Fotograferen in en rond het huis: tips en ideeën

Fotograferen in en rond het huis: tips en ideeën Hou je van fotograferen maar kan je om de een of de andere reden je huis niet uit? Denk je dat er dan niets te fotograferen valt? Kijk dan eens goed om je heen. Ook in en om je huis kan je leuke foto's schieten. Denk maar aan macro, focus je op de kleinste details. Of kijk eens goed naar al die prachtige bloemen in je tuin of in een boeket. Let op de insecten of de vogels die rondvliegen, rondkruipen en rondhuppelen in je tuin. Observeer je huisdieren en de gekke fratsen die ze allemaal uithalen. Nog steeds geen inspiratie? Maak een stilleven van dagelijkse objecten. Of focus op feesten en speciale weersomstandigheden. Kortom, inspiratie genoeg om leuke foto's mee te maken!

In en om je huis fotograferen

Als je om een of andere reden in of om je huis moet blijven en je hobby is fotograferen, dan moet je niet wanhopen. Ook hier is inspiratie genoeg te vinden voor leuke en mooie foto's. Kijk eens goed om je heen. In je huis kan je aan macro doen. Als je close-ups neemt van dagelijkse dingen, zien deze er plots heel onherkenbaar uit. Maak eens een stilleven met dingen die je in huis hebt. Of ga je tuin in en observeer insecten, vogels, bloemen en planten. Dingen zien er vaak anders uit naargelang de weersomstandigheden veranderen. Ook hier kan je leuke foto's van maken. Seizoenen gaan voorbij en feesten volgen elkaar op. En last but not least: kijk eens goed naar je huisdieren. Zij doen elk moment wel iets dat je vertedert of doet lachen. Leg dit alles vast op foto en je verveelt je geen moment! En het goede is: tegenwoordig heb je geen duur fototoestel meer nodig. Ook met een GSM kan je al behoorlijke plaatjes schieten.

Macro

Details nemen en structuur ontdekken

Macro kan je maken met een speciale lens op je fototoestel of met speciale ringen, maar eigenlijk gaat het zonder ook. Op bijna elk fototoestel heb je het icoontje met een bloem. Dit staat voor macro. Op deze stand kan je al heel dicht bij je onderwerp komen. Ook met je GSM kan je vrij veel inzoomen. Maak een aantal foto's van dagelijkse dingen: een tapijt, behangpapier, hout, ijs, een appel en ga zo maar door. Je zal versteld staan hoe de structuur van deze dingen eruitziet wanneer je inzoomt. Ook van bloemen en planten kan je details nemen: een stamper, meeldraadjes, een bloemblad, nerven, bloesems. Alles kan en alles mag.

Een quiz maken

Wanneer je veel macro-foto's hebt, kan je een leuke quiz voor je vrienden en kennissen maken. Laat ze een tiental van je foto's zien en laat ze raden wat het is. Je zal versteld staan van de antwoorden en vaak smakelijk moeten lachen want het is niet altijd evident om te ontdekken wat er nu juist werd gefotografeerd.

Stilleven

Niet levende objecten schikken

Wanneer je een aantal dingen uit je huis bij elkaar zet, krijg je een stilleven. Een appel, een boeketje bloemen, een boek, een kopje thee met een koekje, een pijp, een banaan, schelpen, werkelijk alles komt in aanmerking. Het leuke is dat je hier kan spelen met licht en schaduw. Ook kan je een bepaald thema kiezen: fruit, maritiem, bloemen, high tech, boeken en ga zo maar door. Maak je stilleven op verschillende momenten van de dag en je krijgt steeds een heel andere foto.

Bron: Tookapic, PixabayBron: Tookapic, Pixabay

Hobby's

Denk bij het maken van stillevens ook eens aan je hobby. Voor elke hobby heb je wel specifiek materiaal nodig. Een visser heeft een hengel, vliegen, haken, een stoeltje en ga zo maar door. Een kaartjesmaker heeft ponsen, stempels, mallen, verschillende soorten papier, etc. Maak een mooie compositie met je materiaal en je kan een leuke fotoserie maken. Ook wat je gevangen of gemaakt hebt, kan onderwerp zijn van je foto.

