nieuws uitgelicht

Planken op bijzondere plaatsen: wat is planking?

Planking, het is helemaal hip. Je ligt ergens als een plank en laat je dan op de film of de foto zetten. Zelfs Paul de Leeuw plankt. Maar planken of planking op bijzondere plaatsen is het meest bijzonder. Helaas viel er bij planking ook al een dode.

Wat is planking?

Planking komt uit Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland. Het is inmiddels in Nederland ook razend populair. Overigens wordt planking in Engeland ook wel the lying down game genoemd. In 1997 begon planking voor het eerst of toen doken er voor het eerst foto’s op. Dit was in het noordoosten van Engeland. Daarna werd het in heel Engeland hip en in 2009 werd het echt een rage.

Planking in Japan, Zuid-Korea en Frankrijk

Na Australië, Engeland en Nieuw-Zeeland gingen ook andere landen aan de planking. Zo werd het ook in Japan, Zuid-Korea en Frankrijk een rage. In Frankrijk heet het overigens a plat ventre (op je buik)

Planking werd groot door het internet en YouTube

Planking op zich was dat wel leuk, maar mensen wilden vooral laten zien waar ze allemaal aan planking deden. Daarvoor werd natuurlijk het internet ingezet. Foto’s op Facebook en Twitter en films op YouTube maakten dat steeds meer mensen aan planking gingen doen.

In Nederland is planking pas groot geworden na een dode in Australië

Het vreemde is wel dat planking pas in mei 2011 een rage werd. In die maand viel er een dode in Australië toen hij in Brisbane van een appartementencomplex stortte. Hij plankte op de reling van een balkon, raakte uit evenwicht, viel naar beneden en stierf ter plaatse. Overigens ging het eind mei ook bijna mis in Auckland in Nieuw-Zeeland. Daar plankte een man op de rail van de trein, maar hij was vergeten dat er ook treinverkeer op die rails was. Hij ontsnapte ternauwernood aan de dood. Juist door deze rariteiten is planking in Nederland opeens populair geworden.

De meest bizarre plekken vinden voor planking

Gewoon op de bank aan planking doen of op de tafel is al lang niet gek genoeg meer. Tegenwoordig moet bij planking vooral gekeken worden naar bizarre plekken. Vooral in Australië gaan ze daar heel ver in en nemen ze veel te veel risico’s. Dit allemaal om de eer van het gezien worden op pagina’s als Facebook en Twitter. Overigens is het in Australië al verboden om te planken op plekken waar mensen zelf gevaar lopen of ze anderen in gevaar brengen. Wie daar op betrapt wordt, krijg een bekeuring.

Rare plekken waar mensen aan planking doen

 • In een trappenhuis tussen twee trappen
 • Op het dak
 • In het openbaar groen
 • Op een prullenmand
 • Op twee auto’s
 • Op een afvalcontainer
 • In een professionele keuken op het aanrechtblad
 • Boven op de korf van een korfbal
 • Op een toilet
 • Op een standbeeld
 • Op de kassaband van de supermarkt
 • Op een hoge kraan
 • Op een havenlicht
 • Op een druk terras
 • Op de counter van de McDonalds

Wat is planking en hoe doe je het?

Bij planking moet je op je buik gaan liggen met je hoofd naar beneden en je armen gestrekt naast je. Er wordt daarbij niet gepraat en er moet ook niet in de camera worden gekeken. Planking moet het liefst op een plek die opvalt. Vervolgens moet er een foto of filmpje van je worden gemaakt en die moet je dan op Facebook of Twitter zetten. De bedoeling is dan dat die foto of dat filmpje zoveel mogelijk views (bezoekers) en reacties trekt. Planking is volgens de beoefenaars het leukst als het gebeurt op een rare plek of ergens waar heel veel mensen komen.

Na planking komt teapotting

Overigens schijnt de nieuwste rage teapotting te zijn. Ook hierbij moet iemand weer een pose aannemen, die van een theepot zodat er vervolgens een foto van kan worden gemaakt en het geheel weer naar Facebook of Twitter kan.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Horsemaning, nieuwe rage, foto's van lichaam met los hoofd!Na de "planking" rage raakt in het najaar van 2011 een nieuw fenomeen in zwang: horsemaning. Foto's van lichamen, waarva…
Gekke foto's makenGekke foto’s kunnen jarenlang plezier opleveren. Elke keer als je die gekke foto’s weer tevoorschijn haalt verschijnt er…
Strakke buik in 6 weken - Tips en oefeningenEen strakke en platte buik behaal je in 6 weken door goed te letten op je voeding, op hoeveel dat je beweegt en het cons…
Harlem shake - Wat is het?Harlem shake - Wat is het?Begin 2013 neemt de internetrage "Harlem Shake" het web over. Er verschijnen duizenden clips op YouTube met zogenoemde H…

Regio's van de PokemonwereldDe pokemonwereld omvat verschillende continenten die allen hun eigen geheimen, klimaten en inheemse pokemon kennen. Daar…
Papier in alle vormen en matenPapier in alle vormen en matenPapier is er in alle soorten en maten. Van dik tot dun, en de leukste kleuren. Handig voor je favoriete hobby met papier…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • Friesch Dagblad
 • YouTube
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.