recensie

Medion Superzoomcamera: een goede camera van de Aldi

Is de Medion superzoomcamera een goede camera? Dat zullen veel mensen zich afvragen als ze de prijs zien. Zelf kocht ik er eentje in januari van 2015 voor 125 euro. Normaliter krijg je voor dat geld geen goede camera die 35 keer kan inzoomen, video’s kan maken en ook nog eens goed beeld levert. Maar de Medion superzoomcamera kan dat dus wel.

Medion superzoomcamera: een aanrader

De Medion superzoomcamera is een aanrader, vind ik zelf. Hij kan veel, is heel compleet en levert een goede kwaliteit beeld en video. Hij is bovendien niet super moeilijk en dat is voor veel mensen toch ook wel erg plezierig. Zelf ben ik nogal huiverig voor allerlei moeilijk handleidingen en kom ik er meestal niet uit hoe alles werkt. Bij de Medion heb ik dat totaal niet. Er wordt in heldere taal weergegeven hoe je een bepaalde functie moet instellen en wat de voor- en nadelen zijn.

Lichte camera

De behuizing is van een soort plastic en dus niet zo robuust als veel andere camera’s, maar dat komt waarschijnlijk ook terug in de lage prijs.

Niemand brengt de camera terug

Bij de Aldi zelf vroeg ik of de Medion Superzoomcamera een goede camera is. Voor dat geld wel garandeerden ze me. Ze voegden daar aan toe dat het altijd mogelijk is om de camera binnen 14 dagen weer terug te brengen als je niet tevreden bent. ‘Maar dat gebeurt eigenlijk nooit,’ was verder het oordeel. Blijkbaar zijn klanten dus vaak erg tevreden met het apparaat.

De 20.0 MP Superzoomcamera van Medion Life

De 20.0 MP Superzoomcamera van Medion Life is een heel complete camera. Hij wordt geleverd met:
 • 2 Li-ionen accu’s
 • 4 GB SDHC geheugenkaart
 • USB stekkernetvoeding
 • USB kabel
 • Tas
 • Draagriem
 • Software CD
 • Handleiding
 • Garantiekaart

Niet moeilijke camera die wel veel kan

De meeste camera’s zijn erg ingewikkeld en vergen een enorme studie. De Medion camera is een stuk simpeler. Op het apparaat zit een draaiknop waarmee alle mogelijkheden inzichtelijk kunnen worden gemaakt. En die mogelijkheden zijn redelijk groot.

Diverse resoluties

De Medion kan opnamen maken in diverse resoluties. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Wel kost dat ook meer geheugen op de opslagkaart. Wie grotere afdrukken wil maken dan een A4 formaat kan het best de hoogste resolutie gebruiken. De Medion biedt de volgende resoluties:
 • 20 M 5152 x 3864
 • 8 M 3264 x 2448
 • 5 M 2592 x 1944
 • 3 M 2014 x 1536
 • VGA 640 x 480
 • 3:2 5152 x 3435
 • 16:9 of te wel 2 M 1920 x 1080
 • 1:1 2992 x 2992

Kwaliteit van de foto’s

De foto's zien er goed uit. Wel moet daarbij aangemerkt dat ik de hoogste kwaliteit heb gekozen en de hoogste resolutie. Er kan gekozen worden uit 3 kwaliteiten. De superfijn heeft een compressieverhouding van 5 keer, de fijn een compressieverhouding van 8 keer en de normaal heeft een compressieverhouding van 12 keer.

ISO instellen

De ISO waarde (lichtgevoeligheid) kan verschillend worden ingesteld. Die begint met een automatische ISO instelling en gaat van ISO 100 naar ISO 6400. Bij een hoge ISO waarde van 3200 of 6400 moet eerst resolutieniveau 3M worden ingesteld.

Video opnemen

Het opnemen van een video is erg eenvoudig. Door op de rode knop voor op het apparaat te drukken wordt de opname gestart. Belangrijk is wel om te weten dat de digitale zoom en de flitser niet beschikbaar zijn voor de opname van videoclips. Omdat er ook een microfoon op het apparaat zit, wordt wel gelijktijdig geluid opgenomen. De video-opnamen worden met geluid opgeslagen als AVI-bestand. De opname kan gemakkelijk bekeken worden met de speciale knop op het apparaat.

