Horsemaning, nieuwe rage, foto's van lichaam met los hoofd!

Na de "planking" rage raakt in het najaar van 2011 een nieuw fenomeen in zwang: horsemaning. Foto's van lichamen, waarvan het hoofd niet aanwezig is op de gebruikelijke plaats op de romp, maar op een andere locatie op de foto opduikt. De afbeelding wordt geplaatst op de diverse social media. Horsemaning, vrij vertaald nep-onthoofding is niet nieuw. De trend, ontstaan in Amerika, is een revival van een manier van fotograferen die al in de twintiger jaren van de vorige eeuw populair was.

Wat is horsemaning?

Horsemaning is een nieuwe foto rage en wordt gezien als opvolger van de planking rage van de afgelopen periode. Bij planking is het de bedoeling je letterlijk strak als een plank te laten fotograferen in allerhande mogelijke posities. Horsemaning is een afgeleide: het hoofd dient niet op de romp zichtbaar te zijn, maar juist ergens anders op de afbeelding op te duiken.

De trend ontleent zijn naam aan de term Headless Horseman. De bedoeling is dat een persoon zijn hoofd zo goed mogelijk verbergt en dat van de andere persoon juist alleen het hoofd zichtbaar is. Op die manier zijn hoofd en lichaam los van elkaar op een andere plek op de foto te zien.
De truc is het hoofd achterover te houden, of achter een object te verbergen. Vervolgens is het de kunst om van een tweede persoon alleen het hoofd te laten zien, dat kennelijk gescheiden is van het lichaam, maar ergens anders opduikt, vanachter de bank, op een paal of in een schijnbaar onmogelijke positie.

Is horsemaning nieuw?

Bron: Bruce Clay, Inc, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Bruce Clay, Inc, Flickr (CC BY-2.0)
Niet echt, er is een iconische, zwart-wit foto, al uit de twintiger jaren van de vorige eeuw, waarop een jong meisje achterover liggend geportretteerd is op een picknicktafel. Ze is gekleed in een wit jurkje. Van een tweede meisje is alleen het hoofd zichtbaar met lange zwarte haren, voorzien van een witte strik, bijpassend bij de lichte kleding van het liggende persoon.

Schijnbaar achteloos schuift ze "haar"' hoofd met haar rechterhand van haar lichaam af, een eindje verderop aan de rand van de tafel. Aan het begin van de vorige eeuw was deze manier van fotograferen zelfs een trend. De huidige rage is een voorzetting van deze werkwijze.

Wat was planking ook al weer?

Sinds 2006 is een Australische facebookpagina actief, genaamd The Lying Down Game, in 2009 was er voor het eerst sprake van de term planking. Sinds 2010 is het wereldwijd een begrip geworden. Bij planking is het de bedoeling dat men het lichaam zo gestrekt mogelijk houdt, met de armen strak langs het lichaam en het gezicht naar de grond gericht. Vervolgens wordt van de planker een foto gemaakt waarop deze figureert in een bijzondere positie, het liefst letterlijk als een plank tussen twee objecten.

Deze beeltenissen worden verspreid middels de social media zoals bijvoorbeeld facebook, twitter of hyves. Alhoewel het een onschuldige "sport" is kan het gevaarlijk worden, als de planker zich in opvallende posities wil begeven zoals hoge gebouwen of in het verkeer. Het streven is een opvallende foto te bewerkstelligen die veel bekeken wordt. In een geval liep dit verkeerd af: in mei 2011 viel de Australiër Acton Beale van een hoog gelegen balkon en kwam daarbij om het leven.

Hoe ontstond de horsemaning-rage?

Op de Amerikaanse blog BuzzFeed verscheen op 8 augustus 2011 een artikel, met de oude foto uit de twintiger jaren van de vorige eeuw, waarop het oerprincipe van horsemaning werd gedemonstreerd, aangevuld met hedendaagse voorbeelden.

Medewerkers van zender MTV maakten zelf enkele nieuwe varianten waarvan de afbeeldingen geplaatst werden bij het bewuste artikel op de site waarmee de rage ontketend werd. Media van over de hele wereld namen het bericht over van het nieuwe fenomeen en al snel verschenen op de sociale media en op forums op internet afbeeldingen van de adepten. Het begin van de horsemaning rage was een feit.
© 2011 - 2022 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
nieuws uitgelichtPlanken op bijzondere plaatsen: wat is planking?Planking, het is helemaal hip. Je ligt ergens als een plank en laat je dan op de film of de foto zetten. Zelfs Paul de L…
Gekke foto's makenGekke foto’s kunnen jarenlang plezier opleveren. Elke keer als je die gekke foto’s weer tevoorschijn haalt verschijnt er…
Strakke buik in 6 weken - Tips en oefeningenEen strakke en platte buik behaal je in 6 weken door goed te letten op je voeding, op hoeveel dat je beweegt en het cons…
Harlem shake - Wat is het?Harlem shake - Wat is het?Begin 2013 neemt de internetrage "Harlem Shake" het web over. Er verschijnen duizenden clips op YouTube met zogenoemde H…

Bloemen fotograferen, niet zo moeilijk als het lijkt!Bloemen zijn prachtige voorwerpen, en hoewel het misschien ingewikkeld lijkt, het is heel simpel om ze mooi op de foto t…
Panning: trek je camera mee gedurende een lange sluitertijdAls je veel dynamiek in een foto wil kun je eens de techniek van het pannen proberen. Dit is bijvoorbeeld leuk om een tr…
Bronnen en referenties
  • http://brekend.nl
  • De.wikipedia.org/wiki/Horsemaning
  • http://nl.wikipedia
  • www.buzzfeed.com
  • Afbeelding bron 1: Bruce Clay, Inc, Flickr (CC BY-2.0)
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 13-08-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.