Nieuwe digitale camera compact en intelligent

Nieuwe digitale camera compact en intelligent Digitale camera's worden steeds kleiner en compacter, bezitten extra functies en hebben intelligente technieken ingebouwd. Én ze zijn duurder. Camera's zijn uitgegroeid tot een geavanceerd lifestyleproduct, dat niet meer valt weg te denken uit ons dagelijks leven.

Digitale camera standaard in elk huishouden

Omdat de gebruiker het meestal zo gemakkelijk mogelijk wil hebben, moet indien mogelijk niet meer van hem verlangd worden dan een druk op de ontspanner. Tot de trends behoren ook nieuwe 3D-ontwikkelingen voor camera's, camcorders of tv-toestellen.

De fotografiemarkt blijft een groeimarkt, wereldwijd en dus ook in ons land. Daaraan heeft ook het crisisjaar 2009 niets veranderd. De branche straalt volop optimisme uit. Tegenwoordig behoort apparatuur als camera's, mobiele telefoons of smartphones standaard in vrijwel elk huishouden en voor alle leeftijdscategorieën.

Foto-industrie biedt voor elk wat wils

Elke generatie verlangt van de foto-industrie weer andere innovaties: laat het geheugen de fotograaf in de steek, dan kan de moderne camera hulp bieden. Zaken als gezichtsherkenning en locatiedetectie zijn voor de camera's van morgen geen probleem meer. De apparaten identificeren mensen en gezichtsuitdrukkingen, kunnen via GPS of andere datasystemen bijvoorbeeld gegevens over afgebeelde gebouwen verzorgen en onthouden.

Met name jongere fotografen en filmers zijn erg gecharmeerd van nieuwe software waarmee reeds door de camera bepaald wordt welke foto´s of welke clips snel het web op moeten. Bij het aansluiten van de camera op uw PC of laptop wordt de verbinding met het internetplatform automatisch tot stand gebracht en de beelden worden ook meteen in het juiste webformaat geconverteerd.

Moderne camera met navigatiefuncties

Erg populair bij amateurfotografen is ook het filmen en fotograferen met slechts één apparaat. Digitale opnamesystemen in fotocamera of camcorder kunnen dit gelijktijdig, de gebruiker moet alleen één keer op de ontsluiterknop drukken. Intelligente automatische functies nemen de rest over. Bewegen, probleem nummer één bij amateurfotografen, zal spoedig tot het verleden behoren, is de belofte van fabrikanten. De techniek verfijnt de beeldstabiliteit steeds meer.

De moderne camera moet ook oriëntatiefuncties bezitten en u kunnen begeleiden door onbekend terrein: Volgens informatie van leveranciers grijpt deze hightechapparatuur daarbij op WiFi-stations of het Europese Galileosysteem terug. Via intelligente koppelingen met het internet kan de fotograaf informatie verkrijgen over alles wat de moeite waard is in de omgeving van zijn actuele locatie.

Ultrakleine camera's voor medische toepassingen

In vrijwel elk huishouden zijn een of meer camera's aanwezig, vaak zelfs meer dan het aantal fietsen, CD-spelers of auto's. Op Photokina, s´werelds grootste vakbeurs in Keulen, showen jaarlijks zo´n 1250 exposanten uit 45 landen de allernieuwste snufjes met betrekking tot digitale compactcamera's, spiegelreflexcamera´s, mobiele telefoons met camera, camcorders, flitsers, lenzen en ook printers en software.

Ook specialisten maken hun opwachting op Photokina: zo worden er voor medische toepassingen ultrakleine camera's ter grootte van een tablet getoond, die de patiënt inslikt om beelden van zijn dunne darm te verkrijgen. En voor politietoepassingen kan nieuwe software een verloren gewaand persoon vanaf een foto kunstmatig laten verouderen, wat onderzoekswerk kan ondersteunen.

Pixels en hoge resoluties

Overigens lijkt de concurrentiestrijd over pixels en steeds hogere resoluties voorbij te zijn. Er zijn voor het moment geen belangrijke ontwikkelingen in de verbetering van beeldkwaliteit of hoge resolutie te verwachten. Op dat terrein waren er immers al grote ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Op dit moment wordt de branche gekenmerkt door vele kleinere veranderingen, cosmetische functies bij portretopnamen of geotagging-speeltjes."
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieNikon D60 spiegelreflexcameraDe Nikon D60 spiegelreflexcamera is het nieuwe digitale spiegelreflex-instap model en is ideaal voor wie de overstap van…
De zoektocht naar een nieuwe digitale cameraDe zoektocht naar een nieuwe digitale cameraJe staat op het punt om een nieuwe digitale camera aan te schaffen. Tot voor kort had je altijd een compact camera. Een…
Pixels: kleine bouwsteentjes van een beeldschermPixels: kleine bouwsteentjes van een beeldschermBij de specificatie van een digitale camera wordt meestal het aantal pixels vermeld. Het verschil van de beelden van een…
Wat is een geschikte videocamera?Wat is een geschikte videocamera?Een videocamera aanschaffen is een investering. Ze worden steeds goedkoper, maar voor een goede camera moet je een redel…

NachtfotografieAls je het woord nachtfotografie hoort, denk je waarschijnlijk aan fotograferen midden in de nacht. Niets is minder waar…
Tips om digitale foto's veilig te bewarenTips om digitale foto's veilig te bewarenHet geheugenkaartje van de digitale camera is net vol op dat unieke moment, een ergernis! Of de digitale camera wordt ge…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 09-10-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.