Fotografietips voor een stedentrip

Fotografietips voor een stedentrip Je gaat een stedentrip maken of je bent van plan om een stedentrip te gaan maken. Dan neem je natuurlijk je fotocamera mee! Elke stad heeft bijzondere dingen om op de foto te zetten. Maar hoe vind je deze bijzondere dingen en hoe zet je ze op de foto?

Wat neem je mee?

  • Als eerste moet je bedenken wat je meeneemt. Heb je een spiegelreflexcamera, dan heb je ook nog keuze uit verschillende lenzen die je op je camera kunt zetten. En als je verschillende lenzen hebt, wil je ze vaak allemaal meenemen, maar dat wordt wel erg zwaar als je die de hele dag mee moet nemen. Maak dus een keuze uit één of 2 goede lenzen met allebei een ander bereik. De meest gangbare lens is natuurlijk de standaard kitlens die bij je camera zit. Daarnaast kun je bijvoorbeeld nog een keuze maken uit een groothoeklens of een telelens. Hier kun je nog een beetje mee zoomen.
  • Stop je camera in een stevige en met voorkeur, waterdichte tas. Wanneer je in de stad rondloopt, kan het nog wel eens zijn dat je ergens tegenaan stoot of dat het gaat regenen. Je camera moet dan goed beschermt zijn.
  • Extra batterijen zijn ook een must. Neem minstens één extra batterij mee, die je in je cameratas stopt. Op de hotelkamer kun je ’s avonds je batterij of accu opladen. Je camera is dan weer klaar voor gebruik!
  • Een extra geheugenkaartje kan ook erg handig zijn. Wanneer je lekker bezig bent met fotograferen, kan het al snel gebeuren dat je geheugenkaart vol raakt. Neem hiervoor een extra geheugenkaart mee. Een geheugenkaart neemt weinig ruimte in in je tas, dus hiervoor hoef je het niet te laten!
  • Een statief kan ook erg handig zijn, zeker wanneer je de fotografie gaat richten op architectuur. Wil je niet de hele dag met een groot statief door de stad lopen, maar wel foto’s maken zonder trillingen erin? Neem dan een ministatief mee of een zakje gevuld met bijvoorbeeld rijst. Je camera kan dan toch stevig staan. Je kunt natuurlijk ook een muurtje of paaltje als hulpmiddel gebruiken om onbewogen foto’s te maken.

Een goed moment om te fotograferen

Een goed moment om te gaan fotograferen, is een uur na zonsopkomst of een uur voor zonsondergang. Het zonlicht is op deze momenten niet zo scherp, wat je foto’s ten goede komt. Daarnaast is het op deze momenten vaak ook nog niet zo druk in de stad en lopen er geen mensen in de weg.

Ook wanneer het donker is, kan het heel mooi zijn om in de stad te fotograferen. Toeristische attracties en reclames zijn dan mooi uitgelicht en ook kun je met behulp van de lichten die uit gebouwen komen, mooie foto’s maken. Het is wel aan te raden om in het donker een statief te gebruiken. Dan kun je de sluitertijd van je camera wat hoger zetten. Je kunt ook de isowaarde van je camera in het donker wat opschroeven, maar dit zorgt er wel voor dat er ruis in je foto’s komt.

Compositie

Speel eens met verschillende composities. Beroemde toeristische attracties en monumenten in grote steden zijn al miljoenen keren op de foto gezet. Door eens een aparte compositie te gebruiken en vanuit een ander perspectief te fotograferen, kun je toch een originele foto maken.

Maak een aparte uitsnede door niet de hele attractie of het hele monument op de foto te zetten of gebruik je telelens om in te zoomen op details. Door een groothoeklens te gebruiken, kun je weer een heel wijds effect creëren op je foto’s en misschien wel meerdere dingen op de foto krijgen.

Details

  • Let op de details. Soms kun je een gebouw fotograferen met weerspiegeling in het water of in een plas. Misschien kun je wel een mooie weerspiegeling in een winkelruit fotograferen!
  • Let ook op de lijnen van gebouwen. Gebouwen hebben vaak een interessant lijnenspel. Door hier meer aandacht op te leggen, kun je hele interessante foto’s krijgen.
  • In steden kun je ook veel contrasten vinden. Probeer deze eens vast te leggen op je foto’s. Let bijvoorbeeld op de contrasten “oud en nieuw”, “arm en rijk” en “vrolijk en somber”. Door op een andere manier naar de details te kijken, krijg je hele andere foto’s.

Doe inspiratie op!

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen met fotograferen? Doe voor je stedentrip dan wat inspiratie op. Je kunt op internet talloze foto’s vinden op verschillende websites. Sla de mooiste foto’s op of zet ze op je Pinterest bord, zodat je nog eens naar de foto’s terug kan kijken.

En ten slotte: vergeet niet om te genieten op je stedentrip. Maak je niet constant druk om de fotografie, maar kijk ook naar de stad zonder door de zoeker van je camera te kijken.
© 2013 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Senioren: stedentripWat is er nou leuker dan op zijn tijd een prachtige stad te bezoeken, waarbij u in enkele dagen tijd een stad goed leert…
Naar welke stad ga jij voor een citytrip?Naar welke stad ga jij voor een citytrip?We maken graag een citytrip en in Europa zijn er veel leuke steden om te bekijken. Het aanbod is ontzettend groot, waard…
Goedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnGoedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnBesparen en op vakantie, twee zaken die in eerste instantie niet samen lijken te gaan. Toch is er met een dosis creativi…
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…

Het fotograferen van landschappenHet fotograferen van landschappenHet fotograferen van landschappen trekt heel veel mensen aan, maar het is ook iets wat veel mensen lastig vinden. Hoe ka…
Gekke foto's makenGekke foto’s kunnen jarenlang plezier opleveren. Elke keer als je die gekke foto’s weer tevoorschijn haalt verschijnt er…
Mirjamsel (66 artikelen)
Laatste update: 14-07-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.