Hobbybrouwen in Nederland
Al eeuwenlang wordt er door Nederlanders bier gebrouwen. De eerste brouwerijen ontstonden thuis omdat schoon drinkwater niet voorhanden was. Bovendien moest het wort een hele tijd koken om alle gevaarlijke bacteriën te doden. Daarnaast wordt bier gemaakt van een goedkope grondstof, graan dat een moutingsproces heeft ondergaan. Tegenwoordig groeit het aantal mensen dat zelf bier brouwt weer, als tegenreactie op de commerciële bieren. Wil je weten hoe hobbybrouwers werken? Lees dan verder..
Algemeen
Onder een thuisbrouwer (resp. amateurbrouwer) wordt iemand verstaan die thuis zelf in kleine hoeveelheden bier brouwt voor eigen gebruik. Dit wordt vaak met eenvoudige apparatuur gedaan op een kleine schaal.
Geschiedenis
Hobbybrouwen is een oeroude hobby. Waar het tegenwoordig een hobby is, was het vroeger een primaire levensbehoefte. Water uit de kraan/pomp was immers zwaar verontreinigd en vol van bacteriën terwijl bier gezuiverd was door het kookproces. In Nederland werd dit vooral in het zuiden veel gedaan in de late middeleeuwen. Tegenwoordig is de hobby weer in trek, mede door de back-to-basic houding van de kritische consument en omdat het product bier veel mensen aanspreekt.
Werkwijze (in het kort)
Zelf je eigen bier maken is niet zo moeilijk als men zou denken, met huis-tuin-en-keuken materiaal kan men eenvoudig beginnen als amateurbrouwer. Zoals met veel hobby's is er voor elke portemonnee wel een brouw-uitrusting, van tientjes tot enkele honderdjes, de hobbybrouwer kan het zo duur maken als hij (of zij) het zelf wil.
Brouwproces
Onder het brouwproces wordt verstaan; het proces waarin het wort wordt gemaakt. Wort is het suikerhoudende beginproduct voorafgaand aan bier dat nog geen gisting heeft ondervonden. De hobbybrouwer kookt vaak het geplette graan (gemaïscht graan) met enkele liters water. Dit proces duurt in de praktijk vaak tussen de één en twee uur. Door het koken produceren de enzymen in de granen suikers, deze zijn nodig voor de vergisting.
Gistingsproces
Nadat het wort lang genoeg heeft gekookt koelt de hobbybrouwer dit zo snel mogelijk af om eventuele infecties te voorkomen. Als het wort een temperatuur van ongeveer 20 graden heeft bereikt (bij hooggistend bier) dan hevelt de brouwer het wort over naar een zgn. vergistingsvat of -tank en wordt de gist toegevoegd. Door de gist ontstaat er druk in het vat en het waterslot zorgt er voor dat het de koolzuurdruk wel kan ontsnappen, maar dat er geen bacteriën naar binnen kunnen.
Na enkele dagen heeft het gist zijn werk gedaan en is het wort bier geworden, officieel heet het jongbier. Het jongbier wordt overgeheveld naar een proper vat om de gistkoek aan de onderkant van het vat te verliezen.
Bottelen
Nu rest de hobbybrouwer niets meer dan het toevoegen van een aantal gram suiker per liter bier, dit zorgt ervoor dat er bij het openen van het bierflesje een mooie schuimkraag ontstaat. De suiker heet daarom ook 'bottelsuiker'. De hobbybrouwer vult flesje voor flesje en dopt deze door middel van een kroonkurk-apparaat.
Na een aantal weken het bier op een koele plaats gezet te hebben kan het bier uitgeschonken en gedronken worden.
Beginnen met brouwen
Als je nog nooit bier hebt gebrouwen maar het toch graag eens zou willen proberen dan kunnen fora op internet een oplossing zijn! In Nederland bestaan diverse bierbrouwfora waarop recepten, tips en apparatuur worden uitgewisseld. Vaak helpen de leden van het bierbrouwforum je graag met het produceren van je eigen bier.
Toekomst?
Er is zeker potentie voor meer amateurbrouwers in Nederland. De laatste jaren is het aantal mensen dat zelf thuis brouwt explosief gestegen en beginnen mensen het product bier op een andere manier kennen. Ook Nederlandse groothandels in grondstoffen voor het zelf-biermaken zien een stijgende trendlijn in hun verkoopgegevens. Kortom: je eigen biertje brouwen is ìn!
Let op:
Geniet, maar drink met mate. Ook drinken onder de 18 jaar is verboden.