Vertel een verhaal met je scrapbook

Vertel een verhaal met je scrapbook Met je scrapbook wil je eigenlijk een verhaal vertellen wat gedragen wordt door jouw foto’s. Je wil het verhaal versterken met behulp van uitvergrotingen, kleur, tekeningen en frutseltjes. Hoe zorg je dat je verhaal zo goed mogelijk overkomt en hoe gebruik je achtergronden en verschillende kleuren om jouw verhaal te versterken zonder dat het geheel een onsamenhangend rommeltje wordt.

Journaling

Het verhaal wat je wil vertellen moet natuurlijk ook met woorden verteld worden. Wie staan er op de foto’s? Waarom zijn die personen daar? Wanneer speelt het verhaal zich af? Ook op vakanties of tijdens bezichtigingen is het vaak leuk om (historische) achtergrondinformatie te vermelden. Veel is er te vinden bij VVV-kantoren en op internet. Verder kan je wat meer over je gezin vertellen.
Kerst: wat betekent dat voor jullie en volgens welke tradities vieren jullie dat?
Verjaardag:Wat zijn voor jullie vaste onderdelen van een verjaardagsfeestje? Wat is het thema van het kinderfeestje?
Vakantie:Wat heb je gezien en beleefd? Waarom moest je samen lachen en wat was minder leuk aan de vakantie?

Achtergronden en embellishments

Deze moeten het verhaal van je foto’s ondersteunen en geen op zichzelf staande versiering zijn.

Seizoenen

  • Winter: Gebruik koele kleuren zoals blauwtinten en wit. Als accenten kan je gebruik maken van ijssterren, handschoenen, sneeuwpoppen, mutsen, sleetjes en dikke sokken.
  • Lente: Gebruik geel, lichtgroen, paars en andere pasteltinten. Als accenten kan je bloemen gebruiken en jonge dieren.
  • Zomer: Vrolijke, felle en sprekende kleuren met als accenten een parasol, zon, ijsjes, cocktaildrankjes, badslippers en een bikini of badpak.
  • Herfst: Bruin, oranje, donkergroen en geeltinten met als accenten pompoenen, paddenstoelen, herfstbladeren en de paraplu.

Onderwerp

  • Kerst: Dit vraagt om de kleuren rood, groen, goud, zilver met veel glitters. Als accenten kies je voor kerstballen, kaarsen, de Kerstman en hulstblaadjes.
  • School: Een zwarte achtergrond met hierop witte letters doet het goed voor het zogenaamde schoolbordeffect. Verdere accenten kunnen zijn krijt, potlood, pen, liniaal en schaar.
  • Baby-album: Lichte pasteltinten met als accenten fopspenen, slabbetjes, wiegje, knuffelbeesten en babyslofjes.
  • Verjaardag: hiervoor kan je qua kleuren helemaal los gaan. Misschien in de lievelingskleuren van de jarige. Moet je dit in je tekst wel vermelden of in kleuren die aansluiten bij het thema van een kinderverjaardag. Als accenten zijn kaarsjes, cupcakes, taart, ballonnen altijd te gebruiken. En bij kinderpartijtjes volgens een thema kan je dat thema in je embellishments mooi doorvoeren.

Fotograferen

Je foto’s moeten ook een verhaal vertellen. Hiervoor moet je zowel overzichtsfoto’s als close-ups en accentfoto’s maken. Wat is belangrijk voor je verhaal, waar worden je ogen naar toe getrokken.
Voorbeelden:
Pretpark: Maak foto’s waar de attracties in zijn geheel op staan. Maak foto’s van je kind in de attractie. Close-up van het verwachtingsvolle gezicht voordat er wat gebeurt. Fotografeer ook details zoals een mooi uithangbord of sprookjesfiguur .
Verjaardag: Overzichtsfoto’s van de visite en de cadeaus. Close-ups van de jarige die een cadeau uitpakt of de kaarsjes uitblaast. Detailfoto’s van de kaarsjes op de taart, het aansteken van de kaarsjes of het aansnijden van de taart.
Boulevard: Overzichtsfoto van het strand, de boulevard, iedereen gezellig op een terrasje. Close-up van de familieleden/vrienden die genieten van de zon. Detailfoto van een zeemeeuw, het reclamebord voor het terras, een drankje op tafel.

Eén geheel

Voor een mooi resultaat is het belangrijk dat de linker en de rechter bladzijde overkomen als één geheel. De kleuren moeten aan beide kanten hetzelfde zijn net als de gebruikte materialen. De embellishments mogen best deels over de foto’s heen geplakt worden zodat de foto’s ook opgenomen worden in het geheel en er deel van gaan uitmaken.
Veel creatief plezier!
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een visueel dagboek bijhouden: Iedereen kan art journalen!Een visueel dagboek bijhouden: Iedereen kan art journalen!Art journalen is een vorm van het bijhouden van een visueel dagboek. Niets hoeft, alles mag. Op YouTube zijn ontelbare f…
Scrapbook of scrapbooking, hoe leer je scrappen?Scrapbook of scrapbooking, hoe leer je scrappen?Een scrapbook is een boek waarin op een creatieve en decoratieve manier foto’s en informatie wordt geplaatst. Het kan oo…
Digitaal scrappenDigitaal scrappenEen digitaal scrapbook op je computer is leuk maar het mooiste blijft natuurlijk een fotoalbum wat je vast kan houden en…
Scrapbook technieken uitgelegdScrapbooken is een erg veelzijdig begrip en je kunt er vanalles bij bedenken; het maken van kaarten tot het maken van je…

Fotograferen tijdens het wandelen: hou je ogen open!Fotograferen tijdens het wandelen: hou je ogen open!Veel mensen vinden het leuk om tijdens een wandeling of een uitstap foto's te trekken. Of foto's maken in de vrije natuu…
Effecten creëren in de fotografie: de bokeh techniekEffecten creëren in de fotografie: de bokeh techniek‘Bokeh’ betekent in het Japans ‘onscherp’. Het woord ‘bokeh’ staat dan ook de onscherpte in de achtergrond van foto’s. V…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 19-12-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.