Zelf een sneeuwbol maken

De sneeuwbol is voor velen een inspirerend en sfeervol product. We kennen ze allemaal wel; de met water gevulde glazen bollen, waarin een leuk tafereel te zien is in dwarrelende sneeuwvlokken wanneer we de sneeuwbol schudden. Helaas is de sneeuwbol, en dan zeker de grotere variant, vaak niet erg goedkoop in de aanschaf. Een leuke optie is om zelf een sneeuwbol te maken.

Benodigdheden

Om een mooie sneeuwbol te maken heb je slechts enkele eenvoudige dingen nodig. Op de eerste plaats heb je een leeg glazen potje met een dop nodig. Dit wordt de sneeuwbol zelf. Daarnaast heb je water nodig, gewoon kraanwater, en witte glitters die de sneeuw vormen. Natuurlijk is het niet verplicht om de sneeuwbol daadwerkelijk te vullen met ‘sneeuwvlokken’. Je kunt een heel andere sfeer in de sneeuwbol creëren door gekleurde glitters te gebruiken. Ook heb je zelf de keuze aan formaat en vorm van de glitters. Verder heb je een tube watervaste lijm nodig en een beeldje om in de sneeuwbol te plaatsen. Dit kan van alles zijn, van een konijntje tot een huisje met een tuin. Zolang het maar in de dop van de glazen pot past en goed bestand is tegen water. Gebruik dan ook geen beeldjes van bijvoorbeeld gips, want dit blijft niet mooi in water.

De sneeuwbol maken

Zorg dat alle te gebruiken materialen goed schoon zijn voor je de sneeuwbol gaat maken. Volg vervolgens de volgende stappen om de sneeuwbol mooi in elkaar te zetten.

  • Zet het beeldje in de pot en vul de pot vervolgens met water, bijna tot aan de rand. Haal nu het beeldje weer uit de pot met iets kleins, als een pennetje of een pincet. Je hand neemt teveel ruimte in, waardoor er water uit de pot zal stromen. Het is de bedoeling dat al het water in de pot blijft, zodat je later precies genoeg water in je sneeuwbol hebt.

  • Zet de pot met water even weg en maak het beeldje helemaal droog. Het is belangrijk dat zowel het dekseltje van de pot als het beeldje goed droog zijn voor de volgende stap.

  • Leg het dekseltje van de glazen pot ondersteboven neer en plak het beeldje in de dop, op de plaats waar je het zelf het mooist vindt. Meerdere kleine beeldjes kan natuurlijk ook, als er maar voldoende ruimte is langs de randen om de pot nog dicht te kunnen draaien. Wanneer je het dekseltje nu op de pot zou draaien, hangt het beeldje dus ondersteboven in de pot. Zet het dekseltje met het vast gelijmde beeldje nu opzij tot het goed gedroogd is.

  • Vul de glazen pot met glitters. Doe er niet te veel in, want dan haalt dit het effect van de sneeuwbol weg. Toch, te weinig is ook niet mooi, dus probeer goed in te schatten hoeveel glitters je zelf mooi vindt. Voor een klein groentepotje is een eetlepel glitters vaak precies goed.

  • Als de lijm tussen het dekseltje en het beeldje al goed droog is, dan kan de sneeuwbol worden afgemaakt. Breng een laag lijm aan langs de randen van het dekseltje. Het mag best wat dik zijn, maar voorkom dat er aan alle kanten lijm uit het potje komt. Pak nu het dekseltje op en keer het om, zodat het beeldje nu op de kop onder het dekseltje hangt. Je kunt nu het beeldje voorzichtig door de opening van de pot in het water laten zakken tot het dekseltje op de rand van het potje rust. Draai de pot nu stevig dicht en verwijder eventueel vrijgekomen restjes lijm langs de rand.

  • Laat de pot staan tot de lijm langs de rand van het dekseltje goed gedroogd is en zet de pot vervolgens op de kop neer. Je ziet nu direct het resultaat van je zelfgemaakte sneeuwbol. Even schudden en de glitters dwarrelen speels om je beeldje heen! Uiteraard kun je zelf nog versieringen op de pot aanbrengen wanneer je dit wilt. Het is natuurlijk jouw creatie en je moet het maken zoals jij het wilt.

Veel plezier ermee!
© 2013 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke en originele kerstcadeaus om te geven!Leuke en originele kerstcadeaus om te geven!Elk jaar is het weer de vraag wat een leuk en origineel cadeau is om aan iemand te geven met kerstmis. December is de fe…
Van rode paperclip tot huisVan rode paperclip tot huisJe bent platzak, je hebt geen job en toch wil je vooruit in het leven. Dat kan, met één enkele rode paperclip! Het ongel…
Ruil je rijk: Evenaar het succesRuil je rijk: Evenaar het succesMisschien heb je dit verhaal wel ooit op het nieuws voorbij horen komen. Een man begon met een paperclip en slaagde erin…
Heesters - Boerenjasmijn, Forsythia en HibiscusHeesters - Boerenjasmijn, Forsythia en HibiscusDeze bloeiende heesters hebben elk hun eigen charme. De Boerenjasmijn is een een heester die weinig eisen stelt en heerl…

Scouting: Een vrijetijdsbesteding voor jong en oud!Veel mensen hebben bij het horen van het woord scouting associaties met de ouderwetse, vaak een beetje oubollige padvind…
Wenskaarten: leuke teksten voor Sint-ValentijnWenskaarten: leuke teksten voor Sint-ValentijnI love you. You're the one and only. Zulke kaartjes vind je voor Valentijn met dertien in een dozijn in de winkels. Wil…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.