Bollenvelden fotograferen

Bollenvelden fotograferen In de lente komen de bloemen op de bollenvelden weer helemaal tot bloei. Tulpen, hyacinten, narcissen en andere kleurrijke bloemen op de bollenvelden zijn het perfecte onderwerp om te fotograferen. Maar hoe haal je het beste uit je foto's? Als je de bollenvelden wil gaan fotograferen, moet je je goed voorbereiden. De volgende punten zijn erg belangrijk in de voorbereiding:
  • Waar? Waar ga je de bollenvelden fotograferen? Natuurlijk kun je naar de keukenhof gaan, maar je kunt ook zelf langs de bollenroutes rijden of lopen. Dit is nog gratis ook! Op internet kun je de actuele bollenroutes vinden.
  • Wanneer? De bollenvelden zijn over het algemeen in april en begin mei op hun mooist. Houd je niet van drukte? Ga dan doordeweeks naar de bollenvelden, want in het weekend is het er vaak druk.
  • Welk tijdstip? In de middag is het zonlicht vaak erg fel, wat het fotograferen moeilijker maakt. Het beste is om vroeg in de ochtend of laat in de avond (vlak voordat het donker wordt) te gaan fotograferen. In de ochtend en in de avond is het vaak ook veel rustiger bij de bollenvelden. Daarnaast kun je erg goed spelen met het licht van de opkomende of neergaande zon en 's ochtends heb je kans op dauw, wat een extra effect kan geven aan je foto's.

Wat neem je mee naar de bollenvelden?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om je camera mee te nemen. Beschik je over een spiegelreflexcamera met meerdere lenzen? De kitlens die standaard bij de camera zit, voldoet in principe prima, maar neem ook zeker een macrolens, een groothoeklens en eventueel een mee als je die hebt. Zo kun je de bollenvelden op verschillende manieren en vanuit verschillende standpunten op de gevoelige plaat vastleggen. Een aantal andere dingen die belangrijk zijn om mee te nemen:
  • Extra batterijen zijn een must. Je zult maar net zien: ben je net lekker foto's aan het maken, is je batterij ineens leeg! Neem daarom altijd een extra batterij mee.
  • Wil je ook vanuit een laag standpunt fotograferen? Dan is het handig om een plastic zak of kleedje mee te nemen die je kunt gebruiken om je camera op te zetten en zo te beschermen tegen vuil. Ook kun je zelf natuurlijk op de plastic zak of het kleedje gaan zitten.
  • Heb je een polarisatiefilter en/of een uv-filter voor op de lens van je camera? Dan is dit zeker geen overbodige luxe! Zo kun je met een polarisatiefilter reflecties tegengaan en de kleuren van je foto's verbeteren en zo kun je met een uv-filter je lens tegen de zon beschermen en blauwzweem tegengaan.
  • Een statief is ook een echte musthave bij het fotograferen van bollenvelden. Zeker bij het maken van overzichtsfoto's is een statief een handig hulpmiddel. Zo kun je bewegingsonscherpte (door bijv. wind) tegengaan en ook de horizon van de foto rechthouden. Vind je het een heel gedoe om een statief mee te sjouwen of wil je close-up foto's maken? Dan biedt een ministatief de oplossing.

Een aantal ideeën

Wat ga je nu precies fotograferen? Het is handig je dit vooraf te bedenken of om foto's te bekijken die als inspiratie dienen. Een aantal ideeën om je op weg te helpen staan hieronder beschreven.

Overzichtsfoto's

Bollenvelden zijn heel kleurrijk. Daarom zijn mooie overzichtsfoto's nooit weg. Zorg ervoor dat de horizon van de foto's recht staat en dat er geen hinderlijke dingen in de weg staan. Zoek ook een mooie achtergrond uit.
Tip: Kun je goed foto's bewerken op de computer? Dan is het ook erg leuk om panoramafoto's te maken.

Macro foto's

Natuurlijk horen de macro (of close-up) foto's ook bij het fotograferen van bollenvelden. Hierin kun je veel verschillende standpunten aannemen. Varieer tussen een hoge en lage standpunten en probeer tussen de bloemen door te fotograferen.
Tip: Ga op zoek naar dingen die iets extra's aan je foto's toe kunnen voegen. Af en toe kom je een "verdwaalde" bloem van een andere soort of met een ander kleur dan de andere bloemen op het veld tegen. Probeer deze bloem als middelpunt te gebruiken. Ga ook op zoek naar andere dingen in het veld, zoals een schuurtje, kruiwagen of tractor.
Tip: Zet je camera eens op de grond neer en maak dan een foto. Het resultaat is erg verrassend!

Lijnenspel

Zoek naar lijnen in de bollenvelden. Fotografeer tussen 2 rijen op een veld (een laag standpunt zorgt voor verrassende foto's) of fotografeer de scheiding tussen 2 velden, zodat er meerdere kleuren op de foto's komen.
Tip: Schuine lijnen maken de foto's dynamischer.

Als het goed is, weet je nu wat meer over de basis van het fotograferen van bollenvelden. Ga op zoek naar foto's die je gebruikt ter inspiratie en wees niet bang veel te experimenteren.
© 2012 - 2022 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Postmortale fotografie: het fotograferen van overledenenPostmortale fotografie: het fotograferen van overledenenPostmortale fotografie betekent het fotograferen van iemand die overleden is. Voor sommigen klinkt het misschien naar, m…
Tulpenroute Noordoostpolder en FlevolandTulpenroute Noordoostpolder en FlevolandNaast Zuid- en Noord-Holland groeien en bloeien er ook volop tulpen in de Noordoostpolder en Flevoland. Zelfs in de kop…
Fotografisch dipje? Tips om terug op dreef te raken!Fotografisch dipje? Tips om terug op dreef te raken!Soms vind je overal wel iets om te fotograferen, soms heb je echt een dipje. Geen inspiratie meer, geen zin meer. En toc…
Bronnen en referenties
Mirjamsel (66 artikelen)
Laatste update: 05-07-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.