InfoNu.nl > Hobby en Overige > Hobby > Armbanden en kettingen rijgen – basis patronen

Armbanden en kettingen rijgen – basis patronen

Armbanden en kettingen rijgen – basis patronen Het maken van sieraden is niet voor een ieder weggelegd, maar wel leuk om te doen als je het eenmaal onder de knie hebt. Zo ook met het rijgen van kralen, het lijkt moeilijker dan het is. Bovendien kun je met een beetje fantasie en de basis patronen, zoals hieronder enkele beschreven, allerlei originele kralen armbanden en kettingen maken.

Veelgebruikte materialen

 • Nijlondraad
 • Sluitingen (allerlei mogelijkheden, karabijn, kapittel, etc.)
 • Metalen ringetjes voor de afwerking
 • Platbektangetje voor het vastmaken van de ringetjes aan het draad
 • Verschillende kralen
 • Evt. sieradenlijm

Begin en eind van een ketting/armband

Zorg ervoor dat je draad minimaal twee keer zolang is als de lengte van je armband/ketting. Kies een sluiting voor je werkstuk. Hang het sluitinkje in het midden van de nylon draad en knoop de sluiting in het midden vast met de twee draden, twee knoopjes is voldoende. Voor extra stevigheid kun je een beetje sieradenlijm op het knoopje doen, maar wacht dan vervolgens tot de lijm gedroogd is voordat je gaat beginnen aan je werkstuk.

Wanneer je werkstukje af is knoop je een extra kraal die bij het patroon/kleur past vast die een iets groter gaatje in de kraal heeft. Je kunt hier ook goed een metalen (tussen)kraal voor gebruiken, waarvan de openingen in de kraal vaak wat groter zijn. In deze kraal maak je ook 2 knoopjes en vervolgens als gewenst een beetje lijm. Dan rijg je een metalen ringetje door de kraal en daaraan weer een aantal ringetjes vastmaken, zo’n 3 of 4 afhangende van wat je zelf mooi vindt.

Simpel 2-draads patroon

Hiervoor kun je bijna elk formaat aan kralen gebruiken afhankelijk van je eigen smaak, denk hierbij aan rocailles of glasparels, etc. Je kunt voor dit model 1 of 2 kleuren kralen gebruiken.

 1. Begin zoals boven beschreven met het draad in twee-en te verdelen en vervolgens een sluiting in het midden te bevestigen.
 2. Rijg de kraal een stukje door het linker (of rechter) draad, en vervolgens rijg je de rechterdraad dan weer achterstevoren door de kraal, dus waar het linker draad eruit komt, gaat het rechterdraad erin.
 3. Trek vervolgens aan beide uiteinden en de knoop komt beneden vast te zitten.
 4. Vervolgens rijg je aan allebei de kanten een kraal.
 5. Daarna doe je nogmaals een kraal aan de linkerkant en gaat met de rechter-uiteinde door de achterkant van de kraal aan de linkerkant, zoals in stap 1 beschreven. Je krijgt een soort van 1-2-1 patroon
 6. Vervolg bovenstaande stappen tot de gewenste lengte van het sieraad is bereikt
 7. Sluit af zoals bovenaan beschreven.

Uitgebreider 2-draads patroon

 1. Begin zoals bovenaan beschreven met de nylon draad en sluiting in het midden
 2. Gebruik hiervoor 2 kleuren kralen voor een leuker effect
 3. Volg de instructies van het simpele 2-draads patroon zoals hierboven beschreven tot stap 6
 4. Rijg vervolgens aan de linkerkant 4-6 kralen (6 kralen voor rocailles en 4 voor grotere kralen)
 5. Haal het linkerdraad door de 1e geregen kraal van stap 4, trek het draad aan en je krijgt een soort rondje.
 6. Trek dit rondje langs de draad naar beneden totdat het aan de kralen van stap aansluit
 7. Voor de rechterkant van het draad herhaal je stappen 4 t/m 6
 8. Herhaal nu weer het simple 2 draads patroon en vervolgens weer voor beide draden stap 4-6 totdat de gewenste lengte is bereikt.
 9. Sluit af zoals bovenaan beschreven

Tip: gebruik voor stap 1 een andere kleur kralen dan voor stappen 4-6, dit ook om verwarring in het patroon te voorkomen.

Lees verder

© 2011 - 2017 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bloemenpatronen van kralenBloemenpatronen van kralenHet rijgen van kralen in verschillende patronen is een leuke creatieve bezigheid. Vooral het maken van kralen-patronen m…
Goedkope en originele kralen, kettingen, armbanden en bedelsGoedkope en originele kralen, kettingen, armbanden en bedelsGoedkope en originele kralen, kettingen, armbanden en bedels op het internet kopen. Waar kan dat het beste? We geven een…
Sieraden: PandoraSieraden: PandoraHet Deense sieraden merk Pandora is al jaren lang immens populair in Nederland. Vooral de bedelarmbanden van het merk zi…
Pandora sieraden: armbanden, kettingen, bedels en kralenPandora sieraden: armbanden, kettingen, bedels en kralenPandora sieraden: armbanden, kettingen, bedelarmbanden, bedels en kralen. Pandora is een inmiddels wereldbekend sieraden…
Zelf sieraden maken: de geknoopte dunne leren veter kettingDun leer is te verkrijgen in verschillende kleuren en zit op klossen. Je koopt het leer per strekkende meter. Je kunt hi…
Bronnen en referenties
 • www.kralen.com

Reageer op het artikel "Armbanden en kettingen rijgen – basis patronen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Esthercita79
Laatste update: 01-11-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Special: Creatieve hobby's
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!