Fotograferen tijdens het wandelen: hou je ogen open!
Veel mensen vinden het leuk om tijdens een wandeling of een uitstap foto's te trekken. Of foto's maken in de vrije natuur kan een reden zijn om uit je zetel te komen. De foto's kunnen daarna dienen voor eigen gebruik, om in een portfolio te steken of om deel te nemen aan wedstrijden. Toch is het niet zo eenvoudig om mooie foto's te maken die uitsteken boven de gemiddelde foto. Enkele tips om zonder al te veel materiaal op pad te gaan en om toch leuke foto's te maken zonder een professional te zijn.
Fotograferen: op het juiste moment op de juiste plaats staan!
Het materiaal
Alleen of in groep wandelen?
Wanneer je gaat wandelen, wil je vooral genieten van je
wandeling. Een zware fototas en tal van objectieven is dus niet zo'n goed idee. Bovendien moet je ook aan je wandelgenoten denken. Zij gaan het niet leuk vinden als je om de vijf minuten stopt om een foto te trekken. Vooral niet als je dan ook nog eens een hele tijd zit te prutsen met objectieven en statieven. Als je enkel en alleen voor de foto's op stap gaat, kan je er beter alleen op uittrekken of met gelijkgestemde zielen. Zo kan je je focussen op je techniek en op je compositie en kan je indien gewenst een half uur wachten op dat ene vogeltje.
In groep: weinig poespas
Wanneer je gewoon op stap gaat met vrienden of met de familie, kan je best een lichte compactcamera meenemen. Veel lichter dan een spiegelreflexcamera en je trekt er even mooie foto's mee. Immers, een goede fotograaf trekt betere foto's met minder professioneel materiaal dan een slechte fotograaf met een super deluxe camera en complete uitrusting. Nadeel met compactcamera's is wel dat ze de foto nemen enkele seconden nadat jij hebt afgedrukt. Vervelend natuurlijk als er net een everzwijn voorbij kwam schieten, want dat is al lang weg dan. Je zal dus een beetje moeten anticiperen. Een andere truc is om een paar foto's na mekaar te trekken. Met wat geluk zit er dan toch een goede tussen.
Rekening houden met (veranderende) weersomstandigheden
Je vertrekt dikwijls met schitterend weer, maar dat durft al wel eens omslaan onderweg. Voorzie dus altijd een plastiek zakje. Zo kan je je camera beschermen tegen de regen. Is het bitter koud, dan kan je je camera best in je jaszak steken of in je handtas. Ook strand, zee en duinen zijn niet de beste vrienden van je camera. Sterker nog, de drie z's (zand, zeezout en zon) kunnen je camera erg beschadigen. Je camera een hele dag in de bloedhete zon laten liggen is moordend. Tegen de zon kan je een koelbox meenemen. Niet nodig om er een koelelement in te leggen, je camera is reeds voldoende beschermd in de afgesloten en koele omgeving. Om de lens te beschermen tegen opspattend zeewater kan je een filter gebruiken. Zand kan je camera en je objectief erg beschadigen. Laat dus nooit de camera open en bloot op het strand liggen maar steek hem telkens na gebruik netjes terug weg in een goed sluitende (koel)tas of in een plastiek zak.
Batterij
Voorzie steeds een volle batterij voor je er op uittrekt. Niets zo vervelend als een schitterende foto te willen maken en dan te merken dat je batterij plat is. Vermijd ook steeds naar je foto's te kijken. Het LCD-schermpje is een echte energieverslinder! Is het erg koud, dan raakt je batterij sneller leeg. Wil je foto's van
sneeuw en ijs maken, neem dan een reservebatterij mee. Is de ene batterij leeg, dan kan je een andere insteken en verder gaan.
De geheugenkaart
Controleer ook even je geheugenkaartje. Staan er nog wel genoeg foto's op? Daar sta je dan, midden in de natuur met nog slechts één foto te gaan! Frustrerend! Laad dus even je foto's op je computer voor je weggaat, zo ben je er zeker van dat er nog genoeg plaats is voor nieuwe foto's! Of neem een reserve geheugenkaart mee.
Aan de slag!
