Knutselen met natuurlijke en recupmaterialen: bootjes

Knutselen met natuurlijke en recupmaterialen: bootjes Wie heeft als kind niet eens een bootje gemaakt en er mee gespeeld in een beekje, op een vijver of zelfs gewoon in bad? Tot het bootje kapseisde, roemloos ten onder ging of werd meegesleurd met het stromende water. Herontdek deze leuke bezigheid of laat er je kinderen kennis mee maken. Eerst heb je plezier aan het maken van het bootje en daarna aan het spel. Maak daarom nu een mooie driemaster, een flessenschip, een onderzeeër, een stoer Vikingschip of een notenbootje.

Fascinatie voor boten en zee

Vele jongens hebben een grote fascinatie voor boten en voor de zee. Maar aangezien kleine jongens niet zo maar de zee op kunnen, is het leuk om bootjes te knutselen met natuurlijke of recuperatie materialen. Hout, plastic flessen, bekertjes, rietjes, kurk, schoendozen, bladeren. Allemaal materiaal dat iedereen wel in huis heeft of kan gaan zoeken in de natuur of bij het afval.

Schip ahoi: een driemaster

Benodigdheden

Om dit scheepje te maken, heb je nodig: een stukje hout met een platte kant (wrakhout of brandhout), rietjes of dunne twijgjes, bladeren van een eik of een esdoorn (gedroogd of te koop in een decozaak), sterke lijm, een nagel en een steen of een boormachine.

Werkwijze

Maak je plankje proper. Boor in het plankje drie gaatjes. Geen boormachine bij de hand? Sla dan met de nagel en de steen drie gaatjes in het plankje op gelijke afstand. Let er op niet door de plank te slaan want dan zal je boot snel zinken!

Neem je bladeren. Maak hierin twee knipjes naast de hoofdnerf. Steek hier je rietje of je dun twijgje in. Heb je een stevig steeltje aan je blad, dan is het wel mooier om het steeltje in een klein stukje rietje te steken.

Doe wat sterke lijm in je gaatjes. Steek hier de rietjes of de twijgjes in. Even flink laat drogen en je boot is rivier- of badvaardig.

Ook voor meisjes!

Niets voor meisjes dat bootjesgedoe? Toch wel. Deze mooie driemaster kan best als decoratie dienen op een vensterbank of op de schouw. Meisjes kunnen hem dus zeker ook maken om cadeau te doen voor moederkesdag, voor een vriendin of gewoon voor zichzelf.

Flessenschip

Benodigdheden

Om een flessenschip te maken, heb je nodig: een stevige, ronde fles met dop, rijst, een wit blad papier, een rietje of een tak, een schaar of mes, stiften.

Werkwijze

Neem een stevige, ronde plastic fles. Haal de dop er af en vul de fles voor de helft met rijst. Schroef de dop er terug op. Maak aan de bovenkant van je fles een kleine, kruisvormige inkeping met een schaar of een scherp mes. Let er op van dit precies in het midden van de ronding te maken, anders gaat je flessenschip al snel kapseizen. Steek in de inkeping een rietje of een tak. Maak nu een zeil met een stevig, wit blad papier. Eventueel kan je je zeil versieren met een kruis of een piratenvlag. Maak in het blad twee inkepingen en steek de tak of het rietje er door. Ook het rietje of de tak moeten perfect in het midden van het blad zitten, anders rolt je boot zo om.

Notenbootje

De klassieker onder de bad- en rivierboten! Leuk om in de herfst te maken!

Benodigdheden

Een noot, een tandenstoker, een stuk wit papier, wat kneedmateriaal (plasticine, fimo...), eventueel stiften.

Werkwijze

Neem een okkernoot en breek ze open. Let er hierbij op dat je de twee helften heel houdt. Maak nu een driehoekig vlaggetje of een driehoekig zeil. Eventueel versieren met stiften. Rol vlag of zeil rond de tandenstoker. Maak vast met wat lijm. Duw wat kneedmateriaal in de halve notenschil en steek hier de tandenstoker in.

Maak een hele okkernootvloot en speel wedstrijdjes met je vrienden op een beekje. Ook leuk om tijdens een kinderfeestje te maken en te doen. Of speel alleen met je vloot in je bad. Voor de wind kan je zorgen door zelf te blazen en draaikolken maak je met je hand.

Stoer Vikingschip

Dit bootje zal nooit echt kunnen varen want het bestaat uit karton. Maar het staat wel stoer op een kast of naast je bed!

