelig en creatief cadeau? Dan is een bundel "Open when" enveloppen, of in het Nederland…
Mozaïek: tips voor het mooiste resultaatMozaïek: tips voor het mooiste resultaatMozaïek maken is leuk, creatief en ontspannend. Je kiest je eigen favoriete kleuren die passen bij je interieur of tuin…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vriendschapsarmband
  • http://www.beautyadvies.com/accessoires/zomertrend-infinity-armbandjes/
Gwendolyn (17 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.