Fotomozaiëk maken

Fotomozaiëk maken Een fotomozaiëk is een kunstwerk voor aan de muur. Een fotomozaiëk wordt steeds populairder. Er zijn bedrijven die zich gespecialiseerd hebben op het maken van een fotomozaiëk. Wat is een fotomozaiëk en hoe maak je deze zelf?

Wat is een fotomozaiëk

Een fotomozaiëk is een grote foto die bestaat uit allemaal kleine fotootjes. Een mozaïek van foto's dus. De grootte van de foto is meestal van posterformaat. Een fotomozaiëk is niet zomaar ween collage van foto's. Het is een grote foto, meestal van een of meerdere personen. Een foto is normaal gesproken opgebouwd uit pixels, dat is bij de meeste wel bekend. Een fotomozaiëk vervangt de pixels door kleine fotootjes.

Voor een fotomozaiëk heb je dus veel foto's nodig. Toch kunnen deze foto's ook weer dubbel of meerdere keren voorkomen in de fotomozaiëk. Hert is namelijk ondenkbaar om honderden foto's te gaan gebruiken, niet iedereen beschikt namelijk over zoveel foto's.

Een fotomozaiëk wordt meestal op canvas gemaakt: dit is het mooiste. Maar het is ook mogelijk om de fotomozaiëk op fotopapier fa te drukken. De afmetingen zijn veelal A0 of A1 formaat. De prijzen voor een fotomozaiëk liggen vrij hoog: rond de 300 euro op canvas (grootste formaat) en rond de 200 euro als poster (ook de grootste maat).

Een fotomozaiëk wordt veel cadeau gedaan voor een bruiloft, verjaardag, jubileum, geboorte etc. Het is een zeer uniek cadeau en erg kostbaar. Een fotomozaiëk vertelt een verhaal uit het leven van een of meerdere personen. Je blijft er bijna dagelijks naar kijken.

Zelf fotomozaiëk maken

Om kosten te besparen, kun je ook zelf aan de slag gaan. Een fotomozaiëk maken is echter niet zo makkelijk als men denkt. Allereerst is er een goed fotobewerkingsprogramma voor nodig. Daarnaast is vooral handigheid en inzicht vereist. Maar in de meeste gevallen lukt het je zelf niet om een fotomozaiëk te maken. Er zijn gelukkig ook programma's die je hierbij helpen.

Het programma EasyMoza is er een van. Je maakt online je eigen fotomozaiëk Je kiest de mooiste foto uit, daarbij voeg je alle andere foto's toe en het programma maakt van alle gekozen foto's jouw mooiste foto. De kosten bedragen hiervoor 4,95 euro. Je kan het resultaat opslaan op je pc en zelf af laten drukken, ook in groot formaat. In een lage resolutie is het programma gratis te downloaden. Dit kan je niet gebruiken om er een grote poster mee te laten maken. Er zijn meerdere online programma's die het aanbieden. Het online maken is vaak gratis, het laten afdrukken kost uiteraard wel geld.

Programma

om helemaal zelf een fotomozaiëk te maken, heb je een speciaal softwareprogramma nodig. Je hebt hiervoor het programma nodig, een foto die je wilt omzetten naar mozaïek en bij voorkeur veel foto's om de mozaïek mee op te bouwen.

Een leuk programma, en gratis te downloaden, is AndreaMosaic. Maak eerst een aantal voorkeuren kenbaar zoals de grootte en het aantal tegeltjes. Voeg vervolgens een foto in met behulp van de +knop. Vervolgens verschijnt de foto in het scherm. De foto is opgebouwd uit allemaal kleine vakjes, dit worden de tegeltjes.

Vervolgens moet je folders aanmaken met daarin de foto's die gebruikt moeten worden. Gebruik hiervoor de optie Tile Images. Let op, hoe minder foto's je toevoegt, hoe minder mooi de mozaïek wordt. Het werkt het makkelijkst als je voorheen alle foto's die je wilt gebruiken, in één map zet. Kies voeg toevoegen folder, er wordt een nieuwe lijst aangemaakt. Selecteer de lijst(en vervolgens en klik op OK.

Heb je alles geselecteerd, klik dan op Creëer mozaïek. Het kan even duren, maar je fotomozaiëk verschijnt al snel. In een mooi formaat en helemaal gratis. Vind je de mozaïek niet mooi, probeer het dan met meer foto's of maak de tegels in aantal minder. Je kan kiezen uit 250 tot 10000 tegels. Hoe minder tegels, hoe minder mooi de mozaïek zal zijn. Echter, veel tegels kan ook weer een wazig beeld geven. Het is een kwestie van even uitproberen dus. Wanneer je te weinig foto's hebt, zal het programma meerdere dezelfde foto's plaatsen binnen de mozaïek
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Een green screenWat is een green screen en hoe maak je er zelf een? En wat is chroma keying en waarmee kan ik het toepassen? Op deze vra…
Kleding of t-shirts bedrukkenHet kan handig en leuk zijn om kleding te customizen voor een groepsvakantie, promotiemateriaal of een club. Een t-shirt…
Goede sites voor fotobewerkingGoede sites voor fotobewerkingIn een grijs verleden was fotobewerking iets dat alleen was weggelegd voor de allerbeste fotografen en bovendien een dur…

Panning: trek je camera mee gedurende een lange sluitertijdAls je veel dynamiek in een foto wil kun je eens de techniek van het pannen proberen. Dit is bijvoorbeeld leuk om een tr…
Een zonnekap - wanneer en waarom te gebruiken?Voor wie fotografeert met een spiegel reflex camera is een zonnekap een bijna onmisbaar onderdeel. Toch ontbreekt vaak b…
Bronnen en referenties
  • http://www.andreaplanet.com/andreamosaic/download/
Reacties

Bram Vos, 16-07-2011
Leuk artikel!

Er staat alleen iets in waar ik even op wilde reageren. Bij het gebruik van het programma EasyMoza is de download in lage resolutie gratis. De hoge resolutie download kost 4,95 en die kan je wel degelijk gebruiken om je fotomozaiek uit te laten printen.

AndreaMosaic is ook een goed programma maar een van de redenen waarom wij EasyMoza hebben gemaakt was omdat veel programma's (zoals AndreaMosaic) voor veel mensen ingewikkeld kunnen zijn.

Groeten,
Bram Reactie infoteur, 16-07-2011
Hallo Bram,
Bedankt voor je reactie, ik zal het gelijk even aanpassen.

Drie (infoteur), 15-07-2011 #2
Wat een interessant artikel! Heb je foto-voorbeelden van wat je zelf hebt gemaakt met AndreaMosaic, ter illustratie? Reactie infoteur, 15-07-2011
Hallo Drie,
Ik heb de niet werkende link vervangen door een werkende link, sorry voor het ongemak.
Uiteraard ben ik zelf actief met deze software, helaas kan ik geen foto's openbaar maken omdat ik deze persoonlijk vindt. Op de website in de bronvermelding staan wel hele leuke voorbeelden. Wanneer je er zelf mee aan de slag gaat, wijst het zich vanzelf. Het is soms even uitproberen. Mijn tip: gebruik veel verschillende foto's, dat maakt het geheel veel mooier.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 16-07-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.