Een green screen

Wat is een green screen en hoe maak je er zelf een? En wat is chroma keying en waarmee kan ik het toepassen? Op deze vragen geeft dit artikel antwoord.

Een green screen

Bij de techniek chroma key wordt meestal gebruik gemaakt van een green screen. Bij chroma key worden de films met elkaar gemixt, waarbij een selecte kleurengroep transparant wordt gemaakt. Vroeger werd ook vaak gebruik gemaakt vaan een bluescreen, dit omdat de kleur blauw, met analoge apparatuur, makkelijker te verwijderen is. Voor de kleuren blauw en groen is gekozen, omdat deze het minst overeenkomen met de huidkleur.

Deze techniek wordt het meest gebruikt bij weerberichten op televisie. De weerman/vrouw staat dan voor een blauw of groen scherm. Via een monitor kan hij/zij dan het uiteindelijke resultaat zien, waardoor hij/zij kan zien waar gewezen moet worden.

Zelf een green screen maken

Op internet zijn vele manieren te vinden hoe een green screen moet worden gemaakt. Ook kunnen complete installaties worden besteld, dit meestal tegen enorme prijzen. Om zelf zo'n scherm te maken heb je nodig:
  • Een groen doek (het liefst een geheel, op de markt zijn dit soort stoffen al voor enkele tientjes te krijgen. Zelf had ik een stof van 1,5m bij 9,0m voor 15).
  • Een frame (bijvoorbeeld van hout: enkele houten balken in elkaar schroeven).
  • Iets om het doek vast te maken op het frame (zelf gebruikte ik punaises).

Soms wordt er met een verkeerde stof gewerkt. In dat geval is de stof te dun, waardoor een lichtere plek achter het doek te zien is. Dit kan verholpen worden door een donkere stof aan de andere kant van het frame op te hangen.

Filmen

Bij het filmen is het erg van belang dat er voldoende licht op het doek valt, zodat er geen schaduwen op ontstaan. Er zal dus met meerdere lampen moeten worden gewerkt. Ook moet het voorwerp of de persoon op een minimale afstand van 1,5m staan van het doek. Dit om te voorkomen dat er groene randen ontstaan rond de persoon op film.

Chroma key toepassen

Om de groene achtergrond weg te werken zijn er vele video bewerkingsprogramma's die chroma keying ondersteunen. Enkele hiervan zijn:
  • Pinnacle Studio Plus
  • Magix Video Deluxe
  • Adobe Premiere
  • Final Cut Pro
© 2009 - 2024 Waarten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twitch: wel of geen webcam tijdens het streamen?Twitch: wel of geen webcam tijdens het streamen?Lijkt het je wat om te streamen op Twitch? Je moet dan bedenken of je een webcam wilt toevoegen aan je stream of niet. M…
De print screen knopIedereen heeft de print screen knop op zijn toetsenbord zitten. Wat kun je er eigenlijk mee? Je kunt een schermafbeeldin…

Pottenbakken: benodigdheden & werkruimtePottenbakken is een creatieve hobby of voor sommige zelfs hun werk. Bij bijna elke stap van het pottenbakken heeft u wel…
Sportvissen: een leuke hobby voor jong en oudSportvissen op zoet water is een leuke hobby, die door jong en oud gedaan kan worden. Het geeft biedt mensen ontspanning…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Chroma_key
Waarten (22 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.