10 fotografie tips

10 fotografie tips 10 fotografie tips voor iedereen en elke camera. Hier lees je een aantal eenvoudige manieren om betere foto's te maken. Je kunt elke camera gebruiken. Van telefoon tot digitale camera. Met een digitale spiegelreflexcamera maak je kwalitatief de beste opnamen. Helemaal als je in RAW-formaat schiet. Dat is het hoogste formaat en wordt gebruikt door professionele fotografen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave:


Type camera van ondergeschikt belang

Iedereen kan betere foto’s maken met een paar handige tips. Het maakt niet uit of je een dure of goedkope camera hebt. Het is zelfs beter om met een goedkope fotocamera te beginnen omdat je niet wordt afgeleid door alle extra mogelijkheden. Ik ga ervan uit dat mensen met een digitale camera fotograferen. Deze tips zijn ook handig als je met een mobieltje wilt fotograferen.

Houd de camera stil

Tip 1: Houd je camera stil. Dan is het beeld een stuk scherper. Door het bewegen ontstaat bewegingsonscherpte. Dit is wel te gebruiken als effect. Soms zien foto’s met bewegingsonscherpte er juist heel mooi uit. Als je dit effect wilt gebruiken moet je erg veel foto’s nemen en dan hopen dat een paar goed gelukt zijn. Belangrijk is dat je tijdens het maken van de foto de camera beweegt, bijvoorbeeld van links naar rechts of van voor naar achter.

Klik vaker

Tip 2: Neem meerdere foto’s. Als je een digitale camera hebt kun je vaak honderden foto’s op een SD-kaartje zetten. Maak hier gebruik van. Het kan zijn dat net iemand met zijn ogen dicht of halfdicht op de foto staat. Dat zie je soms niet op je kleine schermpje.

Maak verschillende uitsneden

Tip 3: Maak verschillende opnamen. Als je een persoon fotografeert, kun je deze ‘ten voeten uit’ fotograferen. Dat wil zeggen: in zijn geheel dus inclusief voeten. Je kunt close-ups maken en met andere uitsneden experimenteren. Het is handig om in verschillende kaders te fotograferen om later het beste kader uit te kunnen kiezen.

Horizon recht

Tip 4: Houdt de horizon recht. Als je iemand fotografeert vergeet je erop te letten of je de camera de camera recht houdt. Zorg in ieder geval dat de horizon recht staat. Dat maakt de foto en stuk aangenamer om naar te kijken. Foto’s met een opzettelijk scheve horizon kunnen natuurlijk mooi zijn als je het overdrijft met een diagonale horizon van 45 graden.

Wees grappig

Tip 5: Zeg iets grappigs als je iemand fotografeert. Een foto van iemand is mooier als deze spontaan lacht. ¨Lachen maar naar het vogeltje!¨ kan genoeg zijn om iemand te doen glimlachen.

Eerst oefenen!

Tip 6: Maak veel foto’s. Oefen in snel goede foto’s maken met rechte horizon, stil gehouden camera en de andere tips in het achterhoofd. Dit voorkomt teleurstellingen. Niets is zo vervelend als dat iemand je om een foto vraagt en je moet toegeven dat de foto mislukt is. Het is een goed idee om met huisdieren te oefenen.

Leer camera kennen

Tip 7: Leer de mogelijkheden van je camera goed kennen. Er zijn verschillende mogelijkheden met een digitale camera die van invloed zijn op de fotokwaliteit. Zorg dat je onder elke omstandigheid dat de camera in de juiste stand staat en dat je snel kunt aanpassen.

Durf te deleten

Tip 8: Durf minder geslaagde foto’s weg te gooien. Laat niet je SD-kaart volstaan met mislukte foto’s want die moet je toch deleten. Bovendien kijk je continue kritisch naar je eigen foto’s als je tussendoor op delete drukt. Door de lat voor jezelf hoog te leggen wordt het resultaat steeds beter.

Flitsgebruik

Tip 9: Zet de flits overdag uit als je een foto maakt van een landschap. Dat heeft namelijk weinig zin en kost alleen maar batterijen of accustroom. Als je overdag dichtbij fotografeert (tot 3 meter), dan heeft het wel zin om een flits te gebruiken als 'invulflits'. De invulflits geeft het onderwerp iets meer licht waardoor het los komt van de achtergrond; de foto wordt in zijn geheel mooier.

Gebruik foto-software

Tip 10: Maak gebruik van een foto-edit-programma om je foto’s te ‘croppen’. Dat is alles wegsnijden wat er niet mooi opstaat. Je kunt met een fotosoftware de foto optimaliseren door het contrast te verhogen, meer scherpte toe te voegen en de kleuren intenser te maken. Kleuren intensiveren doe je met ´Saturation´. Experimenteer met foto´s om te kijken wat de mooiste effecten zijn.

Lees verder

© 2007 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scherptediepte in de fotografie: vier bepalende factorenScherptediepte is een veelgehoord begrip in de fotografie. Door te spelen en variëren met scherptediepte kun je prachtig…
Werken als fotograafWerken als fotograafVoor professionele fotografen wordt het steeds lastiger om van hun werk te leven. Dat komt vooral doordat er steeds meer…
Workshop nachtfotografie in Rotterdam: een verslagSinds een half decennium organiseert fotograaf Andre Nijenhuis workshops nachtfotografie in Rotterdam. Zeker eens per ma…
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…

Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)Wie foto's wil bewerken kan voor een duur fotoshop programma kiezen of gewoon voor Gimp. Gimp is de meest volwassen grat…
Pixels, wat kun je ermee?Een digitale foto maakt u om te delen met anderen: via e-mail, webpagina of print. Hoeveel pixels hebt u nodig voor de b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
  • Als bron heb ik interviews gedaan met meerdere professionele fotografen. Bovendien heb ik jarenlang zelf gewerkt als fotograaf.
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.