Foto maken terwijl de video loopt

Tijdens het maken van een video kan ook een foto worden gemaakt. Dit wordt aangeduid met de PIV functie (Picture in Video). Om dat te bewerkstellingen moet tijdens de video-opname de ontspanknop helemaal worden ingedrukt.

Menu voor video opnamen

Op de camera zit een filmmodus knop. Er is keuze uit 1280 x 720 (72OP30) en 640 bij 480 (VGAP30). Verder is het mogelijk om vooropnamen te maken. Dit betekent dat er al opnames worden gemaakt voordat de ontspanknop volledig is ingedrukt. Verder kunnen met de wikkelen snijden modus windgeluiden worden verminderd en is het mogelijk om op te nemen met autofocus. De filmpjes zien er goed uit en kunnen met behulp van een card reader zo op de computer worden gezet. Ook zonder dat daarvoor de bijgeleverde software moet worden gedownload.

Nooit meer vergeten waar een foto is gemaakt of waarom

Bijzonder is verder de spraakmemo. Voor elke opgenomen foto kan een opname worden gemaakt waar de foto over gaat.

Filtereffecten en bijsnijden van de Medion camera

Voor de creatievelingen onder ons is het verder mogelijk om allerlei bijzondere effecten te creëren. Zo kunnen:
 • Kleuren worden versterkt (de rest in zwart-wit)
 • Meer contrast en verzadiging zodat sterke kleuren veel meer naar voren komen
 • Miniatuureffecten. Daarbij worden delen van foto’s onscherp gemaakt zodat het er uit komt te zien als een opname van een miniatuurmodel
 • Astraal. Daarmee wordt de foto voorzien van lichtreflecties in de vorm van een ster. Daarbij moet ik de opmerking maken dat ik deze functie niet echt goed zag verschijnen.
 • Imposante kunst. De opname krijgt een heel dramatisch contrast.
 • Poster. Het lijkt alsof de foto is gemaakt met waterverf. Het is een soort tekening, erg leuk om mee te experimenteren.
 • Negatief. Kleuren worden negatief weergegeven.
 • Zwart/wit. De foto wordt zwart/wit.
 • Mozaïek. De foto wordt in mozaïek delen gemaakt
 • Sepia. De foto krijgt sepiatinten.
 • Ook kunnen foto’s worden bijgesneden.
 • Gezichtsretoucheren kan bij opnamen die zijn gemaakt met gezichtsherkenning. De mogelijkheden zijn dan egaliseren, helder maken en grotere ogen.

Verschillende opnamemogelijkheden

Verder zijn er 8 verschillende opnamemogelijkheden. Dit zijn:
 1. Aangepaste scene waarbij de camera zelf de opname analyseert en een goede scene modus bepaalt
 2. SCN waarbij voor bepaalde opname een vooraf ingestelde opnamemodi wordt ingesteld.
 3. Panorama functie waarbij een panoramafunctie kan worden gemaakt
 4. ART waarbij verschillende kunsteffecten kunnen worden toegepast
 5. M waarbij handmatige belichting kan worden ingesteld
 6. AV waarbij zelf het diafragma kan worden ingesteld
 7. TV voor de sluiterinstelling
 8. P voor de automatische belichting en diafragma.

Aansluiting op televisie, PC en fotoprinter

De camera kan ook nog eens heel gemakkelijk worden aangesloten op televisie, PC en fotoprinter.

