Horsemaning, nieuwe rage, foto's van lichaam met los hoofd!
Na de "planking" rage raakt in het najaar van 2011 een nieuw fenomeen in zwang: horsemaning. Foto's van lichamen, waarvan het hoofd niet aanwezig is op de gebruikelijke plaats op de romp, maar op een andere locatie op de foto opduikt. De afbeelding wordt geplaatst op de diverse social media. Horsemaning, vrij vertaald nep-onthoofding is niet nieuw. De trend, ontstaan in Amerika, is een revival van een manier van fotograferen die al in de twintiger jaren van de vorige eeuw populair was.
Wat is horsemaning?
Horsemaning is een nieuwe foto rage en wordt gezien als opvolger van de
planking rage van de afgelopen periode. Bij planking is het de bedoeling je letterlijk strak als een plank te laten fotograferen in allerhande mogelijke posities. Horsemaning is een afgeleide: het hoofd dient niet op de romp zichtbaar te zijn, maar juist ergens anders op de afbeelding op te duiken.
De trend ontleent zijn naam aan de term
Headless Horseman. De bedoeling is dat een persoon zijn hoofd zo goed mogelijk verbergt en dat van de andere persoon juist alleen het hoofd zichtbaar is. Op die manier zijn hoofd en lichaam los van elkaar op een andere plek op de foto te zien.
De truc is het hoofd achterover te houden, of achter een object te verbergen. Vervolgens is het de kunst om van een tweede persoon alleen het hoofd te laten zien, dat kennelijk gescheiden is van het lichaam, maar ergens anders opduikt, vanachter de bank, op een paal of in een schijnbaar onmogelijke positie.
Is horsemaning nieuw?
Niet echt, er is een iconische, zwart-wit foto, al uit de twintiger jaren van de vorige eeuw, waarop een jong meisje achterover liggend geportretteerd is op een picknicktafel. Ze is gekleed in een wit jurkje. Van een tweede meisje is alleen het hoofd zichtbaar met lange zwarte haren, voorzien van een witte strik, bijpassend bij de lichte kleding van het liggende persoon.
Schijnbaar achteloos schuift ze "haar"' hoofd met haar rechterhand van haar lichaam af, een eindje verderop aan de rand van de tafel. Aan het begin van de vorige eeuw was deze manier van fotograferen zelfs een trend. De huidige rage is een voorzetting van deze werkwijze.
Wat was planking ook al weer?
Sinds 2006 is een Australische facebookpagina actief, genaamd
The Lying Down Game, in 2009 was er voor het eerst sprake van de term
planking. Sinds 2010 is het wereldwijd een begrip geworden. Bij
planking is het de bedoeling dat men het lichaam zo gestrekt mogelijk houdt, met de armen strak langs het lichaam en het gezicht naar de grond gericht. Vervolgens wordt van de
planker een foto gemaakt waarop deze figureert in een bijzondere positie, het liefst letterlijk als een plank tussen twee objecten.
Deze beeltenissen worden verspreid middels de social media zoals bijvoorbeeld facebook, twitter of hyves. Alhoewel het een onschuldige "sport" is kan het gevaarlijk worden, als de
planker zich in opvallende posities wil begeven zoals hoge gebouwen of in het verkeer. Het streven is een opvallende foto te bewerkstelligen die veel bekeken wordt. In een geval liep dit verkeerd af: in mei 2011 viel de Australiër
Acton Beale van een hoog gelegen balkon en kwam daarbij om het leven.
Hoe ontstond de horsemaning-rage?
Op de Amerikaanse blog
BuzzFeed verscheen op 8 augustus 2011 een artikel, met de oude foto uit de twintiger jaren van de vorige eeuw, waarop het oerprincipe van horsemaning werd gedemonstreerd, aangevuld met hedendaagse voorbeelden.
Medewerkers van zender
MTV maakten zelf enkele nieuwe varianten waarvan de afbeeldingen geplaatst werden bij het bewuste artikel op de site waarmee de rage ontketend werd. Media van over de hele wereld namen het bericht over van het nieuwe fenomeen en al snel verschenen op de sociale media en op forums op internet afbeeldingen van de adepten. Het begin van de horsemaning rage was een feit.