Benodigdheden

Een schoendoos, goudkleurige, rode en donkerbruine verf, stuk stevig papier, stuk karton of twaalf plastic munten, tien rietjes of tien stokjes, een groot rietje of een lange stok (+/- 25 cm), lijm, schaar en penseel

Werkwijze

Snij de schoenendoos horizontaal in twee, zodanig dat je een onderkant hebt van +/- vijf centimeter hoog. Schilder donkerbruin. Eventueel kan je, wanneer het droog is, met een dunne zwarte stift de nerven van het hout tekenen. Snij uit een stuk karton een drakenhoofd en een drakenstaart, alsook een strookje van zo'n vier centimeter breed en iets langer dan de breedte van je boot. Schilder eveneens met donkerbruine verf. Breng eventueel nerven aan met een dunne zwarte stift. Kleef op de boot, hoofd aan de voorkant, staart aan de achterkant. De strook breng je aan in het midden van je boot, dit is een zitbank en dient ook om je mast op te bevestigen. Voor de mast neem je het grote rietje of de tak van 25 centimeter. Deze breng je aan in het midden van je bank. Neem nu een stuk stevig papier van zo'n 15 op 15 centimeter. Schilder rode, vertikale strepen op je papier. Je hebt nu een Vikingzeil. Maak er bovenaan en onderaan een gaatje in en schuif over je mast. Neem nu de twaalf munten of maak twaalf cirkeltjes uit karton met zo'n twee centimeter diameter. Schilder goudkleurig. Bevestig aan beide kant van je boot zes cirkeltjes. Maak gaatjes door de cirkels of munten en door je boot. Steek hierdoor telkens een rietje of twijgje. Je hebt nu roeiriemen. Je Vikingschip is klaar! Heb je Playmobil of Legofiguurtjes in Vikingstijl, dan kan je nu beginnen spelen!

Onderzeeër

Een heuse onderzeeër, die echt onder water drijft!

Benodigdheden

Een plastic fles met schroefdop, zand of rijst, vier plastic bekertjes, plakband, zwarte of zilverkleurige olieverf, scherp mes, een rietje met een stuk dat je kan buigen, gekleurde plakband, kleefletters en -cijfers.

Werkwijze

Vul de fles met zand of rijst, zodanig dat er een klein stukje van de fles boven water uitkomt. Schroef de dop er op. Kleef aan beide kanten van de fles een bekertje. Bevestig de bekertjes met goed veel plakband. Met het derde bekertje maak je de uitkijkpost. Snij de bovenkant van het bekertje zo dat het precies op de fles past en maak vast met goed veel plakband. Maak bovenaan een gaatje en steek hierdoor het op maat gesneden rietje. Plooi het bovenste stuk, zodanig dat je een periscoop hebt. Van het vierde bekertje maak je een staartvin. Hiervoor snij je de bovenkant in de vorm van vinnen. Maak de onderkant stevig vast aan de onderkant van de achterkant met goed veel plakband. Schilder nu je duikboot zwart of zilverkleurig met de olieverf. Breng gekleurde plakband aan daar waar je de bekertjes aan elkaar hebt gezet voor extra versteviging en kleuraccent. Breng nu met letters en cijfers een code aan op de duikboot, eentje op de uitkijkpost en nog eens net voor de staart.

Schip ahoi!
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Decoratie ideeën voor vazenOp zoek naar decoratie ideeën voor vazen? Wat is leuk voor kleinere vazen of juist voor grotere vazen? En welke decorati…
We gaan weer cocoonenWe gaan weer cocoonenWe gaan de herfst in en dat wil zeggen dat we het binnen lekker gezellig gaan maken. De herfstkleuren komen weer tevoors…
Knutsels: herfstcollage voor dementerenden en kinderenKnutsels: herfstcollage voor dementerenden en kinderenKnutselen met natuurlijke materialen: in de herfst liggen de knutselmaterialen voor het oprapen. Kastanjes, eikels, beuk…
Seizoensdecoratie maken samen met kinderenSeizoensdecoratie hoeft niet duur te zijn en hoeft niet kant-en-klaar uit de winkel te komen. Het maken van decoratie ka…

De creatieve mogelijkheden van ecolineHet gebruik van ecoline brengt bij menigeen de nostalgie terug van de basisschool. Toen mocht je met je kroontjespen en…
Hulpmiddel bij tekenen, kijk naar de restvormenHulpmiddel bij tekenen, kijk naar de restvormenBij het tekenen of bij het opzetten van een schilderij kan het kijken naar restvormen een handig hulpmiddel zijn. Op dez…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 09-06-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.