Het licht
Fotograferen is spelen met licht (in het Grieks: foto = licht en grafein = schrijven). Het is dus belangrijk om te fotograferen op het juiste moment, wanneer de lichtinval dus het beste is. Midden op de dag is het licht veel te fel. Je kan dus beter op pad gaan 's morgens vroeg of in de vooravond.
Speciale weersomstandigheden
Ook wanneer het weer speciaal is, kan je erg mooie foto's maken. Denk bijvoorbeeld aan nevel en mist, ijs, sneeuw en waarom niet, een hevige regenbui met donder en bliksem! Soms heb je geluk en zie je zelfs een dubbele regenboog. Maar hier moet je wel voor buitenkomen!
De compositie
Een gouden regel in de fotografie en in de schilderkunst: De Gulden Snede. Hierbij deel je je vlak denkbeeldig in in negen vlakken door twee horizontale en twee vertikale lijnen te trekken. Op elk snijpunt van die denkbeeldige lijnen kan je dan iets zetten om een mooie compositie te maken. Ook eenderde lucht en tweederde land of omgekeerd zijn gebaseerd op dit principe. De snijlijn ligt dan immers op een van de twee denkbeeldige horizontale lijnen. Dus nooit je horizon mooi in het midden zetten. Ook je hoofdonderwerp zet je beter niet vlak in het midden van je foto, want hier is geen snijpunt aanwezig. Voor meer diepgang op je foto kan je best een persoon, een object of een dier op de voorgrond zetten. Je kan natuurlijk ook gaan spelen met je personage. Zo kan je de persoon op de voorgrond zo zetten dat het lijkt dat hij of zij bijvoorbeeld een gebouw ondersteunt of op zijn / haar hand draagt.
Speciale effecten
Een kader maken
Door bepaalde dingen op de voorgrond te zetten, kan je een kader maken op je foto. Denk bijvoorbeeld aan een tak vol bloesems, een boom, een zuil, een stuk venster, etc. Je kan dan kiezen tussen een onscherpe tak met een scherpe achtergrond of omgekeerd voor een scherpe tak en een onscherpe achtergrond. Alles hangt af van wat je juist wil in beeld brengen.
Beweging
Een aardige en niet moeilijke truc is om bewegende voorwerpen nog meer beweging te geven. Denk bijvoorbeeld aan een fietsend of schaatsend kind of aan een vliegende zeemeeuw. Hiervoor trek je de camera mee met je onderwerp. Je fixeert met de camera een bepaald punt waar je onderwerp voorbij gaat komen. Net voor het onderwerp in beeld komt, druk je af en volg je het onderwerp met de camera. Je onderwerp zal scherp zijn op de foto, de omgeving er rond onscherp, wat de beweging alleen maar beklemtoont.
Water bevriezen of net sneller laten stromen
Water is een fascinerend iets. Je kan er uren naar kijken, je wordt rustig van het geluid van een klaterend beekje of van het ruisen van de golven. Maar je kan je water ook bevriezen of juist sneller laten stromen door te spelen met de sluitertijd op je camera. Probeer enkele sluitertijden uit en bekijk het resultaat. Je zult versteld staan van je eigen kunnen!
Vervormingen
Met een rivier of zelfs een plas water kan je foto's trekken van vervormde dingen of mensen. Kijk eens hoe een boom er uitziet wanneer hij weerspiegeld wordt in een rivier. Laat je kind boven een plas water hangen en kijk hoe het vervormt. Met weerspiegelingen kan men op een eenvoudige manier leuke effecten bekomen.
Kikvors- of vogelperspectief
Neem niet altijd foto's van op de begane grond of al rechtstaand. Experimenteer met het kikvorsperspectief. Hiervoor ga je door de knieën of zelfs languit op de grond liggen. Zo worden je bomen of je rotspartij nog indrukwekkender. Of waan je even een vogel en bekijk alles van bovenaf. Klim op een rots en trek naar beneden. Vanuit vogelperspectief krijgen objecten ook een heel andere uitstraling.
Op de website van natuurfotograaf Roland Verlinde staan heel wat tips in verband met natuurfotografie. 96 pagina's gratis en voor niets te downloaden op www.natuurfotografen.org. Een echte aanrader!