Armbanden en kettingen rijgen – basis patronen

Armbanden en kettingen rijgen – basis patronen Het maken van sieraden is niet voor eenieder weggelegd, maar wel leuk om te doen als je het eenmaal onder de knie hebt. Zo ook met het rijgen van kralen, het lijkt moeilijker dan het is. Bovendien kun je met een beetje fantasie en de basispatronen, zoals hieronder enkele beschreven, allerlei originele kralenarmbanden en -kettingen maken.

Veelgebruikte materialen

 • Nijlondraad
 • Sluitingen (allerlei mogelijkheden, karabijn, kapittel, etc.)
 • Metalen ringetjes voor de afwerking
 • Platbektangetje voor het vastmaken van de ringetjes aan het draad
 • Verschillende kralen
 • Evt. sieradenlijm

Begin en eind van een ketting/armband

Zorg ervoor dat je draad minimaal twee keer zo lang is als de lengte van je armband/ketting. Kies een sluiting voor je werkstuk. Hang het sluitinkje in het midden van de nylon draad en knoop de sluiting in het midden vast met de twee draden, twee knoopjes is voldoende. Voor extra stevigheid kun je een beetje sieradenlijm op het knoopje doen, maar wacht dan vervolgens tot de lijm gedroogd is voordat je gaat beginnen aan je werkstuk.

Wanneer je werkstukje af is knoop je een extra kraal vast, die bij het patroon of de kleur past en die een iets groter gaatje in de kraal heeft. Je kunt hier ook goed een metalen (tussen)kraal voor gebruiken, waarvan de openingen in de kraal vaak wat groter zijn. In deze kraal maak je ook twee knoopjes en vervolgens als gewenst een beetje lijm. Dan rijg je een metalen ringetje door de kraal en daaraan weer een aantal ringetjes vastmaken, zo’n 3 of 4 afhangende van wat je zelf mooi vindt.

Simpel 2-draadspatroon

Hiervoor kun je bijna elk formaat aan kralen gebruiken afhankelijk van je eigen smaak, denk hierbij aan rocailles of glasparels, etc. Je kunt voor dit model 1 of 2 kleuren kralen gebruiken.
 1. Begin zoals boven beschreven met het draad in twee-en te verdelen en vervolgens een sluiting in het midden te bevestigen.
 2. Rijg de kraal een stukje door het linker draad, en vervolgens rijg je de rechter draad dan weer achterstevoren door de kraal, dus waar het linker draad eruit komt, gaat het rechter draad erin.
 3. Trek vervolgens aan beide uiteinden en de knoop komt beneden vast te zitten.
 4. Vervolgens rijg je aan allebei de kanten een kraal.
 5. Daarna doe je nogmaals een kraal aan de linkerkant en gaat met het rechter uiteinde door de achterkant van de kraal aan de linkerkant, zoals in stap 1 beschreven. Je krijgt een soort van 1-2-1 patroon
 6. Vervolg bovenstaande stappen tot de gewenste lengte van het sieraad is bereikt
 7. Sluit af zoals bovenaan beschreven.

Uitgebreider 2-draadspatroon

 1. Begin zoals bovenaan beschreven met de nylon draad en sluiting in het midden
 2. Gebruik hiervoor 2 kleuren kralen voor een leuker effect
 3. Volg de instructies van het simpele 2-draads patroon zoals hierboven beschreven tot stap 6
 4. Rijg vervolgens aan de linkerkant 4-6 kralen (6 kralen voor rocailles en 4 voor grotere kralen)
 5. Haal het linkerdraad door de 1e geregen kraal van stap 4, trek het draad aan en je krijgt een soort rondje.
 6. Trek dit rondje langs de draad naar beneden totdat het aan de kralen van stap 5 aansluit
 7. Voor de rechterkant van het draad herhaal je stappen 4 t/m 6
 8. Herhaal nu weer het simple 2-draadspatroon en vervolgens weer voor beide draden stap 4-6 totdat de gewenste lengte is bereikt.
 9. Sluit af zoals bovenaan beschreven

Tip: gebruik voor stap 1 een andere kleur kralen dan voor stappen 4-6, dit ook om verwarring in het patroon te voorkomen.

Lees verder

© 2011 - 2020 Esthercita79, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zelf sieraden maken: de geknoopte dunne leren veter kettingDun leer is te verkrijgen in verschillende kleuren en zit op klossen. Je koopt het leer per strekkende meter. Je kunt hi…
Een feestelijke armband makenEen feestelijke armband makenArmbanden kan je op verschillende manieren maken. Je kan ze rijgen of kettelen met kralen, van metalen ornamenten maken…
Sieraden zelf makenIedereen heeft wel enige vorm van creativiteit in zich, maar niet iedereen wil er actief mee aan de slag gaan. Doe je di…

Wenskaarten: meer hobbytechnieken om uit te proberenWenskaarten: meer hobbytechnieken om uit te proberenKaartmaaksters krijgen er nooit genoeg van. Steeds willen ze nieuwe technieken ontwikkelen. Oude technieken worden aange…
Toneelspelen een leuke hobby voor jong en oudBij het toneelspelen kunt u zich helemaal inleven in een rol, schaamteloos oefenen en samenwerken om een goed toneelstuk…
Bronnen en referenties
 • www.kralen.com

Reageer op het artikel "Armbanden en kettingen rijgen – basis patronen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Esthercita79
Laatste update: 01-11-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Special: Creatieve hobby's
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!