Digitale fotografie van landschappen

Digitale fotografie van landschappen Landschappen, silhouetten, luchten, horizons en panorama's zijn boeiende en interessante onderwerpen om vast te leggen met uw digitale camera met een ieder zijn eigen kenmerkende schoonheid, prachtig gekleurde zonsondergangen of de schoonheid van het mooie landschap met in ieder jaargetij totaal verschillende kleuren en indrukken.

De voorgrond

Het gaat erom bij het vastleggen van een landschapfoto dat het geheel in feite leesbaar moet zijn als verhaal, en bij een goed verhaal heb je een begin, een midden en een einde. Bij het fotograferen moet je dus van te voren er op letten dat de compositie zoveel mogelijk klopt, probeer een positie te vinden waarbij je iets op de voorgrond hebt wat ook interessant is om te bekijken om als het ware de persoon die de foto bekijkt de afbeelding ingeleid wordt.

Diepte

Doordat verschillende onderwerpen op 1 foto achter elkaarstaan of in 1 lijn kunt u diepte in uw foto creëren in een landschap met naar elkaar lopende lijnen, bijv van een riviertje of beekje of een weggetje. Ook schaduwen van bomen of gebouwen en benut ook de contrasten in kleuren van uw onderwerpen door verschillende belichting bijv door zonlicht of licht van openbare verlichting of welke lichtbron dan ook.

Scherptediepte

En foto van een landschap moet in de regel overal een scherp beeld hebben, van het punt dat het meest dichtbij is tot oneindig. Aanbevolen wordt om een klein diafragma te gebruiken om er zeker van te zijn van een grote scherptediepte
en u kunt ook als die op uw camera aanwezig is de scherptedieptecontrole gebruiken om te kunnen checken of het hele beeld op alle delen scherp is.

Kleurverzadiging

U kunt de kleuren in een foto levendiger maken door een speciaal filter te gebruiken nl. het polarisatiefilter, dit filter zorgt ervoor dat dat sterke kleuren zoals groen, blauw, geel, oranje en blauw worden benadrukt.

Statieven

Om het mooiste resultaat te verkrijgen kunt u het beste een statief gebruiken, daardoor wordt vermeden dat u door trillingen en beweging van het fototoestel een onscherp beeld zou krijgen en het is makkelijker om een zorgvuldige compositie te maken.

Luchten

Probeer als u luchtgezichten op uw foto ziet dat daar ook kleurwisselingen in zitten, dus probeer geen grijze wolken maar probeer witte wolken op een blauwe actergrond te krijgen mocht dit niet mogelijk zijn zorg dan dat die grauwe lucht met weinig kleurverschillen zo min mogelijk in beeld is door de camera naar beneden te richten.

Het weer

Het weer zal grote invvloed hebben op het resultaat van uw foto, maar het is niet noodzakelijk dat de zon moet schijnen om een mooie foto te kunnen maken. Ook met slecht weer kunt u hele mooie foto"s maken let eens op misschien ziet u wel een mooie regenboog of neerslag in de vorm van hagelstenen of sneeuw kan hele aparte invloeden hebben op uw foto. U kunt vantevoren luisteren naar de weersvoorspellingen, ook het tijdstip is van belang denk hierbij aan de jaargetijden in de zomer kunt u opdezelfde plek en plats een totaal andere foto maken. De eerste uren na zonsopkomst en de laatste uren voor zonsondergang worden door landschapfotografen ook wel de gouden uren genoemd omdat je dan vaak mooi warm licht hebt met vele verschillende kleurstellingen.

De juiste plek

Door goed op te letten vanaf welke plaats u een foto neemt kunt u een totaal andere foto maken, probeer de juist stanplaatsen te vinden die uw foto ten goede komen, vaak wordt hier makkelijk overgedaan maar als u de moeite neemt om hier tijd en aandacht aan te besteden krijgt u veel mooiere resultaten.

Panorama's

Foto"s van landschappen zijn uitermate geschikt voor het breedbeeldformaat, u kunt een normale foto van een landschap op uw computer bewerken en uit te snijden tot een mooie panoramafoto.

Silhouetten

In een landschap kan een silhouet een heel goed onderwerp zijn, belichten kunt u dan beter op de lichtere delen zodat de donkere delen als zwarte silhouetten worden weergegeven, nu is het de kunst om een balans te vinden tussen donkere delen en lichtere delen die in evenwicht is opdat het silhouet niet zal overheersen.

Hoofdonderwerp en vloeiende lijnen

Probeer een onderwerp als hoofdonderwerp te kiezen en die een centrale positie te geven in het geheel daarbij rekening te houden met de vloeiende lijn die hier en daar te vinden zijn en deze zo mooi mogelijk laten uitkomen in de gehele compositie van de foto.
© 2008 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het fotograferen van landschappenHet fotograferen van landschappenHet fotograferen van landschappen trekt heel veel mensen aan, maar het is ook iets wat veel mensen lastig vinden. Hoe ka…
Schilders 17e eeuw: Jacob van Ruisdael (1628-1682)Schilders 17e eeuw: Jacob van Ruisdael (1628-1682)De bekende landschapsschilder Jacob van Ruisdael heeft wel 700 schilderijen vervaardigd. Hij herhaalde vaste beelden zoa…
Schilderkunst 17e eeuw: landschapsschilderkunstSchilderkunst 17e eeuw: landschapsschilderkunstHet Hollandse landschap was in de zeventiende eeuw een geliefd onderwerp. Er was een markt voor deze schilderijen, met e…
Kunst kijken met kinderen; Panorama MesdagKunst kijken met kinderen; Panorama MesdagEen dagje naar het strand met de kinderen? Panorama Mesdag in Den Haag: kunst kijken wordt kunst beleven, ín het schilde…

Digitale fotografie voor- en nadelenDigitale fotografie voor- en nadelenHet principe van digitale fotografie is eigenlijk hetzelfde als van de traditionele fotografie. Er is een lens nodig waa…
Fotografie: VuurwerkVuurwerk biedt ideale mogelijkheden om opwindende, kleurrijke foto's te maken en hoewel de technieken hiervoor nogal ing…
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.