Fotografie: Vuurwerk

Vuurwerk biedt ideale mogelijkheden om opwindende, kleurrijke foto's te maken en hoewel de technieken hiervoor nogal ingewikkeld kunnen zijn, zijn ze eigenlijk erg eenvoudig en kan iedereen die enige basiskennis van fotografie heeft ze snel onder de knie krijgen. Met Nieuwjaar heb je natuurlijk volop mogelijkheden om foto's van vuurwerk te maken. Toch zijn er in de loop van het jaar ook andere feestelijke gelegenheden waar vuurwerk wordt afgeschoten.

Vuurwerkfotografie


Benodigdheden

  • Camera: Voor het fotograferen van vuurwerk moet je een lange belichtingstijd kunnen hanteren. Een camera moet een B-stop is dus essentieel, aangezien deze je in staat stelt de sluiter open te laten zolang je maar wilt. Middelgrote camera's en 35mm SLR's bezitten deze eigenschap, maar sommige van de meer geavanceerde compacte camera's ook.
  • Lenzen: Een brandpuntsafstand van 28mm groothoeklens tot 200mm telelens is geschikt. De groothoeklenzen zijn ideaal voor foto's van de volledige hemel en met de telelenzen kun je inzoomen op de exploderende vuurpijlen voor opvallende abstracte foto's.
  • Accessoires: Een stevig statief om je camera op te plaatsen, een draadontspanner zodat je de sluiter kunt openen (en openhouden op B) zonder de knop om de sluiter te openen te moeten aanraken en natuurlijk voldoende kleurenfilms, oftewel nog genoeg geheugen op je geheugenkaart.

Werkwijze

Kom ruim op tijd zodat je de locatie kunt verkennen en rustig een goede plek uit kunt kiezen. Vraag in geval van twijfel iemand van de ordediensten waar het vuurwerk zal worden afgestoken, zodat je je kunt installeren op een plaats waar je alles goed zult kunnen zien. Alhoewel het verleidelijk is om echt vlakbij het schouwspel te gaan staan, zul je een veel beter zicht hebben als je op een ruime afstand blijft. Hierdoor zal de kans dat mensen vlak voor je gaan staan en zo je uitzicht belemmeren of het statief omverlopen ook kleinere zijn. Heb je eenmaal een geschikte plaats gevonden, installeer dan je camera op het statief, bepaal welke lens je gaat gebruiken en stel ruwweg de compositie samen. Als het mogelijk is om mensen gebouwen onderaan het kader te plaatsen, doe dit dan; het zal je foto interessanter maken. Vervolgens maak je de draadontspanner vast aan je camera en zorg je ervoor dat je nog voldoende foto's heb op het filmrolletje/geheugenkaart die in je camera zit.

Wat belichting betreft, is het een uitgeprobeerde en geteste methode om de lensopening in te stellen op f/11 of f/16 en de sluiter op B. Aangezien het schouwspel zich op enige afstand zal afspelen, kun je groothoeklenzen focussen op oneindig.

Als het schouwspel begint, kijk je door de beeldzoeker om te controleren of het vuurwerk op de voor jou juiste plaats explodeert. Is dit niet het geval, dan pas je de compositie aan. Zodra je de volgende reeks vuurpijlen ziet opstijgen - meestal zie je eerst een flits de lucht inschieten - maak je de sluiter van de camera los met de draadontspanner en houd je deze open zodat de exploderende vuurpijlen vastgelegd worden.

Veel fotografen laten de sluiter weer los, maar je krijg nog betere resultaten als je hem 30-60 seconden openhoudt terwijl er nog meer vuurpijlen exploderen, die dan allemaal op hetzelfde beeld vastgelegd worden.

Belangrijke tips

  • Als het schouwspel zich afspeelt in de winter, vergeet dan niet jezelf warm aan te kleden. Wanneer je lang op eenzelfde plaats blijft staan, krijg je het immers snel koud.
  • Probeer eens verschillende soorten foto's te maken door tijdens het kleurrijke schouwspel zowel groothoeklenzen als telelenzen te gebruiken.
  • Gebruik een trage film, ISO 50-100, voor een optimale beeldkwaliteit. Als je camera op een statief staat, maakt het niet uit hoe lang de belichtingstijd is. Het gebruik van een snellere film biedt dus geen voordelen. Dus een hogere ISO waarde op een digitale spiegelreflexcamera heeft geen voordelen.
  • Hang bij winderig weer je tas aan het statief om zijn stabiliteit te verbeteren. Zo kun je tegelijkertijd ook een oogje op je apparatuur houden.
© 2008 - 2024 Maxwell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vuurwerk, kleurtjes in de luchtVuurwerk, kleurtjes in de luchtHet enige moment in het jaar dat we het zien is vanaf 12 uur ’s nachts op 31 december; vuurwerk! Mooie kleuren, harde kn…

Digitale fotografie van landschappenDigitale fotografie van landschappenLandschappen, silhouetten, luchten, horizons en panorama's zijn boeiende en interessante onderwerpen om vast te leggen m…
Breitner en de fotografieBreitner en de fotografieDe fotografie is mede ontstaan door het rationeel en analytisch denken uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Men…
Maxwell (43 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.