Hobbybrouwen in Nederland

Hobbybrouwen in Nederland Al eeuwenlang wordt er door Nederlanders bier gebrouwen. De eerste brouwerijen ontstonden thuis omdat schoon drinkwater niet voorhanden was. Bovendien moest het wort een hele tijd koken om alle gevaarlijke bacteriën te doden. Daarnaast wordt bier gemaakt van een goedkope grondstof, graan dat een moutingsproces heeft ondergaan. Tegenwoordig groeit het aantal mensen dat zelf bier brouwt weer, als tegenreactie op de commerciële bieren. Wil je weten hoe hobbybrouwers werken? Lees dan verder..

Algemeen

Onder een thuisbrouwer (resp. amateurbrouwer) wordt iemand verstaan die thuis zelf in kleine hoeveelheden bier brouwt voor eigen gebruik. Dit wordt vaak met eenvoudige apparatuur gedaan op een kleine schaal.

Geschiedenis

Hobbybrouwen is een oeroude hobby. Waar het tegenwoordig een hobby is, was het vroeger een primaire levensbehoefte. Water uit de kraan/pomp was immers zwaar verontreinigd en vol van bacteriën terwijl bier gezuiverd was door het kookproces. In Nederland werd dit vooral in het zuiden veel gedaan in de late middeleeuwen. Tegenwoordig is de hobby weer in trek, mede door de back-to-basic houding van de kritische consument en omdat het product bier veel mensen aanspreekt.

Werkwijze (in het kort)

Zelf je eigen bier maken is niet zo moeilijk als men zou denken, met huis-tuin-en-keuken materiaal kan men eenvoudig beginnen als amateurbrouwer. Zoals met veel hobby's is er voor elke portemonnee wel een brouw-uitrusting, van tientjes tot enkele honderdjes, de hobbybrouwer kan het zo duur maken als hij (of zij) het zelf wil.

Brouwproces

Onder het brouwproces wordt verstaan; het proces waarin het wort wordt gemaakt. Wort is het suikerhoudende beginproduct voorafgaand aan bier dat nog geen gisting heeft ondervonden. De hobbybrouwer kookt vaak het geplette graan (gemaïscht graan) met enkele liters water. Dit proces duurt in de praktijk vaak tussen de één en twee uur. Door het koken produceren de enzymen in de granen suikers, deze zijn nodig voor de vergisting.

Gistingsproces

Nadat het wort lang genoeg heeft gekookt koelt de hobbybrouwer dit zo snel mogelijk af om eventuele infecties te voorkomen. Als het wort een temperatuur van ongeveer 20 graden heeft bereikt (bij hooggistend bier) dan hevelt de brouwer het wort over naar een zgn. vergistingsvat of -tank en wordt de gist toegevoegd. Door de gist ontstaat er druk in het vat en het waterslot zorgt er voor dat het de koolzuurdruk wel kan ontsnappen, maar dat er geen bacteriën naar binnen kunnen.

Na enkele dagen heeft het gist zijn werk gedaan en is het wort bier geworden, officieel heet het jongbier. Het jongbier wordt overgeheveld naar een proper vat om de gistkoek aan de onderkant van het vat te verliezen.

Bottelen

Nu rest de hobbybrouwer niets meer dan het toevoegen van een aantal gram suiker per liter bier, dit zorgt ervoor dat er bij het openen van het bierflesje een mooie schuimkraag ontstaat. De suiker heet daarom ook 'bottelsuiker'. De hobbybrouwer vult flesje voor flesje en dopt deze door middel van een kroonkurk-apparaat.

Na een aantal weken het bier op een koele plaats gezet te hebben kan het bier uitgeschonken en gedronken worden.

Beginnen met brouwen

Als je nog nooit bier hebt gebrouwen maar het toch graag eens zou willen proberen dan kunnen fora op internet een oplossing zijn! In Nederland bestaan diverse bierbrouwfora waarop recepten, tips en apparatuur worden uitgewisseld. Vaak helpen de leden van het bierbrouwforum je graag met het produceren van je eigen bier.

Toekomst?

Er is zeker potentie voor meer amateurbrouwers in Nederland. De laatste jaren is het aantal mensen dat zelf thuis brouwt explosief gestegen en beginnen mensen het product bier op een andere manier kennen. Ook Nederlandse groothandels in grondstoffen voor het zelf-biermaken zien een stijgende trendlijn in hun verkoopgegevens. Kortom: je eigen biertje brouwen is ìn!

Let op:

Geniet, maar drink met mate. Ook drinken onder de 18 jaar is verboden.
© 2014 - 2025 Koploper, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hobbybrouwen: zeven tips voor de beginnende bierbrouwerHobbybrouwen: zeven tips voor de beginnende bierbrouwerEr zijn in Nederland duizenden hobbybrouwers. Wist je dat je eigen bier brouwen helemaal niet zo moeilijk is? Je kunt bi…
Verander water in bier - Adrie Otte (boekrecensie)recensieVerander water in bier - Adrie Otte (boekrecensie)Dit boek wordt gezien als het Nederlandstalige standaardwerk voor de hobbybrouwer. In Verander Water in Bier neemt Adrie…
Zelf bier brouwen, hoe maak je je eigen recept?Zelf bier brouwen, hoe maak je je eigen recept?Het is de droom van veel bierliefhebbers: een eigen bier maken. En dan niet alleen zelf in de brouwketel roeren, maar oo…
Hoe wordt bier gemaakt en wat zit er in?Er zijn verschillende bieren in verschillende landen wereldwijd. Maar een biertje brouwen is zo makkelijk nog niet. In b…

Knutselen met natuurlijke materialen: leisteen en wrakhoutKnutselen met natuurlijke materialen: leisteen en wrakhoutHeb je het land in tijdens een druilerige namiddag? Haal eens wat materiaal boven dat je tijdens de vakantie bij elkaar…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
  • http://www.hobbybrouwen.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Thuisbrouwer
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwen_van_bier
  • http://www.nederlandsebrouwers.nl/
Koploper (10 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.