Schilderijen nabootsen

Een stilleven is ook een heel populair thema in de schilderkunst. Waarom zou je eens niet proberen enkele van deze beroemde meesterwerken na te maken met een foto? De zonnebloemen van Van Gogh bijvoorbeeld. Kijk eens rond op het internet en je krijgt zo heel wat inspiratie.

Raad de tien verschillen

Maak een stilleven en maak een paar foto's. Verander nu kleine details aan je stilleven. Maak opnieuw een aantal foto's. Maak nu een reeks van tien stillevens met tien verschillen en leg ze voor aan vrienden en kennissen. Goed voor een avondje speelplezier!

Bron: Simonetai247, PixabayBron: Simonetai247, Pixabay

Stop-motion

Wat ook heel leuk is om te doen, is om stop-motionfilmpjes te maken. Denk hierbij aan taferelen met Legomannetjes of Playmobilfiguren. Bedoeling is om filmpjes te maken waarbij je de mannetjes en de figuren steeds een beetje van positie verandert. Je neemt dan steeds een nieuwe foto. Nadien monteer je deze foto's achter elkaar. Het lijkt dan of je mannetjes of figuren bewegen en zo krijg je een stop-motionfilmpje. Kan je om de een of de andere reden niet buiten, dan kan je op deze manier bijvoorbeeld een leuke verrassing maken voor iemand die verjaart. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld mannetjes die op jullie vrienden lijken, een verjaardagstaart, een kaars en een kaart. Maak de foto's, monteer het filmpje op de computer en stuur het door naar de jarige. Succes gegarandeerd!

Bloemen, planten en bomen

Bloemen en bomen zijn ook een dankbaar onderwerp voor een fotoshoot. Het goede is dat ze niet bewegen. Tenminste, als er niet te veel wind is.

In huis

Zelfs als je geen tuin hebt, kan je aan de slag met bloemen en planten die je in je huis hebt staan. Een mooi boeketje, een kamerplant, alles kan op de foto. Heb je een samengesteld boeket, dan heb je zo al vier of vijf verschillende soorten bloemen. Maak close-ups van de onderdelen, rangschik je bloemen per kleur, maak een foto vanuit kikvorsperspectief, maak een foto van boven, met tegenlicht en ga zo maar door. Zonder het te beseffen ben je al snel een half uurtje zoet en hoe meer je kijkt, hoe meer ideeën je krijgt. Rangschik daarna je foto's per kleur en maak een poster voor aan de muur of om cadeau te geven.

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay

Rond het huis

In de tuin heb je natuurlijk meer mogelijkheden. Elk seizoen brengt nieuwe planten en bloemen. De bomen veranderen van kleur, krijgen bloesems, liggen bedekt met sneeuw en verliezen hun bladeren. Telkens kan je nieuwe en andere foto's nemen. Je kan zo bijvoorbeeld een bepaalde plant of boom fotograferen in de vier seizoenen. Je kan daarna een leuk kader maken met je boom of plant door het jaar heen. Heb je een vijver, dan heb je ook de kans om waterplanten op de foto te zetten.

Insecten en vogels

Wie tuin zegt, zegt insecten en vogels. Observeer bijen, vlinders, wespen, muggen en libellen. Ze zitten op bloemen, op planten, op hoge takken, in bomen, op wateroppervlakten. Sommige insecten kan je van dichtbij fotograferen met het nodige geduld. Voor andere zal je een telelens nodig hebben, zodanig dat je van op afstand je foto kan maken. Vogels zitten op waterbakjes, op voedertafels, in het gras en in het zand. Met een telelens kan je een grappige serie maken.