Drie jaar garantie

Op de camera zit 3 jaar garantie. Daarvoor moet de garantiekaart bewaard worden. In geval van problemen moet de kaart tezamen met de aankoopbon en de camera worden opgestuurd en worden de problemen verholpen mocht dat onder de garantie vallen.
© 2015 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen goedkope en dure camera’sHet verschil tussen goedkope en dure camera’sVraag je je ook wel eens af waarom de ene camera voor 700 euro te koop is en de andere voor nog geen 100 euro? Maakt het…
Aanschaf digitale camera: waar let u op?Aanschaf digitale camera: waar let u op?Er zijn veel verschillende digitale camera's te koop. Natuurlijk wilt u er een die goede foto's maakt. Niet alleen het a…
GoPro3 en GoPro4 gaan niet meer aan; hoe los je dit op?GoPro3 en GoPro4 gaan niet meer aan; hoe los je dit op?De GoPro is een fijne camera, waarmee je gemakkelijk veel goede films en foto's kunt maken. De camera is handelbaar en h…
Beveilig je huis met cameratoezichtBeveilig je huis met cameratoezichtHet aantal woninginbraken is het afgelopen jaar flink gestegen. Vooral woningbezitters in de grote steden zijn nogal een…

Online een fotoalbum/fotoboek maken: stappenplan + tipsOnline een fotoalbum/fotoboek maken: stappenplan + tipsDe tijd van foto's afdrukken en inplakken in een fotoboek is voorbij! Het maken van een fotoboek met je digitale foto's…
Wet Plate Collodion fotografie en Wet Plate camera'sWet Plate Collodion fotografie en Wet Plate camera'sWet Plate fotografie of voluit genaamd Wet Plate Collodion fotografie, is een ouderwetse vorm van fotografie, die na het…
Bronnen en referenties
 • De camera 20.0 MP Superzoomcamera van Medion Life p44029 (MD 86929) en de bijbehorende handleiding
Reacties

D. Scheepstra, 06-08-2016
Als ik foto's heb gemaakt en ik wil ze terug zien, staan er bij verscheidene een vraagteken, terwijl ik bij allen niks anders doe, wat doe ik fout? Reactie infoteur, 09-08-2016
Is de memorycard wel goed?

Willem, 31-07-2016
De foto's zijn scherp en van zeer goede kwaliteit, er zit 1 nadeel aan: na een foto of 4 (buiten) loopt hij vast, wie kent er nog meer dit probleem? Reactie infoteur, 02-08-2016
Oh dat probleem heb ik niet. MIsschien er mee terug gaan?

Monique, 27-10-2015
Is het een spiegelreflexcamera? Reactie infoteur, 13-11-2015
Ja het is een spiegelreflex.

Gustaaf, 14-08-2015
Ik heb inderdaad ook een Medion Camera gekocht. Machtig instrument. Mij is echter al heel veel duidelijk, maar wie kan mij vertellen hoe de camera in te stellen om een serie opname te maken. Als ik dit doe zoals aangegeven, dan worden er verscheidene foto's weergegeven in de display, echter deze zijn allemaal hetzelfde. Ik was in de veronderstelling bij een serie opname dat de camera in enkele seconden verschillende foto's razendsnel achter elkaar zou nemen. Dit is echter beslist niet het geval. Heb ik ergens de instellingen niet goed staan? Wie kan mij hierin raden. Bij Medion Hotline krijg ik iemand aan de lijn die zelf in de gebruiksaanwijzing moet kijken en mij ook niet van dienst kan zijn. Volgens de instellingen moet ik knopje 4 indrukken gevolgd door oké, maar moet het moduswiel dan ook in een bepaalde stand staan om het effect te krijgen? Reactie infoteur, 02-09-2016
Ik kan er niet uitkomen. Ik hoop dat iemand anders een antwoord heeft.

Redriddinghood, 12-05-2015
Tot wanneer is de camera nog te koop bij de aldi? Reactie infoteur, 21-08-2016
De Medion camera van Aldi is regelmatig te koop. Hij wordt soms wel weer wat aangepast of veranderd.

Rob van Donk, 03-05-2015
In januari 2015 camera bij Aldi gekocht. (Afgedrukte) Beeld kwaliteit vlak en slechte kleuren. Camera teruggestuurd en retour ontvangen met de opmerking: voldoet aan leverancier specificaties. Beeld kwaliteit nog steeds vlak en slechte kleuren. Geen aanrader. Reactie infoteur, 21-08-2016
Ik heb het idee dat de ene camera dan anders is dan de andere. Maar heel naar voor je dat jouw camera dus niet doet wat jij graag zou willen.

Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.