Bron: JacekBen, PixabayBron: JacekBen, Pixabay

Memory

Heb je veel foto's van insecten en/of vogels? Maak er een memory mee. Leuk voor de kinderen of kleinkinderen. Zoek twee dezelfde dieren. Of match het insect en zijn woonplaats. Voor wespen kan dit een wespennest zijn, voor bijen een insectenhotel, voor vogels een nestkast en ga zo maar door. Jij hebt plezier met het maken en plastificeren van je foto's, je (klein)kinderen hebben nog jaren plezier van het spel.

Huisdieren

Een andere onuitputtelijke bron voor het maken van leuke foto's zijn je huisdier(en). Slapend, spelend, etend, liggend, zittend. Telkens doen ze andere (gekke) dingen die een foto kunnen opleveren. Of ga weer voor de details: een oog, een poot, een staart, een tong, de vacht. Niet alleen honden en katten zijn grappig om te fotograferen. Ook je konijn, cavia of goudvis zorgt voor mooie en unieke foto's.

Weersomstandigheden

Let ook eens op de weersomstandigheden. Een tuin, boom, bloem ziet er op alle momenten van de dag anders uit. Let op de lichtinval, aan de ene kant 's morgens, aan de andere kant 's avonds. Maak handig gebruik van het gouden uur, het moment net voor de zon ondergaat en waarbij alles ene gouden gloed krijgt. Maar ook zonder zon kan je leuke foto's maken. Regendruppels, sneeuw of hagel zorgen voor een andere insteek. 's Nachts kan je je skills in nachtfotografie oefenen. Niet altijd even makkelijk! En een of twee keer per jaar krijg je de kans om een supermaan te fotograferen. Kortom, inspiratie genoeg voor alweer andere en unieke foto's.


Feesten

Kerst, Pasen, Halloween, verjaardagen. Allemaal feesten waarbij speciale dingen gebeuren, waarbij het huis prachtig versierd is en waarbij lekkere dingen worden klaargemaakt. Ook hier weer een hoop dankbaar materiaal. Maak foto's van de decoratie, van de met liefde bereide gerechten, van de kerstboom, van de paashaas, van de ingepakte cadeautjes. Leuke herinneringen voor later!


Geheugenspel

Na enkele jaren kan je met al deze foto's een geheugenspel maken. Leg de kerstbomen in de juiste volgorde per jaar. Wat zat er in dit pakje? Wie had dit voorgerecht gemaakt? Een leuk spel voor een volgende Pasen, kerst of verjaardag!

Waar wacht je nog op? Aan de slag!
© 2020 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende manieren om vogels naar je tuin te lokkenVerschillende manieren om vogels naar je tuin te lokkenEr zijn verschillende manieren om meer wilde vogels in je tuin te krijgen. Hierbij kan men inspelen op de diverse behoef…
Vogels in de tuinVogels in de tuinVogels krijgen het steeds moeilijker om voedsel en nest plekken te vinden. Steeds meer natuur wordt vervangen door gebou…
Bollenvelden fotograferenBollenvelden fotograferenIn de lente komen de bloemen op de bollenvelden weer helemaal tot bloei. Tulpen, hyacinten, narcissen en andere kleurrij…
Welke planten lokken vogels in de tuinWelke planten lokken vogels in de tuinIedereen vindt het wel leuk om vogeltjes in de tuin te zien. Echter blijven deze vaak niet lang zitten. Hoe je deze gevl…
Bronnen en referenties
Reactie

Floris, 11-05-2020
In mijn vrije tijd pak ik wel vaker mijn fototoestel. Het is een leuk bezigheid, vooral tijdens deze covid-19 crisis. Dank je voor al die tips. Soms is het wel lastig om aan een inspiratie te komen. Ik zal ze zeker mee nemen tijdens het schieten van unieke foto's. Reactie infoteur, 12-05-2020
Ja, het zijn vreemde tijden. Blij u inspiratie te hebben kunnen geven. Ik neem zelf ook mijn fototoestel meer vast door de coronacrisis en zie nu dingen die ik anders niet eens opmerk. Klik zeker eens door op de linken binnen het artikel want dit artikel maakt deel uit van een hele reeks met tips over fotograferen. Bedankt voor uw reactie en nog veel plezier met het fotograferen!

Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.